ΥΓΕΙΑ

Τι ακριβώς σημαίνει να κρατάς το PH του κόλπου σου σε ισορροπία;

Τι είναι ένα υγιές ή φυσιολογικό κολπικό PH;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι ακριβώς σημαίνει να κρατάς το PH του κόλπου σου σε ισορροπία;
Φωτογραφία από Sora Shimazaki

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη σημασία της διατήρησης του PH σας σε ισορροπία. Ίσως έχετε αναρωτηθεί «Ποιο είναι το PH μου;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλίμακα PH μετρά την οξύτητα μιας ουσίας. Η ισορροπία του PH των διαφόρων τμημάτων του σώματός σας είναι σημαντική για λόγους όπως η καταπολέμηση της μόλυνσης. Το κολπικό PH  είναι ένας δείκτης της συνολικής υγείας του κόλπου, εξηγεί.

Τι είναι ένα υγιές ή φυσιολογικό κολπικό PH  ;

Η μέση τιμή, δηλαδή το φυσιολογικό επίπεδο του κολπικού PH  για τις γυναίκες είναι 4,5 στην κλίμακα PH  , σύμφωνα με έρευνες. Όσο πιο κοντά στο 1 βρίσκονται τα επίπεδα είναι όξινο ενώ πιο κοντά στο 14 είναι αλκαλικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συμβαίνει όταν έχω περίοδο;

Οι τιμές του κολπικού PH κυμαίνονται σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, λόγω του υψηλότερου επιπέδου PH του εμμηνορροϊκού αίματος.

Επιπλέον, το κολπικό PH μπορεί να επηρεαστεί από βακτήρια που προέρχονται από άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ταμπόν, σερβιέτες, λιπαντικά ή σπέρμα.

Η καλή υγιεινή είναι το πρώτο βήμα προς τη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου PH του κόλπου κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η τακτική αλλαγή σερβιέτας και ταμπόν βοηθά στην αποφυγή της ανάπτυξης βακτηρίων.

Ποια άλλα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία;

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το PH του κόλπου σας, όπως η ηλικία, η διατροφή, η λήψη αντιβιοτικών και η σeξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Όταν το κολπικό PH αυξάνεται, οι ζυμομύκητες και τα βακτήρια μπορούν να φτασουν στον κόλπο σας, οδηγώντας σε δύο κοινές λοιμώξεις:

Μολύνσεις: Συνήθως ενδείκνυται από αίσθημα κνησμού και καψίματος γύρω από την περιοχή του κόλπου και μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Τυπικά ενδείκνυται από μυρωδιά ψαριού και εκκρίσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το PH μου υπό έλεγχο στο σπίτι;

Ορισμένες στο σπίτι, φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση περισσότερων προβιοτικών στη διατροφή σας, την καλή κολπική υγιεινή, τη χρήση εσωρούχων από φυσικά υφάσματα που αναπνέουν ή/και το ενδεχόμενο να μη φοράτε εσώρουχα το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 240 / position2: 533
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb