ΥΓΕΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΗIV: Πόσα πραγματικά ξέρεις εν έτει 2020;

Μια συνέντευξη που θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την δική σου υγεία και τον γύρω σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο καλά γνωρίζεις τι είναι ο ιος HIV, η ασθένεια του AIDS, οι τρόποι που μπορεί να μεταδωθεί, αλλά και το πως πραγματοποιείται η θεραπεία του; Πολλά ακούγονταν από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του, πολλές ήταν οι φοβίες που δημιούργησε στον κόσμο, όμως οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, να προφυλαχθούν, αλλά και σε περίπτωση που κολλήσουν τον HIV να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία για να είναι υγιείς.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά και ας ορίσουμε την έννοια του HIV ο οποίος αποτελεί τον ιο που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.  To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (acquired immune deficiency syndrome‎, συντομογρ. AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Όσο για το πως μπορεί να μεταδοθεί ο HIV, αυτό γίνεται πρωταρχικά με τη σeξουαλική επαφή, όπως με το πρwκτικό, kολπικό ή στομaτικό σeξ, τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Ορισμένα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, τα δάκρυα, τα ούρα και ο ιδρώτας δεν μεταδίδουν τον HIV εκτός εάν περιέχουν μικροποσότητες αίματος.

Επίσης η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και μέσα από την επαφή ενός βλεννογόνου (δηλ. μιας βλεννώδους μεμβράνης που επικαλύπτει κάποιες κοιλότητες του σώματος, όπως ο βλεννογόνος του στόματος ή του εντέρου) με ένα σωματικό υγρό που περιέχει τον ιό, όπως αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά, προσπερματικά υγρά ή γάλα θηλασμού ενός μολυσμένου ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προφύλαξη από την HIV λοίμωξη, πρωταρχικά μέσω του ασφαλούς σeξ και των προγραμμάτων ανταλλαγής συρίγγων και βελονών, αποτελεί στρατηγική κλειδί για τον έλεγχο της νόσου.

Υπάρχει θεραπεία για τον HIV;

Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής κοντά στο φυσιολογικό. Παρότι η θεραπεία αυτή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τη νόσο, τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους και σχετίζονται με παρενέργειες οφειλόμενες αποκλειστικά σε αυτά (οι οποίες πολλές φορές συνδυάζονται με τις παρενέργειες που προκαλεί η χρόνια HIV λοίμωξη).

Ο ιός και η νόσος αναφέρονται συχνά μαζί ως HIV/AIDS. Η νόσος είναι τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου, και θεωρείται πανδημία, δηλαδή μία έκρηξη της ασθένειας που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή και εξαπλώνεται ενεργά.

Το 2010 περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν HIV λοίμωξη παγκοσμίως. Από αυτούς περίπου 16,8 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια είναι κάτω από 15 ετών. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS το 2010, χαμηλότερα σε σχέση με τα 3,1 εκατομμύρια θανάτους του 2001. Από το 1981, που το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2009 προκάλεσε σχεδόν 30 εκατομμύρια θανάτους.

Κεφάλαιο Checkpoint

Από το Νοέμβριο του 2012, τα Checkpoint Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η κινητή μας μονάδα έχουν διενεργήσει πάνω από 70.000 δωρεάν εξετάσεις, έχουν διανείμει περισσότερα από 3.500.000 δωρεάν προφυλακτικά και υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης για θέματα ασφαλέστερου σeξ και χρήσης τρεις φορές την εβδομάδα στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας σε ομάδες υψηλού ρίσκου όπως άνδρες που κάνουν σeξ με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εργαζόμενοι/ες στο σeξ, τρανς άτομα και φυλακισμένοι.

Στα Checkpoint μπορείτε να κάνετε δωρεάν και ανώνυμα, γρήγορο τεστ για HIV και ηπατίτιδες Β και C. Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο «rapid test» η οποία δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό, με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Το ποσοστό εγκυρότητας κυμαίνεται από 99,6 έως 100%.

Επιπλέον, τα Checkpoint παρέχουν συμβολευτικές υπηρεσίες για να μάθετε όλα όσα είναι απαρίτητα για τις προφαλάξεις της υγείας σας από τους κινδύνου του σeξ, γιατί αν είστε καλά ενημερωμένοι, μπορείτε να νιώθετε περισσότερο ασφαλείς για τη σeξουαλική σου υγεία. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μαζί μας και να συζητήσετε για τις σeξουαλικές πρακτικές που ακολουθείτε και οι ειδικοί να σας ενημερώσουν για το ενδεχόμενο ρίσκο, αλλά και να σας προτείνουν τρόπους ασφαλέστερου σeξ. 

Σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφθείτε το Checkpoint της πόλης σας, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στο 210 33 10 400 για το κέντρο της Αθήνας και στο 2310 282 284 για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, να κλείσετε το ραντεβού σας και να εξεταστείτε δωρεάν και ανώνυμα.

Κεφάλαιο Θετική φωνή 

Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος,των ανθρώπων που ζούν με τον HIV/AIDS.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

Σκοπός της θετικής φωνής είναι να ενημερώνει τους οροθετικούς ανθρώπους για τα δικαιώματα τους, να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη μέσω ειδικών και να πραγματοποιεί δράσεις για την εξάλειψη του στίγματος του ιού HIV και του AIDS. Επιπλέον, αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Όπως και οι υπηρεσίες του Checkpoint, έτσι και αυτές της Θετικής Φωνής είναι δωρεάν για όλους. Για να επικοινωνήσετε με τη Θετική Φωνή, μπορείτε να καλέσετε στο 210 86 27 572 για το κέντρο της Αθήνας και στο 2315.525.020 για το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Πριν 173 εβδομάδες
Οι διάσημοι που πέθαναν από AIDS
Θάνατοι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και έκαναν την ασθένεια ευρύτερα γνωστή
Νέλη Σταθακίδου
Think Πριν 173 εβδομάδες
1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
Ξεχωριστές καμπάνιες κατά του AIDS από όλο τον κόσμο και χρήσιμες πληροφορίες
Νέλη Σταθακίδου
Περισσότερα Θέματα Pink
15 / position1: 1152 / position2: 1916
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb