Είτε έχεις προγραμματίσει την πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή είτε ακόμα το σκέφτεσαι, σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις ώστε να νιώσεις πιο άνετα στο ξεκίνημα αυτού του «ταξιδιού» θεραπείας και αυτοβελτίωσης.
Όλοι μας καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε ένα σύνολο υποχρεώσεων και μία απαιτητική καθημερινότητα. Ωστόσο, συχνά ο εαυτός μας, μας στέλνει σημάδια ότι χρειάζεται να βάλουμε μία άνω τελεία, να κοιτάξουμε μέσα μας και να εστιάσουμε στην αυτοφροντίδα μας. Αν λοιπόν αποφάσισες να επισκεφτείς για πρώτη φορά έναν ειδικό, τότε σίγουρα χρειάζεται να λύσεις κάποιες απορίες σου πριν την πρώτη συνεδρία.
Πότε χρειάζεται να επισκεφτείς έναν ειδικό;
- Αν σε ταλαιπωρούν ψυχοσωματικά συμπτώματα
- Αν δυσκολεύεσαι στις διαπροσωπικές σου σχέσεις
- Αν νιώθεις απουσία χαράς και νοήματος στη ζωή σου
- Αν βρίσκεσαι σε κάποιο κομβικό σημείο της ζωής σου (π.χ. διαζύγιο, απώλεια εργασίας, γάμος, γέννηση παιδιού, θέμα υγείας, απώλεια αγαπημένου προσώπου)
- Αν έχεις φοβίες, άγχος, αγωνίες που σε πρεσάρουν και δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις
- Αν οι επιθυμίες και τα όνειρα για τη ζωή σου βρίσκονται σε αντίθεση με την άποψη της οικογένειάς σου/ του περιβάλλοντός σου
- Αν κρατάς πολλά πράγματα μέσα σου και χρειάζεσαι κάποιον να σε ακούσει
- Αλλά ακόμα και αν νιώθεις καλά γενικότερα, αλλά έχεις περιέργεια να δεις πώς είναι η εμπειρία μίας συνεδρίας
- Πώς θα ξέρεις ότι ο ειδικός είναι καλός και θα σε βοηθήσει ουσιαστικά;Σε έκανε να νιώθεις άνετα και ευπρόσδεκτα στο χώρο του;
- Έδειχνε να σε ακούει προσεκτικά και να θυμάται ό,τι έχεις ήδη αναφέρει;
- Πώς αντιδρούσε κατά τη διάρκεια της διήγησής σου;
- Πήρε χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις ή τις ανησυχίες σου;
- Ένιωσες ότι δέχεται όλα σου τα συναισθήματα και βιώματα, χωρίς να σε κατακρίνει;
- Τι συναίσθημα ένιωσες φεύγοντας;
- Τι συναίσθημα γεννιέται όταν σκέφτεσαι την επόμενη συνάντησή σας;
- Υπήρξε κάποια στιγμή που ένιωσες άβολα κι αν ναι, πότε; Θα ένιωθες άβολα να το αναφέρεις στην επόμενη συνεδρία μας;
Αν απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παραπάνω ερωτήσεις, θα έχεις ήδη καταλάβει αν ο συγκεκριμένος ειδικός είναι κατάλληλος για σένα.
Τι θα κάνετε στην πρώτη συνεδρία και τι στις επόμενες;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, ο ψυχοθεραπευτής/ ψυχολόγος μπορεί να σε ρωτήσει:
- Τι σε φέρνει εκεί;
- Υπάρχουν συμπτώματα που αντιμετωπίζεις;
- Τι αισθάνεσαι πως δεν πηγαίνει καλά στη ζωή σου;
- Ερωτήσεις για το παρελθόν, την παιδική ηλικία, τη μόρφωση, τις σχέσεις, την καριέρα σου, ώστε να γνωριστείτε καλύτερα.
Στις επόμενες όμως μπορείτε να εμβαθύνετε σε κάποιο πρόβλημα, ή τραύμα ή ακόμα και σύμπτωμα, που ανέφερες στην πρώτη συνεδρία.
Κι αν νιώσεις άγχος;
Δεν είναι κακό να αισθάνεσαι άγχος. Για την ακρίβεια, είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού θα συναντήσεις για πρώτη φορά έναν άγνωστο άνθρωπο, ο οποίος θα σου κάνει πολύ προσωπικές ερωτήσεις και πιθανότατα θα αφορά θέματα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην «άγγιζες» καν. Όμως να θυμάσαι ότι δεν είναι εκεί για να σε κρίνει ή να σε κοροϊδέψει, αλλά να σε βοηθήσει. Κι αν το κάνει, έχεις κάθε δικαίωμα να διακόψετε τη συνεργασία σας.
Προετοίμασε τις δικές σου ερωτήσεις
Σίγουρα θα έχεις απορίες και θα θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τον ειδικό. Επομένως, σημείωσε σε ένα τετράδιο όλα όσα θα ήθελες να μάθεις, όπως πληροφορίες για τις σπουδές του, τις μεθόδους που ακολουθεί στις συνεδρίες του και οτιδήποτε άλλο θα σε κάνει να νιώσεις άνετα μαζί του/της.
Τέλος, να έχεις στο μυαλό σου ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα «ταξίδι» που απαιτεί πολλές συνεδρίες, οπότε μην περιμένεις «γρήγορες λύσεις» από τις πρώτες συνεδρίες. Μην ξεχνάς όμως ότι η βοήθεια που θα σου παρέχει μπορεί να είναι πολύτιμη και με τον καιρό θα σε φέρει πιο κοντά στο να γνωρίσεις βαθύτερα τον εαυτό σου.