ΥΓΕΙΑ

Πώς να μην βάζω τα χέρια μου στο πρόσωπό μου;

Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά υπάρχουν τρόποι
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς να μην βάζω τα χέρια μου στο πρόσωπό μου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Είναι όμως λογικό να μην μπορείς πάντα να το καταφέρνεις ειδικά αν είσαι από εκείνους που το κάνουν διαρκώς - πειράζουν τα σπυράκια τους, ακουμπούν το πηγούνι τους, δαγκώνουν τα δάχτυλά τους κλπ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ευσταθίου από το Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς υπάρχουν μερικά κόλπα - για παράδειγμα, βάλε δίπλα στο γραφείο σου ένα ποστ ιτ που γράφει "Μην πειράζεις το πρόσωπό σου" ή πάνω στην τηλεόραση! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη προτείνει να δημιουργήσεις τις συνθήκες εκείνες που πολύ σπάνια ακουμπάς τα χέρια στο πρόσωπό σου. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες έχουν συνηθίσει να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους όταν είναι βαμμένες! 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών όπως η τριχοτιλλομανία έχουν προταθεί τεχνικές για να γνωρίζει το άτομο πού βρίσκονται τα χέρια του στο χώρο. Για παράδειγμα προτείνεται η εφαρμογή στα χέρια καλλυντικών με έντονο άρωμα (κρέμες, σαπούνια, αρώματα κλπ.) ώστε να υπάρχει μια οσφρητική υπενθύμιση του πότε τα χέρια περνούν πάνω από το ύψος των ώμων. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοσμήματα που κουδουνίζουν, ώστε ο ήχος να ειδοποιεί ότι τα χέρια βρίσκονται κοντά στο κεφάλι.

Ένα stress ball ή κάποιο άλλο αντικείμενο μπορεί να κρατήσει τα χέρια σου απασχολημένα - δύο με τρία λεπτά είναι συνήθως αρκετά για να μειωθεί η επιθυμία να αγγίξεις το πρόσωπό σου!

Και θυμίζει "Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να προφυλαχθεί απόλυτα. Μην απογοητεύεστε και μην παραιτείστε αν δεν τα καταφέρνετε τέλεια και συνεχίστε να προσπαθείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 310 / position2: 779
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb