ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί τρώμε τα νύχια μας;

Οι λόγοι και οι κίνδυνοι
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Γιατί τρώμε τα νύχια μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι μια συνήθεια που δεν δίνει και την καλύτερη εικόνα στον απέναντί μας. Πολλές φορές είναι ενοχλητικό, άλλες αηδιαστικό και άλλες, δίνει την εικόνα μιας ανασφάλειας. Πολλοί άνθρωποι παρολ’ αυτά το κάνουν, ακόμα και άνθρωποι που η δημόσια εικόνα τους είναι μέρος του επαγγέλματός τους.

Εκτός από τα παραπάνω προκαλεί πόνο και καταστρέφει την εμφάνιση των χεριών μας. Γιατί το κάνουν λοιπόν οι άνθρωποι; Όπως αναφέρει η καθηγήτρια ψυχολογίας Tracy Foose, μερικοί άνθρωποι χαλαρώνουν καταφεύγοντας στην «ονυχοφαγία». Το απολαμβάνουν ασυνείδητα, οπότε χωρίς να το σκεφτούν, μηχανικά, σε μια στρεσογόνα περίπτωση θα στραφούν στα νύχια τους.

Άλλοι τα τρώνε όταν θυμώνουν. Μια άλλη έρευνα υποστήριξε πως μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική τάση ονυχοφαγίας, με το 1/3 των ανθρώπων που τρώνε τα νύχια τους, να έχουν κάποιον στην οικογένειά τους που κάνει το ίδιο. Ο μιμητισμός δεν αποκλείεται επίσης σε αυτή την περίπτωση.

Η αμερικανική ψυχιατρική ένωση πάλι, το θεωρεί ένα σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκασμού, αν και πολλοί διαφωνούν. Ο Φρόιντ είχε κι αυτός ασχοληθεί και είχε ρίξει το φταίξιμο, όπως για τα περισσότερα, στην ψυχο-σeξουαλική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την φροϋδική σχολή, οφείλεται σε προβλήματα διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιο ακραία άποψη κάνει λόγο για εσωτερική εχθρότητα προς τον εαυτό σου, κατατάσσοντάς την ονυχοφαγία σε μια μορφή αυτοτραυματισμού. Οι κίνδυνοι πάντως είναι αρκετοί. Μολύνσεις, μικρόβια, έρπης, αντιαισθητική όψη και παραμόρφωση είναι λίγοι από αυτούς. Η ονυχοφαγία μπορεί και πρέπει να κοπεί, απλά δεν είναι ότι πιο εύκολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 292 / position2: 1242
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb