ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι... «Υπολογίστριες»: Η ξεχασμένη γυναικεία δουλειά που έφτιαξε το μέλλον

Πριν οι υπολογιστές γίνουν μηχανές, ήταν γυναίκες. Κυριολεκτικά.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι... «Υπολογίστριες»: Η ξεχασμένη γυναικεία δουλειά που έφτιαξε το μέλλον
collage

Πριν οι υπολογιστές γίνουν μηχανές, ήταν γυναίκες. Κυριολεκτικά. Για αιώνες, η λέξη computer αναφερόταν σε ανθρώπους που έκαναν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς – και από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν οι υπολογιστές γίνουν μηχανές, ήταν γυναίκες. Κυριολεκτικά. Για αιώνες, η λέξη computer αναφερόταν σε ανθρώπους που έκαναν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς – και από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες.

Πώς φτάσαμε, όμως, από μια εποχή όπου οι γυναίκες ήταν η ραχοκοκαλιά της επιστήμης των υπολογιστών, στο σήμερα όπου παλεύουμε να τις ξαναφέρουμε στο προσκήνιο;

Από καμαριέρα... στην κορυφή της αστρονομίας

Στο Χάρβαρντ, το 1890, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Edward Pickering, απογοητευμένος από τους άνδρες βοηθούς του, δήλωσε πως η καμαριέρα του θα έκανε καλύτερη δουλειά. Και είχε δίκιο. Η Σκοτσέζα Williamina Fleming δεν έγινε μόνο ο εγκέφαλος πίσω από ανακαλύψεις για τα άστρα, αλλά και η πρώτη Αμερικανίδα που έγινε μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Έτσι γεννήθηκαν οι Harvard Computers: μια ομάδα γυναικών που με μισό μισθό από τους άνδρες, ανέλαβαν να μετρήσουν αποστάσεις αστεριών – και το έκαναν με χειρουργική ακρίβεια.

B Παγκόσμιος Πόλεμος 

Στον Β’ Παγκόσμιο, οι άνδρες ήταν στο μέτωπο και οι γυναίκες ανέλαβαν τον πόλεμο των εξισώσεων. Στην NASA, η Barbara “Barby” Canright ήταν η πρώτη που προσλήφθηκε ως υπολογίστρια. Υπολόγιζε –με το χέρι– πόσοι πύραυλοι χρειάζονταν για να σηκωθεί ένα βομβαρδιστικό στον αέρα. Σύντομα, η ομάδα της μεγάλωσε, και η Melba Nea, η Macie Roberts και άλλες μπήκαν στον πυρήνα του διαστημικού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Roberts μάλιστα αρνήθηκε να προσλάβει άνδρες – όχι από εκδίκηση, αλλά γιατί δεν ήθελε να διαταραχθεί η δυναμική της ομάδας. Ήξερε καλά ότι οι γυναίκες μπορούσαν να συνεργαστούν καλύτερα και να παραγάγουν απίστευτα αποτελέσματα.

Τα πρόσωπα που έγιναν γνωστά

Η Grace Hopper έγραψε τον πρώτο compiler και συνέβαλε στον υπολογισμό της εξίσωσης που έκανε δυνατή την ατομική βόμβα. Η Katharine Johnson ήταν εκείνη που έλυσε την εξίσωση για το πότε έπρεπε να απογειωθεί η αποστολή του Απόλλωνα, ώστε να προσγειωθεί με ακρίβεια. Χωρίς εκείνη, δεν θα είχαμε φτάσει στη Σελήνη.

Η Dorothy Vaughan, η Mary Jackson, η Melba Roy… Όλες αφανείς ηρωίδες που έσπασαν τοίχους χωρίς να κάνουν θόρυβο. Κι όμως, έχτισαν θεμέλια.

Μέχρι και τις αρχές των '80s, ο προγραμματισμός θεωρούνταν "γυναικεία δουλειά". Αλλά με την έλευση του προσωπικού υπολογιστή, κάτι άλλαξε: τα PC διαφημίζονταν ως παιχνίδι για αγόρια, και κατέληγαν στα δωμάτια των αδερφών. Η κουλτούρα των geeks στήθηκε με αρσενικά τούβλα.

Το αποτέλεσμα; Ένα πεδίο που χτίστηκε από γυναίκες έγινε ανδροκρατούμενο – όχι από ικανότητα, αλλά από προκατάληψη.

Πρωτοβουλίες όπως τα Girls Who Code, το Recurse Center και τα νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια όπως το Harvey Mudd προσπαθούν να αλλάξουν το αφήγημα. Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Οι γυναίκες εγκαταλείπουν τα STEM επαγγέλματα σε τετραπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες. Οι έγχρωμες γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια.

Κι όμως, η κληρονομιά των "ανθρώπινων υπολογιστριών" δεν σβήνει. Αντίθετα, μας υπενθυμίζει πως οι γυναίκες ήταν εκεί από την αρχή. Και ήρθε η ώρα να πάρουν ξανά τον χώρο που τους ανήκει – όχι από συμπόνια, αλλά από δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 245 / position2: 1446
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb