ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

5 πράγματα που θέλουν περισσότερη φροντίδα σε κάθε σπίτι


Δημοσίευση ΜΑΡ 25, 2024
5 πράγματα που θέλουν περισσότερη φροντίδα σε κάθε σπίτι

Είμαστε δεν είμαστε λάτρεις της καθαριότητας, όλοι μας αγαπάμε τη λάμψη και τη φρεσκάδα ενός τακτοποιημένου σπιτιού. Εκτός από την καθιερωμένη σκούπα ή το ξεσκονόπανο, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα κι επιφάνειες που αμελούμε να περιποιηθούμε, γιατί πολύ απλά οι λεκέδες ή η σκόνη δεν είναι εμφανείς. Γι’αυτό, σας έχουμε συγκεντρώσει πέντε πράγματα στο σπίτι που απαιτούν περισσότερη προσοχή και φροντίδα απ’όσο φαντάζεστε.

Εξάλλου, ένα ολοκληρωτικά καθαρό σπίτι θα σας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και θα βελτιώσει την ψυχολογία σας. Με τη λίστα που σας έχουμε ετοιμάσει, όχι μόνο δε θα τα ξανά ξεχάσετε, αλλά θα συμβουλεύετε και τους γύρω σας για την καθαριότητά του σπιτιού τους!

1.  Το πλυντήριο πιάτων

Το πιο πιθανό είναι ότι το πλυντήριο πιάτων σας κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει και γι’ αυτό να το ξεχνάτε. Η ίδια η δουλειά του είναι να καθαρίζει, αλλά έχετε σκεφτεί πόσα υπολείμματα τροφών και αλάτων συσσωρεύονται; Τις περισσότερες φορές μάλιστα, η κακή του συντήρηση μπορεί να προκαλέσει διαρροές, δυσάρεστες οσμές ή να σας καταστρέψει κάποιο σερβίτσιο. Για να έχετε λοιπόν το κεφάλι σας ήσυχο και το καλό σας σετ από πιάτα καθαρό και αστραφτερό για το επόμενο τραπέζι σας, βάλτε στο πρόγραμμά σας τον ολοκληρωμένο καθαρισμό του.


Ξεκινήστε από το φίλτρο του, καθώς είναι το πιο βασικό μέρος της συσκευής. Συνιστάται κάθε 6 μήνες να προβαίνετε στον καθαρισμό του για να προλαβαίνετε το βούλωμα ή τις ανεπιθύμητες μυρωδιές. Εξάλλου, ένα σωστά συντηρημένο πλυντήριο θα συνδράμει όχι μόνο στη διατήρηση της υγιεινής, αλλά και στην καλύτερη απόδοσή του.

2.   Τα φίλτρα του κλιματιστικού

Είτε τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, είτε τις πιο ζεστές του καλοκαιριού, το κλιματιστικό γίνεται ο καλύτερός μας φίλος. Ειδικά όταν η συχνότητα με την οποία το χρησιμοποιούμε είναι αρκετά μεγάλη, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη του καθαρισμού των φίλτρων του, αφού μαζεύουν σκόνη, παθογόνους μικροοργανισμούς και αλλεργιογόνα που μπορούν να βλάψουν την υγεία.

 

Μια φορά το μήνα λοιπόν, ειδικά σε περιόδους που η χρήση του κλιματιστικού είναι τακτική, μπορείτε εύκολα, είτε να ρουφήξετε με την ηλεκτρική σκούπα όλη τη σκόνη, είτε να τα πλύνετε με χλιαρό νερό. Οι περισσότεροι τύποι κλιματιστικών είναι σχεδιασμένοι με αφαιρούμενα φίλτρα, αλλά ακόμα κι αν το δικό σας δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να τα καθαρίσετε επί τόπου με ένα ελαφρά υγρό πανάκι. Στη στιγμή, θα παρατηρήσετε κι εσείς αλλαγή και στη λειτουργία του κλιματιστικού σας και θα έχετε εξασφαλίσει μια αναβαθμισμένη ποιότητα αέρα.

3.    Ο καναπές

Ο καναπές είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυχρησιμοποιημένα έπιπλα του σπιτιού μας. Είναι το καταφύγιό μας σε στιγμές χαλάρωσης, αλλά και το έπιπλο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες όταν φιλοξενούμε κόσμο στο χώρο μας. Σίγουρα, ο επιφανειακός καθαρισμός του είναι κάτι που δεν μπορούμε ούτε να αποφύγουμε, ούτε να αμελήσουμε, ωστόσο ίσως είναι λίγες οι φορές που έχουμε εμβαθύνει στην  πιο δεξιοδική καθαριότητά του.

 

Ξεκινήστε με το να αφαιρείτε τυχόν ριχτάρια ή μαξιλάρια και πάρτε την ηλεκτρική σας σκούπα για να μαζέψετε σκόνη ή ψίχουλα που μπορεί να έχουν πέσει. Για λεκέδες, δεν είναι ανάγκη να επενδύσετε σε πολλά και ακριβά καθαριστικά, αλλά τα απλά και βασικά υλικά που έχετε ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σας μπορούν να κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους. Δοκιμάστε μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και ζεστό νερό και κάθε επίμονος λεκές θα είναι πλέον παρελθόν.

4.  Η κουρτίνα του μπάνιου

Τι συμβαίνει με την καθαριότητα της κουρτίνας του μπάνιου; Άθελά μας, ο καθαρισμός της δεν περνά καν από το μυαλό. Ωστόσο, η υγρασία, η μούχλα, οι οσμές και το γενικότερο κλίμα του μπάνιου, ειδικά με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, ευνοούν τους μύκητες και τους διάφορους μικροοργανισμούς, θέτοντας το πλύσιμο της κουρτίνας στις τοπ προτεραιότητες.

 

Όπως και με τον καναπέ, έτσι και με την κουρτίνα του μπάνιου, δε χρειάζεται να αγοράσετε ειδικά καθαριστικά. Μπορείτε να την τοποθετήσετε κατευθείαν στο πλυντήριο ρούχων ή να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, μαγειρική σόδα, ξύδι, ακόμα και οδοντόκρεμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε θα πετύχετε ένα εξίσου καθαρό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα!

5.  Ο απορροφητήρας

Έχετε συμπεριλάβει μαζί με τη γενική καθαριότητα της κουζίνας και τον τακτικό καθαρισμό του απορροφητήρα σας; Αν όχι, αυτό το άρθρο σας το υπενθυμίζει! Ίσως οι περισσότεροι την έχουν στο μυαλό τους ως μια κουραστική, δύσκολη ή και δαπανηρή διαδικασία. Κι όμως, η καθαριότητά του είναι εύκολη και μπορεί να βελτιώσει και την απόδοσή του αλλά και να αυξήσει το χρόνο ζωής του.

 

Είναι λογικό με τον καιρό ο απορροφητήρας να συγκεντρώσει πολλά λίπη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα φίλτρα του να βουλώσουν. Για να το αποτρέψετε, πάρτε ένα βουρτσάκι και, με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα, τρίψτε απαλά κάθε λεκέ που βλέπετε. Έπειτα, σκουπίστε τα με ένα πανάκι και τοποθετήστε τα στη θέση τους. Μόλις τελειώσατε!


Ο καθαρισμός του σπιτιού δεν πρέπει να είναι μόνο επιφανειακός ή για τα μάτια του κόσμου. Με μια πιο διεισδυτική ματιά, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά πράγματα που ίσως να χρειάζονται λίγη περισσότερη φροντίδα από εσάς. Όπως και να έχει, με τις συμβουλές μας το σπίτι σας θα αστράφτει από μέσα και έξω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
11 / position1: 426 / position2: 2119
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb