ΥΓΕΙΑ

Τι κάνει για τον οργανισμό σου η χλωρίδα του εντέρου σου

Κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε το φαγητό σας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι κάνει για τον οργανισμό σου η χλωρίδα του εντέρου σου
Φωτογραφία από Gül Işık

Η έννοια της υγείας του εντέρου είναι πραγματικά γνωστή πλέον. Τι σημαίνει όμως πραγματικά η υγεία του εντέρου και πώς μπορούμε να το πετύχουμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ακούτε τις λέξεις "χλωρίδα του εντέρου", μπορεί να φανταστείτε κάτι να... ανθίζει μέσα στο στομάχι σας. Λοιπόν, αυτό δεν είναι εντελώς λάθος. Η λέξη "χλωρίδα" σημαίνει πως, υπάρχουν σημαντικά, υγιή βακτήρια που ευδοκιμούν μέσα στο έντερο σας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας, δηλαδή στη χλωρίδα του εντέρου σας.

Τι είναι η χλωρίδα του εντέρου, γνωστό και ως μικροβίωμα;

Είναι βασικά η βακτηριακή σύνθεση του εντέρου σας, λέει ο Khoi Vu, MD, οικογενειακός γιατρός και ιδρυτής του Ιατρικού Κέντρου Revitalife. Προκειμένου το μικροβίωμα σας να είναι υγιές, πρέπει να έχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ "καλών" και "κακών" βακτηρίων (ναι, και τα δύο θέλουμε). Και όταν η χλωρίδα του εντέρου σας είναι ισορροπημένη, συνδέεται με καλύτερη υγεία συνολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μικροβίωμα του εντέρου υπάρχει στο παχύ έντερο σας και απαιτεί μια ισορροπία περίπου «80 τοις εκατό καλών βακτηρίων και 20 τοις εκατό κακών βακτηρίων», λέει ο Δρ Vu. Ενώ «το άμυλο και η ζάχαρη αυξάνουν τα κακά βακτήρια, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, με ινώδεις ουσίες και η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων αυξάνουν τα καλά βακτήρια», προσθέτει.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι μικροβιωμάτων μέσα στο σώμα μας, λέει ο Alessio Fasano, MD, επικεφαλής παιδιατρικός γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Viome. Το μικροβίωμα του εντέρου, όπως μάθαμε, βρίσκεται στο παχύ έντερο αλλά υπάρχουν επίσης μικροβίωμα του στόματος, του δέρματος, του κόλπου και του πνεύμονα, μεταξύ άλλων.

«Ένα μέσο ανθρώπινο μικροβίωμα έχει περίπου 50 τρισεκατομμύρια μικρόβια από περισσότερα από χίλια διαφορετικά είδη. Τα περισσότερα είναι βακτήρια, αλλά ζούμε επίσης με αρχαία, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα και παράσιτα», λέει ο Δρ Fasano, όλα αυτά είναι αρκετά φυσιολογικά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τα καλά βακτήρια βοηθούν στην καλή αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών, την απορρόφηση ανόργανων στοιχείων, σύνθεση ορισμένων βιταμινών, την αποβολή τοξινών, χοληστερόλης, κτλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 372 / position2: 834
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb