ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όχι, δεν είσαι μελοδραματική: 3 σημάδια ότι κάνεις gaslighting στον ίδιο σου τον εαυτό

Μήπως δεν είσαι συναισθηματική, απλά αυτο-σαμποτάρεσαι;

Όχι, δεν είσαι μελοδραματική: 3 σημάδια ότι κάνεις gaslighting στον ίδιο σου τον εαυτό
Unsplash

Σίγουρα έχεις ακούσει μέχρι τώρα για το «gaslighting», τον ψυχολογικό όρο που περιγράφει τη συναισθηματικά καταχρηστική και χειραγωγική συμπεριφορά κάποιου άλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ήξερες ότι μπορείς πραγματικά να κάνεις κάτι τέτοιο και στον εαυτό σου; Εδώ είναι τρία συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον κάνεις gaslighting σε σένα την ίδια.

Καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον πυρήνα του, το self-gaslighting είναι η συναισθηματική και γνωστική καταστολή. Απομακρύνει τις έγκυρες συναισθηματικές εμπειρίες και ερμηνείες σου, δηλαδή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει για σένα κάτι αρνητικό και πληγωθείς, αυτόματα θα σκεφτείς ότι είσαι υπερβολική κι ότι δεν είπε κάτι κακό. Αυτή η καταστολή οδηγεί στη συνέχεια στο να εσωτερικεύσεις την πεποίθηση ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη δική σου αντίληψη, κάτι που οδηγεί στο ακριβώς επόμενο στάδιο.

Εσωτερικεύεις την κακομεταχείριση των άλλων

Για παράδειγμα, αν κάποιος σου λέει συνεχώς ότι «είσαι πολύ ευαίσθητος» ή ότι «όλα είναι μέσα στο κεφάλι σου», τελικά υιοθετείς αυτήν την αφήγηση και το πιστεύεις λέγοντας πράγματα όπως: «Είμαι πολύ ευαίσθητος» ή «Είναι όλα στο κεφάλι μου".

Όποτε βρίσκεσαι σε οποιαδήποτε σύγκρουση, κατηγορείς πάντα τον εαυτό σου

Τέλος, κάθε φορά που βρίσκεσαι σε οποιοδήποτε είδος διαφωνίας ή σύγκρουσης, δεν το βλέπεις ποτέ ολιστικά. Αντίθετα, κατηγορείς τον εαυτό σου για όλο το θέμα. Αν και είναι απολύτως σημαντικό να αναγνωρίζεις τον δικό σου ρόλο σε καταστάσεις, το να στρέφεσαι συνεχώς στην αυτοκατηγορία για τα πάντα είναι επιζήμιο για την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου. Είναι επίσης αυτό που εν τέλει κρατά τον κύκλο του self-gaslighting σε λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 177 / position2: 384
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb