ΠΡΟΣΩΠΑ

Botanarchist: Eξαιτίας της Νεφέλης αγαπήσαμε περισσότερο τα λαχανικά

Η αρχιτεκτόνισσα που έφτιαξε εναν μπαλκονόκηπο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Botanarchist: Eξαιτίας της Νεφέλης αγαπήσαμε περισσότερο τα λαχανικά
collage

Αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά τον κόσμο γύρω σου, θα δεις πως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν το δικό τους beat. Άλλοτε εμφανίζονται δυνατά στο πιάτο σου, άλλοτε χάνονται για να επιστρέψουν πιο γευστικά, πιο αληθινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί κάπου μπαίνει το Botanarchist και η Νεφέλη Σεργιάδη: μια ιδέα που γεννήθηκε από έναν μπαλκονόκηπο, εξελίχθηκε σε πολύχρωμους οδηγούς εποχικότητας και κατέληξε να μας μαθαίνει πως το “να τρως της εποχής” δεν είναι απλά θέμα γεύσης, αλλά και στάση ζωής.

Μέσα από χιούμορ, χρώμα και συνείδηση, το Botanarchist μας βάζει σε ένα παιχνίδι γνώσης και απόλαυσης, εκεί όπου η ντομάτα γίνεται σύμβολο, το κολοκυθάκι ζητάει λίγο spotlight και κάθε εποχή κρύβει μια νέα αφορμή να μαγειρεύουμε με φαντασία!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nefeli Serg (@the.botanarchist)

Από πού σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις τόσο πολύχρωμα και χρηστικά season guides για τα φρούτα και τα λαχανικά;

Όταν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τον κήπο μου στο μπαλκόνι, έπρεπε να μελετήσω ποια φρούτα/λαχανικά πρέπει να φυτέψω-πότε. Ενώ λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε πως τα πάντα έχουν την εποχή τους, προσωπικά δεν είχα εμβαθύνει ποτέ - πέρα απ τα προφανή δηλαδή πχ. τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά ή κάποια πολύ δημοφιλή όπως οι φράουλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκέφτηκα λοιπόν πως ένας οδηγός στον οποίο θα μπορούσα να ανατρέξω κάθε μήνα θα με βοηθούσε πολύ στο να ξέρω ανα πάσα ώρα και στιγμή ποια φρούτα και λαχανικά είναι της εποχής, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως για κάποιους μήνες δεν θα έπαιρνα αβοκάντο (δάκρυ κυλάει). Οπότε είπα να μοιραστώ τη γνώση με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο κωδικοποιόντας χρωματικά τα φρούτα (πορτοκαλί) και τα λαχανικά (πράσινα). Μη ξεχνάμε -τέλος- πως η επιλογή των εποχικών και τοπικών φρούτων πέρα από την ποιότητα και την υγεία, έχουν και οικονομικο-πολιτικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο!

Αν έπρεπε να διαλέξεις μόνο ένα λαχανικό-σύμβολο για σένα, ποιο θα ήταν και γιατί;

Ξεκάθαρα η ντομάτα (αν και ανήκει στα φρούτα)! Η ντομάτα είναι ένα αυτοτελές γεύμα από μόνη της!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nefeli Serg (@the.botanarchist)

Έχει τόσες ποικιλίες όσα αστέρια έχει ο ουρανός....οκ εντάξει, σχεδόν..
Από τότε όμως που αποφάσισα να φυτέψω τις δικές μου, η σχέση μας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Τη σέβομαι και την θαυμάζω απίστευτα πολύ!

Εξάλλου, δε θα με πείσει ποτέ κανείς πως υπάρχει καλύτερο αίσθημα απο το να τρώς τη ντομάτα που έχεις φυτέψει απο σπόρο!

Πόσο άλλαξε η σχέση σου με το φαγητό και τη μαγειρική από τότε που ξεκίνησες το Botanarchist;

Ενώ με το φαγητό και τη μαγειρική ασχολούμαι πάρα πολύ απ τα φοιτητικά μου χρόνια, νομίζω η μεγαλύτερη αλλαγή έγινε όταν άρχισα όντως να ασχολούμαι με τα εποχικά φρούτα & λαχανικά.

Έγινε πιο συνειδητή η επιλογή των υλικών και άρχισε να γίνεται πιο διασκεδαστική η μαγειρική, γιατι με την εμφάνιση των εποχικών προϊόντων είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω και εποχικά πιάτα. Κάθε φορά ανυπομονώ για το τι θα έχει η κάθε εποχή. Σίγουρα με τους εξελιγμένους τρόπους καλλιέργειας μπορείς να τρως κάποια φρούτα και λαχανικά ολο τον χρόνο, αλλά η γεύση δεν είναι σε καμία περίπτωση η ίδια!

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν διαλέγουν φρούτα στην αγορά;

Πιστεύω πως όντως πολλές/οι από εμάς (και εγώ μαζί) δεν δίνουμε την προσοχή που θα έπρεπε στην έννοια του εποχικού. Όσο ωραίο κι αν είναι να τρώμε το αβοκάντο τοστ μας όλο το χρόνο, πρέπει να θυμόμαστε πως για να βγαίνει κάτι 12 μήνες "παρά τη θέληση του", ε κάπως το "σπρώχνουν" τεχνητά ή από κάπου μακριά μας έρχεται- κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Τέλος, μην ψάχνετε τα πιο στρογγυλά, τα πιο γυαλιστερά και τα πιο "όμορφα" λαχανικά και φρούτα.

Καμία και κανείς από εμάς δεν είναι τέλεια/ος- άρα γιατί περιμένουμε τα ζαρζαβατικά μας να είναι; Κάποια από τα πιο γευστικά πράγματα που έχω φάει ήταν "παραμορφωμένα" και "περίεργα".

Μας έμαθες να ακούμε το καρπούζι πριν το αγοράσουμε. Εσύ πώς το “ακούς” στη ζωή σου, τι tips ακολουθείς για να μένεις ισορροπημένη;

Μακάρι να υπήρχε ένας τέτοιος απλός οδηγός και μακάρι να ήμουν τόσο σοφή ώστε να τον δημιουργήσω. Νομίζω είναι πολύ δύσκολο -ειδικά σήμερα- να κρατάς μια ισορροπία όταν κυριολεκτικά τα πάντα γύρω μας φλέγονται. Παρ' ολ' αυτά νομίζω τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να ακολουθώ πιστά τα θέλω μου, χωρίς να με απασχολεί πως θα φαίνεται αυτό προς τα έξω.

Αυτή η ελευθερία που προσπαθώ να δίνω στον εαυτό μου με βοηθάει και να εκφράζομαι με διαφορετικούς τρόπους (ζωγραφική, μαγειρική, κηπουρική, γυμναστική) και να αποσυμφορίζομαι, οπότε φτάνω σε μια -κάποια- ισορροπία. Το μεγαλύτερο βήμα ήταν το brand (www.thehystericalbrand.com) που ξεκίνησα φέτος που έχει ένα φεμινιστικό μήνυμα που ουσιαστικά είναι ένα σύμπλεγμα έκφρασης για μένα, των πραγμάτων που με απασχολούν. Να είστε οι εαυτοί/ες σας και μη φοβάστε να σας δουν να προσπαθείτε.

Ποιο εποχικό φρούτο ή λαχανικό θεωρείς αδικημένο και θα ήθελες να έχει περισσότερο spotlight;

Νομίζω αν διάλεγα κάποιο αυτό θα ήταν το κολοκυθάκι! Σίγουρα έχουμε τα αγαπημένα μας τηγανιτά κολοκυθάκια ή γεμιστά ή γεμίζουμε τον ανθό. Όμως θεωρώ πως μπορεί πολύ άνετα να πάρει τη θέση του στις αλοιφές -καπνιστό όπως η μελιτζάνα- ή στις τάρτες ή ωμό στις σαλάτες αντί για αγγούρι ή ακόμα και να αντικαταστήσει το αβοκάντο στα τοστ μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nefeli Serg (@the.botanarchist)

Δυστυχώς έχει παγιωθεί σαν βαρετό στα σάντουιτς με τα "ψητα λαχανικά" αλλα νομίζω με λίγη φαντασία και μια ευκαιρία μπορεί να δώσει πολύ! Eπίσης είναι πλούσιο σε θρεπτικά οπότε win- win!

Αν το Botanarchist ήταν cocktail, τι υλικά θα είχε μέσα;

Το botanarchist είναι ένα γλυκόξινο cocktail ξεκάθαρα! Έχει βάση την κομπουτσα -εννοείται! μέσα θα βρεις φράουλες και λαιμ, αλλα έχει και σιρόπι από κάποια ρίζα και για γαρνιτούρα λεβάντα ή θυμάρι!

Τι θα βρούμε σίγουρα στο ψυγείο σου κάθε εποχή;

Νομίζω το μόνο πράγμα που υπάρχει σταθερά στο ψυγείο μου είναι η κομπούτσα (καμια δεκαριά μπουκάλια..πολύ ψύχραιμη), δυο βάζα με προζύμι, και πικλες....(οκ πολλές πικλες). Γενικά ό,τι έχει να κάνει με ζυμωμένα (fermented) προϊόντα -είμαι φανατική! Η ζύμωση πέρα απ το οτι παρατείνει την παρουσία των λαχανικών στο πιάτο μας και μετά το πέρας της εποχής τους, δίνει άλλη ζωή στα λαχανικά ανεβάζοντας και το γευστικό αλλα και το θρεπτικό τους προφίλ. Οπότε δε γίνεται να λείπουν απ το ψυγείο μου!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nefeli Serg (@the.botanarchist)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
22 / position1: 260 / position2: 2861
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb