ΥΓΕΙΑ

Από την υστερία στο wellness: Η σeξουαλική υγεία των γυναικών είναι επιτέλους αφορμή για συζήτηση

Διανύσαμε μεγάλο δρόμο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Από την υστερία στο wellness: Η σeξουαλική υγεία των γυναικών είναι επιτέλους αφορμή για συζήτηση
Collage

Είναι μια από τις πιο σκανδαλώδεις ιστορίες στην ιστορία της ιατρικής: Στο απόγειο της βικτωριανής εποχής, οι γιατροί περιθάλπευαν τακτικά τις γυναίκες ασθενείς τους παρακινώντας τις σε οpγασμό.

Αυτή η μαζική θεραπεία - μια θεραπεία για την εξαφανισμένη πλέον ιατρική κατάσταση της «υστερίας» - κατέστη δυνατή από μια νέα τεχνολογία: τον δονητή. Οι δονητές επέτρεπαν στους γιατρούς να κάνουν μασάζ στην κλειτορίδα των γυναικών γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να εξαντλούν τα χέρια και τους καρπούς τους!

Αν το καλοσκεφτείς οι δονητές φτιάχτηκαν όχι για τη γυναικεία ευχαρίστηση, αλλά επειδή βοηθούσαν τους γιατρούς.

Από την Αφροδίτη τη θεά του έρωτα στα βιβλία για τη γυναικεία ευχαρίστηση

Και τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να μιλάμε πιο άνετα για δονηtές και τη γυναικεία ευχαρίστηση ενώ πολλές φορές τα περιοδικά κάνουν αφιερώματα για να βρουν τον καλύτερο.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πότε συνέβη, αλλά οι δονηtές και κάθε ποικιλία σεξουαλικών προϊόντων έχουν μετονομαστεί ως εργαλεία ευεξίας.

Ο όρος αναζήτησης στο Google «σeξουαλική ευεξία» έχει αυξηθεί από το 2010 περίπου – κάτι στο οποίο αναμφίβολα έπαιξε όχι και τόσο μικρό ρόλο η αυτοκρατορία Goop της Gwyneth Paltrow.

Η Goop ιδρύθηκε το 2009 και δημιούργησε μια βιομηχανία με προϊόντα «ευεξίας» όπως το κρυστάλλινο αυγό Yoni και η δική του επώνυμη σειρά δονηtών σιλικόνης... Δέκα χρόνια περίπου αργότερα, η βιομηχανία ευεξίας ανθεί - με το Forbes να προβλέπει ότι θα αξίζει 7 τρισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,7 τρισεκατομμύρια λίρες) μέχρι το 2025.

Αν και είναι ένα πολύ μικρότερο - και νεότερο - μέρος της πίτας, η βιομηχανία σeξουαλικής ευεξίας ήταν αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 15,4 δισεκατομμύρια λίρες) το 2021, σύμφωνα με την PwC, και σημείωσε ώθηση 5% χάρη στον Covid-19.

Σήμερα, το Goop εξακολουθεί να είναι ηγέτης σε αυτόν τον τομέα - και εξακολουθεί να είναι πρωτοσέλιδο με την προσπάθειά του να φέρει τη σeξουαλική ευεξία σε κάθε τομέα της ζωής μας.

«Από τον δέκατο ένατο αιώνα, πολλοί ψυχολόγοι, εμπνευσμένοι από τη φροϋδική ψυχανάλυση, υποστήριξαν ότι οι γυναίκες πρέπει να επιτυγχάνουν οpγασμό μόνο μέσω της κολπιkής διείσδυσης από έναν άνδρα», λέει στο Cosmopolitan UK η Jodie Slee, διαδικτυακή σeξουαλική θεραπεύτρια στο Sensate. «Οποιοδήποτε άλλο είδος γυναικείας σeξουαλικής απόλαυσης - συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού, της queer σeξουαλικότητας και της διέγερσης της κλειtορίδας - θεωρούνταν ανώριμο ή ακόμα και τρελό».

Το άλμα των δονηtών από ιατρικές συσκευές σε εργαλεία για ευχαρίστηση δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζετε. Η ευχαρίστηση και ο αuνανισμός έχουν πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης και οξυκοντίνης στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού ή της σeξουαλικής ευχαρίστησης μπορεί να λειτουργήσει ως ανακούφιση από το στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης.

Ήταν αυτή η επιστήμη που εν μέρει οδήγησε την επωνυμία Smile Makers για σεξουαλικά παιχνίδια να τοποθετηθούν ως εταιρεία σeξουαλικής ευεξίας - ισχυριζόμενη ότι είναι η πρώτη μάρκα που το έκανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
11 / position1: 314 / position2: 529
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb