ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική κακοποίηση: 5 σημάδια που δείχνουν ότι την υφίστασαι

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να μπαίνει σε αυτήν τη θέση
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Συναισθηματική κακοποίηση: 5 σημάδια που δείχνουν ότι την υφίστασαι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κακοποίηση της γυναίκας. Μια τραυματική εμπειρία που συνήθως στιγματίζει όποιες την έχουν βιώσει.

Δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί χωρίς να το έχουν καν αντιληφθεί. Αναφέρομαι στη συναισθηματική κακοποίηση που δεν αναγνωρίζεται πάντα εύκολα.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει, ώστε να προστατευτεί από την ψυχική κακοποίηση.

Έλεγχος και κυριαρχική συμπεριφορά

Οι θύτες νιώθουν την ανάγκη να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της σχέσης. Δεν θέλουν να τους ξεφεύγει τίποτα. Παίρνουν αποφάσεις όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον άλλον, επιβάλλοντας με κάθε τρόπο τις επιθυμίες τους. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι συμπεριφέρονται στον άλλον σαν να είναι ανίδεος, ανίκανος να αποφασίσει, υποβάλλοντάς τον σε διαρκή κριτική.

Απομόνωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θύτης στην προσπάθεια του να ελέγχει όσο περισσότερο γίνεται το θύμα του, καταβάλει κάθε προσπάθεια να μειώσει στο ελάχιστο τους δεσμούς του με το περιβάλλον του. Του απαγορεύει την κοινωνικοποίηση, ακόμα και τις σχέσεις με οικογένεια.

Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, το θύμα μπορεί να καταλήξει να χρειάζεται να ζητήσει άδεια προκειμένου να κάνει οτιδήποτε, να πάει οπουδήποτε ή να συναντήσει οποιονδήποτε.

Εξευτελισμός και υποτίμηση

Ο θύτης προσβάλει διαρκώς το θυμα του. Δε χανει ευκαιρια να το υποτιμήσει, να το ειρωνευτει. Ποιος ειναι ο στόχος αυτών των πάγιων τεχνικών συναισθηματικής κακοποίησης ; Να νιώσει ο αποδέκτης τους άσχημα με τον εαυτό του και να πιστέψει οτι είναι κατώτερος και ανεπαρκής.

Εκφοβισμός και απειλητική συμπεριφορά

Ο θύτης μπορεί να απειλεί ότι θα γίνει βίαιος, ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις, ότι θα καταστρέψει τον ίδιο ή κάτι / κάποιον που αγαπά. Ακόμα και να απειλήσει ότι θα αυτοκτονήσει.

Ξεσπάσματα ζήλειας χωρίς δικαιολογία

Η αδικαιολόγητη ζήλεια και η απροκάλυπτα προκλητική συμπεριφορά με άτομα του αντίθετου φύλου, είναι ένα βασικό σημάδι των χειριστικων ανθρώπων που κακοποιούν συναισθηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 270 / position2: 855
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb