ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι celebrities που μίλησαν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση

Μοιράστηκαν την εμπειρία τους χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, δίνοντας θάρρος σε πολλές γυναίκες
Γράφει η MATINA KONTOY
Οι celebrities που μίλησαν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση
Instagram

Η εμμηνόπαυση είναι ένα θέμα, που πρέπει να πάψει να είναι ταμπού, καθώς αφορά τον μισό πληθυσμό αυτού του κόσμου. Στην εξάλειψη του ταμπού γύρω από το θέμα «εμμηνόπαυση», έχουν αρχίσει να συμβάλλουν και πολλές διάσημες γυναίκες που επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Hollywood.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάσημες γυναίκες όπως η Michelle Obama, η Naomi Watts και η Gwyneth Paltrow, αλλά και η δική μας Σοφία Αλιμπέρτη, έχουν ανοίξει δημοσίως το κεφάλαιο εμμηνόπαυση, με τρόπο που είναι καθαρτήριος για τις υπόλοιπες γυναίκες στον πλανήτη. Είναι ανακουφιστικό όταν επιτέλους μπορούμε να μιλάμε για πράγματα που μας συμβαίνουν και είναι μια κοινή όσο και πολύ προσωπική εμπειρία για όλες τις γυναίκες.

Ευτυχώς, τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν και η γυναικεία σεξουαλικότητα σε κάθε ηλικία δε θεωρείται ταμπού, ούτε η λέξη «εμμηνόπαυση» δεν είναι πια απαγορευμένη. Έτσι, οι διάσημες γυναίκες μπορούν πλέον να μιλούν για την εμμηνόπαυση και για το πώς τη βιώνουν, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο, μακριά από προκαταλήψεις.

Naomi Watts

View this post on Instagram

A post shared by Naomi Watts (@naomiwatts)

Η διάσημη ηθοποιός όχι μόνο συζητά για το ζήτημα, αλλά έχει και δημιουργήσει το site της, Stripes, στο οποίο θέλει να επικοινωνεί με γυναίκες που βιώνουν κάτι ανάλογο, ενώ προτείνει παράλληλα προϊόντα που βοήθησαν την ίδια. «Είναι μια φυσιολογική φάση της ζωής και κάτι από το οποίο ο μισός πληθυσμός θα επηρεαστεί και ο άλλος μισός θα νιώσει έμμεσα. Όταν ήμουν προς τα τέλη της δεκαετίας των 30, ήμουν επιτέλους έτοιμη να αρχίσω να σκέφτομαι να δημιουργήσω μία οικογένεια. Τότε η λέξη με το γράμμα M (menopause) γρήγορα με κατεδάφισε. Ένιωθα λες και είχα συγκρουστεί με φορτηγό», είχε πει χαρακτηριστικά για αυτό που ένιωσε, μαθαίνοντας πως θα έμπαινε γρηγορότερα απ΄ ό,τι νόμιζε στην εμμηνόπαυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Salma Hayek

View this post on Instagram

A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek)

Η ηθοποιός είχε σοκαριστεί από τον τρόπο με τον οποίο η διάγνωση της εμμηνόπαυσης είχε γίνει. «Οι ερωτήσεις ήταν τρομακτικές. Με ρωτούσαν αν τα αυτιά μου είχαν μεγαλώσει και αν έβγαιναν τρίχες από αυτά. Αν είχα μουστάκι και μούσι. Αν εκνευριζόμουν ή έκλαιγα χωρίς λόγο. […] Και μετά σε ρωτάνε αν ο κόλπoς σου είναι ξηρός», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή Red Table Talk. Ωστόσο, για την ίδια εκείνο που άλλαξε πολύ στο σώμα της ήταν το στήθος της. «Για κάποιες γυναίκες, όταν παίρνουν βάρος, μεγαλώνει το στήθος τους. Για άλλες, όταν θηλάζουν, μεγαλώνει το στήθος και δε γυρνάει πίσω. Και μετά σε κάποιες περιπτώσεις όταν είσαι στην εμμηνόπαυση, μεγαλώνει ξανά. Και απλά τυχαίνει να είμαι μία από τις γυναίκες όπου συνέβη αυτό», είχε δηλώσει.

Gwyneth Paltrow

View this post on Instagram

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Μέσω του lifestyle brand της, Goop, η διάσημη ηθοποιός και επιχειρηματίας έχει βάλει στόχο να βελτιώσει τις ζωές των γυναικών απ' όλες τις απόψεις. Η ίδια μάλιστα είχε αναφερθεί στη δική της εμπειρία σχετικά με την εμμηνόπαυση, λέγοντας πως: «Νομίζω πως όταν μπαίνεις στην περιεμμηνόπαυση, παρατηρείς πολλές αλλαγές. Μπορώ να νιώσω τις ορμονικές αλλαγές να συμβαίνουν, τον ιδρώτα, τη διάθεση, ξέρεις ότι ξαφνικά είσαι έξαλλη χωρίς λόγο. Νομίζω πως η εμμηνόπαυση έχει μία πολύ κακή φήμη και χρειάζεται rebranding. Θυμάμαι όταν η μαμά μου πέρασε εμμηνόπαυση, ήταν σαν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και υπήρχε θρήνος γύρω από αυτό για εκείνη και όλα αυτά τα συναισθήματα. Δε νομίζω πως έχουμε στην κοινωνία μας ένα σπουδαίο παράδειγμα μιας φιλόδοξης γυναίκας στην εμμηνόπαυση».

Michelle Obama

View this post on Instagram

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama)

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είχε εξομολογηθεί το πώς είχε νιώσει με τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, νιώθοντας ξαφνικά εξάψεις, τις οποίες δεν μπορούσε να ελέγξει. «Το τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας είναι σημαντική πληροφορία. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να πάρει τη δική του θέση στην κοινωνία. Γιατί οι μισοί από εμάς το περνάμε», είχε δηλώσει με σκοπό να θίξει τις συνθήκες στις οποίες οι γυναίκες πρέπει να δουλεύουν σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους.

Kim Cattrall

Πολύ πριν χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με την εμμηνόπαυση στην πραγματικότητα, η ίδια είχε υποδυθεί πως βρισκόταν σε αυτή τη φάση της ζωής της για τις ανάγκες του χαρακτήρα της στη δεύτερη ταινία του Se.x and the City. Ωστόσο, όταν πράγματι μπήκε στον κύκλο αυτό είχε ακόμα ερωτήσεις, παρά το γεγονός ότι ένιωθε πως ήταν προετοιμασμένη. «Συνειδητοποίησα πως ακόμα είχα ερωτήσεις. Όμως, όσα περισσότερα μάθαινα και όσο άκουγα το σώμα μου, τόσο πιο ήρεμη ήμουν και προσαρμοζόμουν και συνειδητοποίησα πως μπορούσα να το διαχειριστώ, έχοντας στενή επαφή με τον γιατρό μου», είχε πει δημόσια.

Emma Thompson

View this post on Instagram

A post shared by Emma Thompson (@emmathompsonofficial)

Με το χαρακτηριστικό πνεύμα και το χιούμορ της η Emma Thompson, έδειξε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει λόγος να μη μιλάμε για την εμμηνόπαυση. Το έκανε μάλιστα στην ευχαριστήρια ομιλία της για βραβείο που έλαβε από το National Board of Review το 2014 για την ερμηνεία της στο Saving Mr. Banks. «Είναι μία τόσο κρύα νύχτα. Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που είμαι πραγματικά ευγνώμων για την εμμηνόπαυση!», είπε.

Gillian Anderson

View this post on Instagram

A post shared by Gillian Anderson (@gilliana)

Η ηθοποιός έχει μοιραστεί τις σκέψεις της για τον στιγματισμό και τη σιωπή γύρω από το θέμα της εμμηνόπαυσης μιλώντας στο περιοδικό People το 2017. «Πόσο υπέροχο θα ήταν να φτάναμε σε ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις ανοιχτά και χωρίς ντροπή. Να παραδεχτούμε ελεύθερα ότι αυτό συμβαίνει. Έτσι ώστε να μη νιώθουμε ότι τρελαινόμαστε ή ότι είμαστε μόνες σε κάθε σύμπτωμα που μπορεί να βιώνουμε. Τα στάδια της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τα σημεία καμπής που είναι. Αν όχι να εορτάζονται τουλάχιστον να τα αποδεχόμαστε. Να τα αναγνωρίζουμε και να τα τιμάμε», πρόσθετε η Gillian Anderson.

Σοφία Αλιμπέρτη

View this post on Instagram

A post shared by Sofia Aliberti (@sofoufou_)

Η Σοφία Αλιμπέρτη μοιράστηκε το 2022 με τη Φαίη Σκορδά τις δικές της αλήθειες και εμπειρίες ζωής της. Ανάμεσα σε αυτές τις αλήθειες είναι κι αυτές που αφορούν την εμμηνόπαυση και τον έρωτα. Δείτε όσα είπε στο παρακάτω βίντεο: 

Ελένη Πετρουλάκη

View this post on Instagram

A post shared by Eleni Petroulaki 🇬🇷 (@elenipetroulaki)

Η γνωστή γυμνάστρια πριν αρκετό καιρό αποφάσισε να μιλήσει για την εμμηνόπαυση. Μέσα από μία ανάρτησή της στο Instagram που έγινε viral, η Ελένη Πετρουλάκη αποκάλυψε πως μπήκε στην εμμηνόπαυση πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή όταν ήταν 47 ετών, ωστόσο κατάφερε να μην πάρει κιλά καθώς έκανε γυμναστική και διατροφή. «Ακόμα μια ορμονική αλλαγή όπως η εφηβεία και η εγκυμοσύνη! Τι να κάνουμε; Να παραδώσουμε τα όπλα;», έγραφε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 399 / position2: 3356
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb