ΣΧΕΣΕΙΣ

4 λόγοι που τα ζευγάρια τσακώνονται διαρκώς για τους ίδιους λόγους

Πως να επιλύσετε τα προβλήματα
Από το NEWSROOM
4 λόγοι που τα ζευγάρια τσακώνονται διαρκώς για τους ίδιους λόγους
Photo by Eric Ward on Unsplash

Πολλές φορές σε μια σχέση, οι λόγοι που τσακώνεται το ζευγάρι είναι οι ίδιοι ξανά και ξανά. Οι τσακωμοί, είτε συχνοί είτε όχι, έχουν συνήθως περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λόγοι των διαφωνιών είναι συνήθως ασήμαντοι, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, αυξάνοντας το άγχος μέσα στη σχ΄δεση και μειώνοντας την εμπιστοσύνη και δημιουργώντας απόσταση.

Η ψυχοθεραπεύτρια Katherine Cullen αναφέρει τους τέσσερις πιο βασικούς λόγους που τα ζευγάρια τσακώνονται για τα ίδια, και δίνει συμβουλές για το πως να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια.

Το πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ πλήρως

Όταν μια διαφωνία εμφανίζεται συνεχώς, το ζευγάρι είτε δεν έχει βρει τη ρίζα του προβλήματος, είτε αν την έχδει βρει, δυσκολέυεται να εφαρμόσει τις αλλαγές που απαιτεί η λύση. Χρειάζεται συζήτηση σε βάθος για να βρεθεί μαι αμοιβάια αποδεκτή λύση, έχοντας υπομονή και κατανόηση.

Η επίλυση μπορεί να κρύβεται στην υποστήριξη που δίνει ό ένας στον άλλο.Να δείξετε ότι αναγνωρίζετε και επιβραβεύετε τις προσπάθειες που κάνει ο σύντροφός σας.

Η διαφωνία κρύβει ένα πιο βαθύ ζήτημα

Μερικές φορές ο λόγος διαπληκτισμού μας είναιο παλά η αφορμή και η αιτία είανι πιο βαθιά. Για να ανακαλύψετε αν αυτο υπάρχει, σκεφτείτε τι συναιθήματα, φόβους και ανησυχίες σας προκαλεί ο διαπληκτισμός και ποιο είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα και αν έχετε ξανανιώσει έτσι. Μετά ζητήστε από τη σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βαθύτερα άιτια της διαφωνίας και να ξεπεράσετε την επιφανειακή αιτία.

Οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικές

Αν διαφωνείτε με έναν/μια σύντροφο για τους ίδιους λόγους, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στις υπερβολικές προσδοκίες που έχετε από τη σχέση. Συζητήστε με άτομα που εμπιστεύεστε για τις προσδοκίες που έχετε από τη σχέση, σε σύνδεση με τις επαναλαμβανόμενες διαφωνίες. Ρωτήστε τους αν νομίζουν ότι αυτές οι προσδοκίες φαίνονται λογικές. Είναι επίσης καλό να μιλήσετε και στον/στην συντροφό σας για αυτές τις προσδοκίες και για το αν είναι ικανός/η να ανταποκριθεί, ώστε να καταλήξετε σε μια μέση λύση.

Ελκύεστε από συντρόφους που ενεργοποιούν τις ανασφάλειές σας

Είναι συνηθισμένο να νιώθουμε έλξη από ανθρώπους που αντανακλούν τις πρώτες σχέσεις της ζωής μας. Αν ήταν υγιείς, τότε κανένα πρόβλημα, αν όμως ήταν προβληματικές, τότε ενδέχεται να επιλέγουμε συντρόφους στο ίδιο μοτίβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανβίωση παρόμοιων διαφωνιών με αυτές που βιώσαμε στο παρελθόν, μπορεί δηλαδή να τσακωνόμαστε με τον/την συντροφ’ό μας για λόγους που τσακώνονταν οι γονείς μας ή για όσα θέλαμε να διεκδικήσουμε από αυτούς και δεν τολμήσαμε ποτέ.

Αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε αν έχουν προκύψει επαναλαμβανόμενες διαφωνίες με τον παρόντα σύντροφό σας που έχετε βιώσει και σε προηγούμενες σχέσεις. Δώστε προσοχή στα συναισθήματα και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που προκύπτουν. Φαίνονται οικεία; Προσπαθήστε να σκεφτείτε την πρώτη φορά που νιώσατε έτσι. Αν αυτές οι αναμνήσεις χρονολογούνται από την παιδική ή εφηβική σας ηλικία, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αναπαράγετε τα πρώτα μοτίβα προσκόλλησης στην παρούσα σχέση σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
4 / position1: 193 / position2: 2217
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb