ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

The Scully Effect: Αν έβλεπες X‑Files τότε αυτό, πρέπει να το μάθεις

Ο αντίκτυπος της Dana Scully και η σημασία της αντιπροσώπευσης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
The Scully Effect: Αν έβλεπες X‑Files τότε αυτό, πρέπει να το μάθεις
collage

Τη δεκαετία του 1990, μια εποχή που η επιστημονική φαντασία κυριαρχούνταν από άντρες ήρωες και βοηθούς, εμφανίστηκε μια πρωτοποριακή τηλεοπτική σειρά που αιχμαλώτισε τη φαντασία εκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το "The X-Files" σύστησε στους θεατές την ειδική πράκτορα του FBI Dana Scully, έναν χαρακτήρα που θα γινόταν ένα διαρκές σύμβολο ευφυΐας, δύναμης και επιστημονικής αυστηρότητας. Υποδυόμενη από την Gillian Anderson, η Scully δεν ήταν απλώς ένας φανταστικός χαρακτήρας. έγινε πραγματική έμπνευση, οδηγώντας σε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως «The Scully Effect».

Ο αντίκτυπος της Dana Scully

Η Dana Scully ήταν ιατροδικαστής και γιατρός που έφερε μια επιστημονική και δύσπιστη ματιά στις παραφυσικές έρευνες που ανέλαβε με τον συνάδελφό της, Fox Mulder. Ο χαρακτήρας της προσδιορίστηκε από την ακλόνητη δέσμευσή της στην επιστημονική μεθοδολογία, την κριτική σκέψη και την ικανότητά της να κρατά τη δική της θέση σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα. Σε αντίθεση με πολλούς γυναικείους χαρακτήρες της εποχής, η Scully δεν ήταν ούτε μια κοπέλα σε στενοχώρια ούτε ένα απλό ερωτικό ενδιαφέρον. Ήταν ένας πολύπλοκος, πολύπλευρος χαρακτήρας που προκαλούσε σεβασμό και θαυμασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Scully Effect είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πολιτιστικό φαινόμενο. Εχει μετρήσιμες επιπτώσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το Ινστιτούτο Geena Davis για το Φύλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι γυναίκες που παρακολούθησαν το «The X-Files» είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν καριέρα στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 63% των γυναικών που εργάζονται στο STEM σήμερα αναφέρουν τη Dana Scully ως πρότυπο που τις ενέπνευσε να εισέλθουν στον τομέα τους. Η παρουσία της Scully στην οθόνη απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να διαπρέψουν σε αυστηρούς, διανοητικά απαιτητικούς ρόλους, καταρρίπτοντας στερεότυπα και διευρύνοντας το πεδίο των δυνατοτήτων για τις νεαρές γυναίκες θεατές.

Η Δρ Anita Gupta, μια εξέχουσα νευροεπιστήμονας, θυμάται έντονα τα εφηβικά της χρόνια παρακολουθώντας το «The X-Files». Μεγαλωμένη σε μια συντηρητική κοινότητα, ένιωθε συχνά απομονωμένη στο πάθος της για την επιστήμη. Ο χαρακτήρας της Scully αντηχούσε βαθιά μαζί της, παρέχοντας ένα όραμα για το τι θα μπορούσε να πετύχει. Το ταξίδι της Gupta δεν ήταν εύκολο. αντιμετώπισε σκεπτικισμό και προκατάληψη, όπως το είδωλό της στην οθόνη. Ωστόσο, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, ξεπέρασε αυτές τις προκλήσεις. Σήμερα, είναι μια διάσημη ειδικός στον τομέα της, μιλώντας συχνά για τη σημασία της εκπροσώπησης στα μέσα ενημέρωσης. Η Gupta μοιράζεται συχνά πώς η Dana Scully δεν ήταν απλώς ένας χαρακτήρας, αλλά ένας φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων.

Το Scully Effect υπογραμμίζει μια κρίσιμη αλήθεια: η αναπαράσταση έχει σημασία. Όταν γυναίκες και κορίτσια βλέπουν χαρακτήρες όπως η Dana Scully σε ρόλους STEM, μπορούν να οραματιστούν τον εαυτό τους σε παρόμοιες καριέρες. Αυτή η ορατότητα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της παρουσίας των γυναικών σε τομείς που ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και ενθαρρύνοντας τη διαφορετικότητα. Τα πρότυπα, είτε αληθινά είτε φανταστικά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των φιλοδοξιών και στην κατάρριψη των φραγμών.  Το Scully Effect είναι μια απόδειξη της δύναμης των μέσων ενημέρωσης να επηρεάζουν τις επιλογές της πραγματικής ζωής και τη σημασία της ισχυρής, θετικής αναπαράστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 364 / position2: 996
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb