ΠΡΟΣΩΠΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Κάπνιζα σχεδόν 40 χρόνια και έκοψα το τσιγάρο μαχαίρι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος μιλήσαμε με μια πρώην καπνίστρια

«Κάπνιζα σχεδόν 40 χρόνια και έκοψα το τσιγάρο μαχαίρι»
Nextweb Studio

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτή η ημέρα στοχεύει στην προώθηση της διακοπής του καπνίσματος και στην ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές ελέγχου του καπνού. 

Μέσα από εκπαιδευτικές εκστρατείες, δράσεις ενημέρωσης και παγκόσμιες πρωτοβουλίες, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος υπογραμμίζει την ανάγκη για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, απαλλαγμένου από τον καπνό, προάγοντας έτσι την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών παγκοσμίως.

Το E-daily μίλησε με τη Λένα, μια γυναίκα που διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της και η οποία μας μιλά για το πώς ξεκίνησε να καπνίζει σε νεαρή ηλικία, πώς πήρε την απόφαση της να το κόψει μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και τις δυσκολίες που συνάντησε και συναντάει ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξεκίνησα στα 18 μου, με την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο. Το έκανα, μάλλον, από «μόδα», επειδή οι περισσότεροι φίλοι μου κάπνιζαν. Κάπνιζα σχεδόν 40 χρόνια, περίπου 10 τσιγάρα την ημέρα για αρκετά χρόνια και τα τελευταία χρόνια 15 τσιγάρα».

Ήταν εύκολη απόφαση; Πώς αποφασίζεις να κόψεις για πάντα μια τέτοια εθιστική συνήθεια; «Δεν προσπάθησα ποτέ πριν να κόψω το τσιγάρο. Αποφάσισα να το κόψω επειδή έβλεπα ότι αύξανα τον αριθμό τους ημερησίως και επειδή διαπίστωνα ότι, ο ένας μετά τον άλλο, οι γνωστοί και φίλοι το έκοβαν. Είχα βάλει ως ημέρα-ορόσημο για να το κόψω την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου. Όταν πραγματοποιήθηκε ο στόχος, υλοποίησα την υπόσχεση στον εαυτό μου».

Τελικά, βοηθάνε οι τσίχλες νικοτίνης και οι φαρμακευτικές αγωγές; Τι προκλήσεις μπορεί να συναντήσει κανείς παίρνοντας μια τέτοια απόφαση και πόσο εύκολο να είναι να ..«λυγίσεις»; «Το έκοψα «μαχαίρι». Δε χρησιμοποίησα καμία μέθοδο, απλώς κάπνισα το τελευταίο τσιγάρο και δεν αγόρασα ξανά πακέτο. Η μόνη «πρόκληση» ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ο πρωινός καφές. Δεν τον ευχαριστιέμαι όπως όταν κάπνιζα!».

Πολλοί λένε ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος νιώθουν καλύτερα σωματικά ... είναι όμως πρόβλημα όταν συναναστρέφονται με παρέες που καπνίζουν, καθώς μπαίνουν σε πειρασμό! «Δε διαπιστώνω καμία ιδιαίτερη αλλαγή, άλλωστε ποτέ δεν είχα προβλήματα με το τσιγάρο, ούτε βήχα, ούτε δυσκολία στην αναπνοή. Δεν παρατήρησα καμία αλλαγή στην κοινωνική μου ζωή. Μάλλον διευκολύνθηκε, αφού κανείς από την παρέα μου δεν καπνίζει πια, και έτσι δε χρειάζεται να προνοούν για να βρίσκουν τρόπους να καπνίζω στα μαγαζιά που πηγαίνουμε. Το μόνο καλό είναι ότι η δαπάνη για την αγορά τσιγάρων εξαλείφθηκε και αυτό ευνοεί τα οικονομικά μου».

Η συμβουλή της Λένας για όσους παλεύουν, απλή, γνωστή, μα αληθινή: «Τα πάντα είναι στο μυαλό! Αν πραγματικά θέλετε να το κόψετε, μπορείτε, αρκεί να το αποφασίσετε!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 219 / position2: 856
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb