Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Wellness

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες

Η έλλειψη ύπνου μόνο κακό προκαλεί στον οργανισμό μας

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΝΟE 05, 2020

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες
@vikramhospital.com

Μήπως κοιμάστε λίγες ώρες και δεν συμπληρώνεται το πολυπόθητο 8ωρο; Μήπως σας αρέσει να ξενυχτάτε λίγο παρόλο που πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί οπότε επιλέγετε λιγότερο ύπνο και περισσότερο ξενύχτι;

Αν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι καταφατική, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έλλειψη ύπνου μόνο κακό προκαλεί στον οργανισμό μας. Επιπρόσθετα, αν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες, τότε όχι μόνο κάνετε κακό στον οργανισμό σας, αλλά είστε και περισσότερο εκτεθειμένου σε κινδύνους για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρακάτω είναι μερικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου:

Αύξηση βάρους

Η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας στην χρόνια έλλειψη ύπνου, είναι κατά 15%. Αυτό οφείλεται στη μείωση της ορμόνης λεπτίνης η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι και αυξάνει την εκείνη που διεγείρει το αίσθημα της πείνας, δηλαδή την γρελίνη.

Μνήμη

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διαδρομές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργούνται ενώ κοιμόμαστε. Αν λοιπόν κάποιοι κοιμούνται λίγες ώρες, τότε η συγκέντρωση και η εγρήγορση μπορούν να μειωθούν έως και 32%.

Παθήσεις καρδιάς

Η έλλειψη ύπνου για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει την πίεση του αίματος και προκαλεί υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μακροπ΄ροθεσμα έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Αφυδάτωση

Σύμφωνα με έρευνα, όταν ο οργανισμός δεν συμπληρώνει 8ωρο ύπνου, σιγά σιγά αφυδατώνεται. Κι αυτό φαίνεται από μια αίσθηση κόπωσης που έχετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, που οφείλεται στην έλλειψη νερού στον οργανισμό. Αν κοιμάστε λίγο, τότε καλό θα ήταν να πίνετε περισσότερο νερό όσο είστε ξύπνιοι.

Γήρανση

Το ότι «σπάτε» πιο γρήγορα αν κοιμάστε λιγότερα δεν είναι μύθος. Σύμφωνα με έρευνα, ο λιγότερος ύπνος οδηγεί σε αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Περισσότερα Θέματα Wellness
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb