THINK

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής

Υπήρξαν διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα που εισήγαγαν οι Ταλιμπάν, αλλά κάθε μορφή διαφωνίας καταπνίγεται.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής
Φωτογραφία από Janko Ferlic

Πώς το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής στο Αφγανιστάν κόβει την πρόσβαση των γυναικών στην οικονομική ελευθερία και σε ασφαλείς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν μια σπάνια διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα γυναικεία ινστιτούτα ομορφιάς και τα σαλόνια. Η απόφαση περιορίζει περαιτέρω τους χώρους που είναι ανοιχτοί στις Αφγανές γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη αποκλειστεί από τις τάξεις, τα γυμναστήρια και τα πάρκα.

Οι γυναίκες φώναζαν «δουλειά, ψωμί και δικαιοσύνη» ενώ ήταν συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ πριν μερικές μέρες. Οι φρουροί των Ταλιμπάν απάντησαν με ριπές νερού και ορισμένες διαδηλώτριες κατήγγειλαν ότι χρησιμοποιήθηκαν και πυροβόλα όπλα εναντίον τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται όλο και περισσότερο από τότε που οι ηγέτες των Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021. Περίπου 50 γυναίκες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στις επιχειρήσεις ένα μήνα από τις 2 Ιουλίου για να κλείσουν χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής σε όλη τη χώρα.

Είπαν ότι το να φοράνε περούκες και η πρακτική του ξεβγάλματος των φρυδιών ήταν ενάντια στις ισλαμικές αξίες και οι γονείς σπαταλούσαν χρήματα σε σαλόνια ομορφιάς όταν παντρεύονται τα ζευγάρια.

Η απόφαση περιορίζει περαιτέρω τους χώρους που είναι προσβάσιμοι στις Αφγανές γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη αποκλειστεί από τις τάξεις, τα γυμναστήρια και τα πάρκα. Πιο πρόσφατα, οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν επίσης να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Το κλείσιμο όλων των ινστιτούτων αισθητικής θα οδηγήσει στην απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας, δήλωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αφγανιστάν.

Τα σαλόνια ομορφιάς έκλεισαν για τελευταία φορά όταν κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001. Έμειναν ανοιχτά μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν και εικόνες γυναικών έξω από σαλόνια βάφτηκαν με σπρέι για να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Οι περιορισμοί των Ταλιμπάν στις γυναίκες, οι οποίοι περιλαμβάνουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες και απαγορευσεις, συνεχίστηκαν παρά τη διεθνή κατακραυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 326 / position2: 834
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb