THINK

Γιατί η παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε αφορά

Είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι άντρας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Γιατί η παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε αφορά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξέρεις ότι...

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σeξουαλική βiα από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμοu ή απόπειρας βιασμοu
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σeξουαλικής παρενόxλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σeξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βiας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΕνδοοικογενειακή βία: Τι να κάνεις για να προστατευτείς στο lockdown ΝΟE 05, 2020

Γιατί σε αφορά:

Γιατί μπορεί να μην έχεις υποστεί σωματική βiα, να έχεις υποστεί ψυχολογική. Γιατί μπορεί να συμβαίνει στη φίλη σου, στη θεία σου, ακόμη και στη μητέρα σου. Γιατί ακόμη κι αν είσαι άντρας, μπορεί να συμβαίνει στη γειτόνισσά σου, στην αδερφή σου, στην κολλητή σου, στη συνάδελφό σου στη δουλειά. Γιατί πρέπει να ζούμε σε έναν κόσμο που κανείς δεν έχει δικαιώματα πάνω στον άλλο, είτε στη ζωή είτε στο σώμα είτε στη ψυχή του. Γιατί καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σeξουαλική βiα ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών.

Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμοu από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόxλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σeξουαλικής κακοποίησηs ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σeξουαλική κακοποiηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Η πρόεδρος της GREVIO 3 , Marceline Naudi σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «για
πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος».

Με πληροφορίες από: womensos, sansimera.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Ψυχολογία Πριν 175 εβδομάδες
Ενδοοικογενειακή βία: Τι να κάνεις για να προστατευτείς στο lockdown
Δυστυχώς, ο εφιάλτης ξυπνά για τα θύματα αυτών των πράξεων
Δέσποινα Πολυχρονίδου
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 1861 / position2: 2754
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb