ΜΟΥΣΙΚΗ

Eσύ είσαι χάλια στο κρεβάτι, έτσι κι εγώ δεν μαγειρεύω: To τραγούδι που είχε προκαλέσει χαμό

Το τραγούδι έμεινε στην ιστορία!
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Eσύ είσαι χάλια στο κρεβάτι, έτσι κι εγώ δεν μαγειρεύω: To τραγούδι που είχε προκαλέσει χαμό

Tο άλμπουμ των "Mina - Celentano", ήταν ένα πολύ επιτυχημένο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε μαζί πριν από 25 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μια τεράστια επιτυχία με ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες αντίτυπα που πουλήθηκαν, και με τραγούδια όπως το Acqua e sale, το Brivido felino και το Che t'aggia dì.

Το τελευταίο μάλιστα, το Che t'aggia dì (που σημαίνει "τι θέλεις να σου πώ") το έγραψε ο Adriano Celentano και, είναι στη διάλεκτο Foggia. Οι γονείς του Celentano κατάγονταν από τη Φότζια, οι οποίοι μετανάστευσαν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας το 1929, και κρατούσε πάντα στο μυαλό του την καταγωγή του, κυρίως χάρη στη μητέρα του.

Ο πατέρας του πέθανε το 1951, όταν ο Adriano ήταν δεκατριών ετώνο οποίος μιλούσε στη μητρική του διάλεκτο στην οικογένειά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα βράδυ ο Adriano γράφει το τραγούδι και την επόμενη μέρα το παίζει στη Mina που το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό και δέχεται να το ηχογραφήσει.

Ο Αdriano της έλεγε τις προτάσεις σε διάλεκτο προσπαθώντας να της μάθει τη σωστή προφορά και εκείνη τις επαναλάμβανε μέχρι να γίνουν τέλειες. 

"Είναι αστείο πώς γεννήθηκε το Che t'aggia dì, το τραγούδι στη διάλεκτο Foggia που περιέχεται στο άλμπουμ. Μου ήρθε ξαφνικά, ένα βράδυ, και την επόμενη μέρα της το τραγούδησα" είπε ο Celentano σε συνέντευξή του.

"Εκείνη γέλασε, είπε: είναι πολύ καλό, μου αρέσει πολύ, αλλά δεν μπορώ να τραγουδήσω λέξεις που ο πατέρας μου θα τις ακούσει και θα εκνευριστεί! Το τραγούδι μιλά χιουμοριστικά για ένα ζευγάρι που, μαλώνει και ο ένας κατηγορεί τον άλλο - ο άντρας κατηγορεί την γυναίκα για το ότι δεν "μαγειρεύει καλά" κι η γυναίκα του ανταποδίδει την προσβολή λέγοντας πως κι εκείνος είναι "σκράπας στο κρεβάτι". 

Το τραγούδι είχε κάνει χαμό στην Ιταλία...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
8 / position1: 173 / position2: 644
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb