ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που η περίοδος σου συγχρονίζεται με της κολλητής σου

Τελικά όντως συμβαίνει αυτό ή είναι απλά μια σύμπτωση;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Ο λόγος που η περίοδος σου συγχρονίζεται με της κολλητής σου
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές φορές τυχαίνει να έχεις περίοδο ίδιες μέρες με την κολλητή σου και να γελάτε με το γεγονός, ενώ ταυτόχρονα συμπάσχεται. Είναι όμως αυτό το φαινόμενο κάτι που απλώς συμβαίνει ή υπάρχει όντως λόγος που η περίοδος σου μπορεί να συγχρονιστεί με εκείνη των φιλενάδων σου;

Το Forbes αποφάσισε να σου δώσει την απάντηση, μέσα από την έρευνα μιας επιστημόνισσας η οποία εισήγαγε τον όρο «Period Syncing» ή αλλιώς «McClintock Effect». Ο λόγος για την Αμερικανή ψυχολόγο Martha McClintock και τη μελέτη που δημοσίευσε το 1970 στο περιοδικό «Nature».

Η ίδια πραγματοποίησε μια έρευνα μεταξύ 135 φοιτητριών από το Wellesley College της Μασαχουσέτης. Οι συμμετέχουσες έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τον κύκλο της περιόδου τους. Σκοπός της ειδικού ήταν να αποδείξει ότι οι γυναίκες που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί είχαν πιθανότητες να επηρεάζουν η μια τις φερομόνες της άλλης με αποτέλεσμα οι κύκλοι τους να συμπίπτουν.

Βέβαια, η McClintock δεν ήταν η πρώτη που παρατήρησε αυτό το γεγονός με την περίοδος της, καθώς ήδη από την αρχαιότητα υπήρχε μια διαδεδομένη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι φάσεις της σελήνης μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη ή αργοπορημένη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάτι αντίστοιχο βασίστηκε και η εν λόγω ειδικός, η οποία αντικατέστησε το φεγγάρι με τις φερομόνες, οι οποίες είναι ουσίες του οργανισμού που επηρεάζουν την συμπεριφορά ενός ανθρώπου και συνδέονται στενά με το ένστικτο της επιβίωσης, την εpωτική έλξη και τη διαδικασία αναπαραγωγής.

Και ενώ οι φερομόνες είναι δυνατόν να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά με τον σύντροφο σου, δεν είναι τόσο ισχυρές για να αλλάξουν τον έμμηνο κύκλο σου.

Όσο και να θέλεις να πιστέψεις λοιπόν ότι όντως η περίοδο σου συγχρονίζεται με εκείνη της κολλητής σου, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό, ορμονολογικό ή ψυχολογικό δεδομένο που να επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.

Το μόνο που μπορεί να εξηγήσει κάτι αντίστοιχο είναι η μαθηματική εξίσωση του timing, κατά την οποία, μια γυναίκα με κύκλο τριών εβδομάδων με μια γυναίκα που έχει κύκλο πέντε, είναι πολύ πιθανό να έχουν περίοδο την ίδια στιγμή κάποιες φορές μέσα στον μήνα, αλλά κάποιες άλλες να μην έχουν. Άρα, οι έμμηνοι κύκλοι σου είναι προγραμματισμένοι από μόνοι τους και δεν βασίζονται σε κανέναν εξωτερικό παράγοντας που να τους καθορίζει έτσι ώστε να πέσουν με των άλλων κοριτσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 558 / position2: 1220
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb