ΥΓΕΙΑ

Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου

Οι αλλεργίες στα καλλυντικά προϊόντα έχουν γίνει κάτι σύνηθες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου
Φωτογραφία από Karolina Grabowska

H βιομηχανία καλλυντικών έχει εκτοξευτεί σε αξιοσημείωτα ύψη, προσφέροντας μια σειρά προϊόντων που υπόσχονται λαμπερό δέρμα, τέλεια μαλλιά και υπέροχα αρώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, μέσα στη γοητεία αυτών των καλλυντικών θαυμάτων κρύβεται μια απειλή - οι αλλεργίες. 

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία, γνωστή ως αλλεργιογόνα, η οποία προκαλεί μια ανώμαλη αντίδραση. Στο πλαίσιο των καλλυντικών, τα αλλεργιογόνα μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μορφές, όπως αρώματα, συντηρητικά, βαφές, ακόμη και φυσικά συστατικά. Όταν αυτές οι ουσίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από ήπιο ερεθισμό έως σοβαρή φλεγμονή.

Οι Συνήθεις Ένοχοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρώματα: Οι αρωματικές ενώσεις είναι πανταχού παρούσες στις καλλυντικές συνθέσεις, παρέχοντας ένα ευχάριστο άρωμα στα προϊόντα. Ωστόσο, αυτά τα αρώματα συγκαταλέγονται στα κορυφαία αλλεργιογόνα, προκαλώντας δερματικές ευαισθησίες όπως κνησμό, ερυθρότητα και δερματίτιδα.

Συντηρητικά: Για την παράταση της διάρκειας ζωής των καλλυντικών και την πρόληψη της μικροβιακής ανάπτυξης, προστίθενται συντηρητικά στις συνθέσεις. Τα parabens, οι απελευθερωτές φορμαλδεΰδης και η μεθυλισοθειαζολινόνη είναι παραδείγματα συντηρητικών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Βαφές: Τα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν συχνά συνθετικές βαφές για να επιτύχουν ζωντανά χρώματα. Τα συστατικά στις βαφές έχουν συσχετιστεί με την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και μπορεί να ενέχουν κινδύνους, ειδικά σε άτομα με υπερευαίσθητο δέρμα.

Φυσικά συστατικά: Ενώ τα φυσικά συστατικά θεωρούνται γενικά ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, μπορούν ακόμα να προκαλέσουν επίσης αλλεργικές αντιδράσεις. Τα κοινά αλλεργιογόνα που βρίσκονται στα φυσικά καλλυντικά περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια, βοτανικά εκχυλίσματα και ορισμένες πρωτεΐνες.

Ο εντοπισμός αλλεργιών σε καλλυντικά προϊόντα μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ευαισθησία του ατόμου και τη σοβαρότητα της αντίδρασης. 

Ερεθισμός του δέρματος: Κνησμός, ερυθρότητα, πρήξιμο και εξανθήματα είναι τυπικές εκδηλώσεις αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής που προκαλείται από καλλυντικά αλλεργιογόνα.

Ερεθισμός των ματιών: Τα καλλυντικά που εφαρμόζονται κοντά στα μάτια, όπως η μάσκαρα και τα eyeliners, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως υγρά μάτια, κνησμό και πρήξιμο των βλεφάρων.

Αναπνευστικά συμπτώματα: Η εισπνοή καλλυντικών αερολυμάτων ή αρωμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα, που χαρακτηρίζεται από φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση και βήχα.

Εξοικειωθείτε με τις ετικέτες συστατικών και αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν γνωστά αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν και επιλέξτε καλλυντικά που φέρουν την ετικέτα υποαλλεργικά, χωρίς άρωμα και είναι σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 96 / position2: 584
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb