ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Star bathing: Η τεχνική που χρειάζεσαι για να απογειώσεις την ψυχολογία σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκες έξω και κοίταξες τα αστέρια;
Γράφει η MATINA KONTOY
Star bathing: Η τεχνική που χρειάζεσαι για να απογειώσεις την ψυχολογία σου
Φωτ. αρχείου / pexels

Έχεις βρεθεί ποτέ να κοιτάζεις τον νυχτερινό ουρανό και να γοητεύεσαι από την απέραντη έκταση και τα αστραφτερά αστέρια του, νιώθοντας πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο σύμπαν; Όλοι μας το έχουμε κάνει και έχουμε μαγευτεί από την απεραντοσύνη του, όμως το ήξερες ότι η αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει οφέλη ακόμα και για την ψυχική μας υγεία;

Η παρατήρηση του έναστρου ουρανού είτε με γυμvό μάτι είτε με εργαλεία είναι μια διαχρονική πρακτική που έχει γοητεύσει τους ανθρώπους εδώ χιλιετίες. Από τους πρώτους Homo Sapiens, στην Κλεοπάτρα, το Γαλιλαίο και το Σαίξπηρ, η παρατήρηση του σύμπαντος έχει διαμορφώσει κοινωνίες, πολιτισμούς, θρησκείες και επιστήμες και μας έχει βοηθήσει να κάνουμε σπουδαίες ανακαλύψεις.

Σήμερα, η παρατήρηση του έναστρου ουρανού έρχεται να μας αποκαλύψει ακόμα ένα όφελος, αυτή τη φορά για την ψυχική μας υγεία!

Τι είναι το star bathing;

Σήμερα, το να δούμε τα αστέρια και έναν καθαρό νυχτερινό ουρανό είναι όλο και πιο αδύνατο, καθώς οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τις συνέπειες της φωτορύπανσης.
Πολλοί περιβαλλοντολόγοι και ιατρικοί ερευνητές θεωρούν πλέον τη φωτορύπανση ως μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές ρύπανσης, με δυσμενείς παρενέργειες στην υγεία του ανθρώπου και της άγριας ζωής.

Το 2012, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο νυχτερινός ηλεκτρικός φωτισμός μπορεί να διαταράξει και να επηρεάσει αρνητικά τους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπου, προκαλώντας διαταραχές τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

Καθώς οι ζωές μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον, συχνά παραβλέπουμε τη σημασία του στην αναζήτησή μας για ψυχική ευεξία. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει τα οφέλη της παρατήρησης των άστρων ως ένα προσιτό, βιώσιμο και ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο (star bathing).

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η παρατήρηση των άστρων μας επιτρέπει να επανασυνδεθούμε με τη φύση και τον εαυτό μας, προσφέροντας άνεση και οικειότητα σε έναν κόσμο που μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε απομονωμένοι και καταθλιπτικοί. Καθώς ασχολούμαστε με τον νυχτερινό ουρανό και συνειδητοποιούμε περισσότερο την απεραντοσύνη του, μπορούμε να αναπτύξουμε μια αίσθηση ουσιαστικής σύνδεσης με τη φύση.

Χρειάζεται να έχουμε γνώσεις αστρονομίας για να κάνουμε το δικό μας star bathing;

Φυσικά και όχι. Δε χρειάζεται να γίνουμε οι ίδιοι επιστήμονες (εκτός αν το θέλουμε βέβαια), για να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό και να νιώσουμε αυτή την πολυπόθητη σύνδεση με τη φύση που τόσο μας λείπει.


Πώς γίνεται το star bathing;

Η παρατήρηση των αστεριών είναι μια απλή αλλά μεταμορφωτική πρακτική που μπορεί να φωτίσει ακόμα και τους πιο σκοτεινούς χειμώνες. Η πράξη του να ατενίζεις τα αστέρια που λάμπουν από πάνω μας δεν είναι μόνο προσβάσιμη για όλους, αλλά μπορεί επίσης να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητά σου, για παράδειγμα το βράδυ μετά τη δουλειά ή πριν πας για ύπνο.

Εάν παλεύεις με την εποχική κατάθλιψη π.χ. ή απλά χρειάζεσαι μία τόνωση στην ψυχολογία σου, δοκίμασε να βυθιστείς στη φυσική ομορφιά του νυχτερινού ουρανού, τρέφοντας την ψυχή σου με όμορφες εικόνες, υπερβαίνοντας τον χρόνο και τον χώρο. Με το να αναλογιστείς τη θέση σου στο απέραντο σύμπαν, θα δεις διαφορετικά τη θέση σου στην ευρύτερη εικόνα της ζωής

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από αποσύνδεση και μοναξιά, η παρατήρηση των αστεριών έχει τη δύναμη να μας μεταφέρει πέρα από τις εγκόσμιες ανησυχίες μας, πυροδοτώντας μια αίσθηση θαυμασμού, και αναζωπύρωσης των συναισθημάτων μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 418 / position2: 2078
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb