THINK

Όταν οι μπαλαρίνες της Όπερας του Παρισιού διαδήλωσαν χορεύοντας

Στο πανό τους έγραψαν «Ο πολιτισμός βρίσκεται σε κίνδυνο».
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Όταν οι μπαλαρίνες της Όπερας του Παρισιού διαδήλωσαν χορεύοντας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με λαμπερές παραστάσεις μπαλέτου στις Όπερες και τα concert halls των μεγάλων πόλεων.

Η μουσική της Λίμνης των Κύκνων ή του Καρυοθραύστη είναι σχεδόν συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα και η Όπερα Garnier του Παρισιού, που φιλοξενεί έναν από τους διασημότερους θιάσους χορού στην Ευρώπη επέλεξε και φέτος το κλασικό έργο του Τσαϊκόφσκι για το γιορτινό θέαμά της.

Μόνο που η παράσταση δεν ανεβαίνει πλέον. Από τις 5 Δεκεμβρίου, οι χορευτές της παρισινής Όπερας συμμετέχουν στην απεργία διαμαρτυρίας ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν που αφορά στις συντάξεις τους.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι μπαλαρίνες με τη συνοδεία μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας παρουσίασαν ένα 20λεπτο απόσπασμα από την παράσταση σε μια εξέδρα που στήθηκε μπροστά από την Όπερα, μπροστά από χιλιάδες κόσμο. Πίσω τους, δέσποζαν πανό που έγραφαν «Ο πολιτισμός βρίσκεται σε κίνδυνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χορευτές της Όπερας, αποσύρονται και λαμβάνουν πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 42, δύο δεκαετίες νωρίτερα από τον μέσο εργαζόμενο.

Πρόκειται για μια παράδοση που κρατά από τον 17ο αιώνα και δικαιολογείται αφενός από το νεαρό της ηλικίας στην οποία ξεκινούν οι χορευτές να προπονούνται επαγγελματικά και να εργάζονται και αφετέρου στη φυσική αδυναμία του σώματος να διατηρήσει το απαιτούμενο επίπεδο τελειότητας του κλασικού χορού, μετά τα 42.

Μόνο από τις ακυρώσεις των παραστάσεων, υπολογίζεται ότι η όπερα έχει χάσει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 404 / position2: 930
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb