ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφολόγοι σου λένε στοπ σε αυτά τα λαχανικά, αν νιώθεις διαρκώς φουσκωμένη

Είναι «διαβόητα» για πεπτικά προβλήματα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Διατροφολόγοι σου λένε στοπ σε αυτά τα λαχανικά, αν νιώθεις διαρκώς φουσκωμένη
Φωτογραφία από Polina Tankilevitch

Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν ποια λαχανικά πρέπει να αποφύγετε αυτό το χειμώνα εάν έχετε προβλήματα με φουσκώματα — είναι «διαβόητα» για πεπτικά προβλήματα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λαχανικά είναι ένα κρίσιμο μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Στην πραγματικότητα, συχνά θεωρούνται μερικές από τις πιο υγιεινές τροφές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα λαχανικά είναι για σένα!

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά λαχανικά που θα μπορούσαν να είναι επιζήμια για το πεπτικό σας σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει πολλά που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ή να επιδεινώσουν ζητήματα όπως αέρια και φούσκωμα. Υπάρχει μια κατηγορία ειδικότερα που οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερα να αποφύγετε αυτόν τον χειμώνα εάν παλεύετε με αυτά τα προβλήματα: τα σταυρανθή λαχανικά.

H διαιτολόγος Amy Shapiro, MS, RD εξηγεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο φέρουν σίγουρα μεγάλα οφέλη για την υγεία. Όπως επισημαίνει η Shapiro, είναι όλοι «σούπερ μαχητές του καρκίνου και πλούσιοι σε φυτικές ίνες». Ωστόσο, εάν παλεύετε με το χρόνιο φούσκωμα, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κόψετε από τη ζωή σας τα συγκεκριμένα. Σύμφωνα με αυτήν, «είναι διαβόητοι για την πρόκληση αερίων και φούσκωμα, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά». Η Shapiro εξηγεί ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο συστατικό σε αυτά τα λαχανικά που φταίει κυρίως. «Περιέχουν το μόριο σακχάρου που ονομάζεται ραφινόζη, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς να χωνευτεί μαζί με υψηλά επίπεδα ζυμώσιμων ινών που τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αέρια», λέει.

Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανή λύση. «Το μαγείρεμα συχνά βοηθάει», μας διαβεβαιώνει ο Shapiro. Σημειώνει επίσης ότι «το να μασάτε καλά ή να λαμβάνετε πεπτικά ένζυμα» θα μπορούσε να είναι ευεργετικό.

«Οι υγιεινές εναλλαγές είναι τα φυλλώδη πράσινα, τα ριζώδη λαχανικά όπως τα παντζάρια, τα καρότα, τα γογγύλια, τα ραπανάκια, τα αγγούρια, οι ντομάτες και άλλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 237 / position2: 701
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb