THINK

Αναστασία Τσουρουκτζή: Στο πρώτο IRONMAN® αγωνίστηκα με πολλά μποφόρ, χαλάζι και βροχή

Μιλήσαμε με Αναστασία Τσουρουκτζή λίγες μέρες πριν την διοργάνωση στη Βουλιαγμένη
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Αναστασία Τσουρουκτζή: Στο πρώτο IRONMAN® αγωνίστηκα με πολλά μποφόρ, χαλάζι και βροχή
Αναστασία Τσουρουκτζή, Ironman

Mερικές μέρες απομένουν για την κορυφαία παγκόσμια τριαθλητική διοργάνωση IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο προηγούμενο IRONMAN® 70.3® Greece, Costa Navarino 2021, η Αναστασία Τσουρουκτζή, βγήκε 1η στην ηλικιακή της κατηγορία και 2η στη γενική κατάταξη των γυναικών, θέση που της έδωσε και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN® 70.3® στη Utah! Θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί της για να μας βάλει στο κλίμα του IRONMAN®  και φυσικά, να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Η τριήμερη γιορτή αθλητισμού, η οποία συνδιοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από την ΕΥ ΖΗΝ Greece και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 αθλητές, θεατές και εθελοντές από 60 χώρες. 

Αλήθεια Αναστασία, πώς προέκυψε στη ζωή σου η διατροφολογία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήμουν μέσα στο γήπεδο από πολύ μικρή. Στην ηλικία των 13 ετών ξεκίνησα να αγωνίζομαι στον στίβο. Έτσι κατάλαβα πόσο σημαντικό κομμάτι του ευ ζην και της απόδοσης μας είναι το καύσιμο που τροφοδοτούμε το σώμα μας. Νομίζω είχα αποφασίσει ότι ήθελα να γίνω διατροφολόγος πριν ακόμα μπω στο λύκειο. Ήταν πολύ ξεκάθαρος ο στόχος και στέφθηκε με επιτυχία μερικά χρόνια μετά. Σήμερα επιβεβαιώνομαι κάθε μέρα και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.

Η γυμναστική είναι κομμάτι της μέρας σου;

Η γυμναστική, θα τολμήσω να πω, είναι η ημέρα μου. Συνήθως έχω δύο προπονήσεις κάθε μέρα που θα γίνουν είτε και οι δύο πρωί ή μία το πρωί και μία το βράδυ. Οι προπονήσεις για τις αποστάσεις τριάθλου που έχω επιλέξει είναι πολύωρες αλλά έχουν επίσης απαιτήσεις σε σωματική και ψυχική διαύγεια, για αυτό προτιμώ να τις κάνω πρωί για να μπορώ να ασχοληθώ με τη δουλειά μου όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου πριν συμμετάσχεις σε έναν αγώνα;

Οι περισσότεροι μήνες τον χρόνο είναι μήνες που έχουμε αγώνες να περιμένουμε. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου (Μάιο – Νοέμβριο), έχουμε περίπου 2 αγώνες τον μήνα. Η προπόνησή μου βγαίνει 15-18 ώρες την εβδομάδα και περιλαμβάνει κολύμπι στην πισίνα και στη θάλασσα, ποδήλατο, τρέξιμο και γιόγκα.

Θες να μας περιγράψεις μια μέρα σου, από εκείνες που είναι ιδιαιτέρως πολυάσχολες;

Η ημέρα μου ξεκινάει κατά τις 5:30 το πρωί για να πάρω το πρωινό μου και να περπατήσω τη σκυλίτσα μου. Στη συνέχεια θα πρέπει να φορτώσω το αμάξι μου με τον εξοπλισμό της ημέρας, για παράδειγμα ρούχα για δρομική προπόνηση και την τσάντα του κολυμβητηρίου. Στη συνέχεια ετοιμάζομαι για το γραφείο όπου περνάω την υπόλοιπη μου ημέρα. Τέλος θα κάνω τα του σπιτιού, για να καταλήξω πάλι στο κρεβάτι μου με Netflix κατά τις 10:30.

Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή στην ζωή ενός αθλητή;

Υπάρχουν πολλοί τύποι βενζίνης. Αναλόγως πόσο αγαπάς και προσέχεις το αυτοκίνητο σου θα εξαρτηθεί και η ποιότητα που θα επιλέξεις για αυτό. Η διατροφή φυσικά έχει να κάνει με την επίδοση, αλλά αυτό που δεν σκεφτόμαστε με την πρώτη είναι ότι με σωστή διατροφή πετυχαίνουμε την βέλτιστη αποκατάσταση.

Όσο πιο καλή και γρήγορη αποκατάσταση έχουμε τόσο πιο πολύ ποιοτική προπόνηση μπορούμε να υποστηρίξουμε και τελικά ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα.

Να μην ξεχνάμε φυσικά ότι σε φάσεις που καταναλώνουμε πολλά junk food ούτε στο σώμα μας νιώθουμε ευεξία ούτε στο μυαλό διαύγεια. Δεν πρέπει να υποτιμούμε και τις ορμόνες χαράς και ευεξίας που προάγει η ισορροπημένη διατροφή.

Ποια στιγμή στην αθλητική σου πορεία έχεις κρατήσει βαθιά στη μνήμη σου περισσότερο και γιατί;

Αν κάτσουν δύο άγνωστοι μεταξύ τους τριαθλητές σε ένα τραπέζι δεν θα σταματήσουν να μιλάνε για ώρες αν τους αφήσεις, (αν έχει φαΐ δε, μπορούν να κλείσουν και 10 ώρο...!). Γιατί; Γιατί υπάρχουν τόσο πολλές μνήμες εξαιρετικά έντονες που δεν μπορείς να διαλέξεις ποια είναι η πιο σημαντική.

Αν διάλεγα τρεις, θα έλεγα ότι ήταν από το πρώτο μου IRONMAN®, (3,8 χλμ κολύμπι, 180χλμ ποδήλατο, 42 χλμ τρέξιμο), όπου αγωνίστηκα με πολύ κακές καιρικές συνθήκες, του τύπου πολλά μποφόρ, χαλάζι και βροχή. Μετά, η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN® 70.3® στην Utah και τέλος αυτές οι 3 ώρες και 9 λεπτά στον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου οι θεατές έκαναν τη διαδρομή μαγική επί 42,2 χιλιόμετρα.

Από τα 3 αθλήματα, ποιο είναι αυτό που σου φαίνεται πιο δύσκολο στο τρίαθλο;

Το πιο δύσκολο είναι ξεκάθαρα το τρέξιμο γιατί είναι το τελευταίο σκέλος, οπότε είσαι ήδη κουρασμένος από το κολύμπι και το ποδήλατο. Εκεί απλά πρέπει να «κλειδώσεις» το σώμα και το μυαλό σου σε έναν ικανοποιητικό ρυθμό και να κάνεις υπομονή.

Ήσουν μια από τις περσινές νικήτριες στη διοργάνωση IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece. Θα προέτρεπες κι άλλες γυναίκες να δοκιμάσουν τις αντοχές και τα όριά τους σε αυτό τον αγώνα;

Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα σε συνέντευξη μου, οι γυναίκες είμαστε τόσο πολυμήχανες που κάνουμε πολλά μέσα στην ημέρα. Μιλάω κάθε μέρα με γυναίκες στο γραφείο μου και πραγματικά τις θαυμάζω για το τόσο πολυάσχολο πρόγραμμα που έχουν και τελικά «κερδίζουν την ημέρα».

Τα τελευταία χρόνια πετάω συχνά με αεροπλάνο λόγω των αθλητικών μου υποχρεώσεων. Στις οδηγίες, λοιπόν, λένε σε έλλειψη οξυγόνου της καμπίνας του αεροσκάφους φορέστε πρώτα οι ενήλικοι τις μάσκες οξυγόνου και μετά φορέστε τες στα παιδιά που έχετε μαζί. Η άσκηση είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό αλλά έχει επιρροές και σε άλλους τομείς, όπως υγεία σώματος και πνεύματος, την αίσθηση ότι κάνω κάτι για εμένα και την κοινωνικοποίηση.

Επίσης, η συμμετοχή σε έναν αγώνα έρχεται μαζί με την χαρά της επίτευξης του στόχου σου. Να μη συζητήσω για το after party και τις αμέτρητες εμπειρίες που συλλέγεις πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον αγώνα. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι απαιτητικός άρα όλα τα παραπάνω τα επωφελούμαστε στο πολλαπλάσιο. Φέτος, ο αγώνας μας έχει ρεκόρ συμμετοχών από γυναίκες, πράγμα που με χαροποιεί ιδιαιτέρως.

Ο κλασικός αγώνας IRONMAN® 70.3® θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων, κατάλληλες για όλη την οικογένεια:

- Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 18.30, στην Ακτή Βουλιαγμένης θα πραγματοποιηθεί το Night Run Vouliagmeni, ένας ήπιος αγώνας τρεξίματος 5χλμ. για ηλικίες 16 ετών και άνω, σε μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα με φόντο το ηλιοβασίλεμα. 

- Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 09.00, στην Ακτή Βουλιαγμένης, τη σκυτάλη παίρνουν στο Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης IRONKIDS® Vouliagmeni οι επόμενοι υπεραθλητές, οι μικροί μας ήρωες από 6 έως 12 ετών, σε 3 εναλλακτικές διαδρομές 400, 800 & 1200 μέτρων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
25 / position1: 363 / position2: 708
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb