ΥΓΕΙΑ

Πώς θα πάρετε φυσικά τις 5 καλύτερες βιταμίνες για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια

Οι βιταμίνες είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για όμορφο, λαμπερό δέρμα, υγιή μαλλιά και δυνατά νύχια!
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς θα πάρετε φυσικά τις 5 καλύτερες βιταμίνες για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια
Φωτ. αρχείου / envato

Η διατροφή και κυρίως οι βιταμίνες που λαμβάνουμε καθημερινά, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για ένα υγιές δέρμα. Οι περισσότεροι επιλέγουν κρέμες και ορούς για να πετύχουν μια ενυδατωμένη και λαμπερή εξωτερική όψη, ωστόσο η έκφραση «η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας» ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών τις μεμβράνες των δερματικών κυττάρων. Παρόμοια με τις άλλες βιταμίνες για το δέρμα, η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να επιταχύνει γρήγορα την επούλωση ή να μειώσει την εξωτερική φλεγμονή. Σφραγίζει την υγρασία μέσα στα κύτταρα και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου ώστε να μειωθούν οι γραμμές και οι ρυτίδες, ενώ βοηθά τη λειτουργία του φυσικού φράγματος που προστατεύει το δέρμα.

Πηγές: Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, ελαιόλαδο, αβοκάντο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει στον φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου, που βοηθά στην ελαστικότητα και ομοιομορφία του δέρματος και την αποφυγή λεπτών γραμμών και ρυτίδων. 

Πολλοί χρησιμοποιούν βιταμίνη C για το πρόσωπο πρωί ή βράδυ, είτε σε μορφή ορού/ serum, είτε ως βασικό συστατικό σε κάποια ενυδατική κρέμα, με ορατά αποτελέσματα.

Πηγές: πιπεριές πολύχρωμες, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σκόρδο, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, φράουλα, ανανάς, ακτινίδιο.

 

Βιταμίνη Α 

Αποτελεί ακόμη μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των ματιών, των οστών και στην όψη του δέρματος. 

Συγκεκριμένα, έρευνες απέδειξαν ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη Α, συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της ακμής στο δέρμα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο FDA εγκεκριμένα κατατάσσει τη βιταμίνη στις θεραπείες για τα ακνεϊκά δέρματα και χορηγείται με ιατρική συνταγή (τα γνωστά ρετινοειδή). 

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η πρόσληψη βιταμίνης Α πρέπει να γίνεται με προσοχή και να μην ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (700 μg για γυναίκες και 900 μg για άνδρες ημερησίως), ώστε ο οργανισμός να μην έρθει αντιμέτωπος με την τοξικότητα που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση της. 

H ρετινόλη που είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, αποτελεί το συστατικό που εντοπίζεται περισσότερο σε κρέμες και ορούς με αντιγηραντική δράση,  για μείωση ρυτίδων και ομοιόμορφη επιδερμίδα. Θα βρείτε ακόμη και βιταμίνη Α σε κάψουλες για το πρόσωπο.

Πηγές: Συκώτι, λιπαρά ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Από τις βιταμίνες για τέλειο δέρμα δε θα μπορούσαν να λείπουν αυτές του συμπλέγματος Β. Συγκεκριμένα:

Β1 (θειαμίνη): κατάλληλη για κόκκινο, ξηρό ή δέρμα με τάση ακμής, καθώς και για λεπτές γραμμές και ρυτίδες

Β2 (ριβοφλαβίνη): διατηρεί την υγεία και λάμψη του δέρματος

Β3 (νιασίνη): προστατεύει τον επιδερμικό φραγμό και αποδεδειγμένα βοηθάει στην όψη τους γηρασμένου, ευαίσθητου ή δέρματος με υπερμελάγχρωση και κηλίδες

Β5 (παντοθενικό οξύ): επαναφέρει την ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος

Β7 (βιοτίνη): υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, μαλλιών και βλεννογόνων

Β12 (κοβαλαμίνη): επαναφέρει τη λάμψη ενός ώριμου δέρματος και σε κάποιες περιπτώσεις εξαλείφει τις καφέ κηλίδες και ανομοιομορφίες του δέρματος

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νιασίνη, το παντοθενικό οξύ και η βιοτίνη είναι οι βιταμίνες που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κρέμες και λοιπά καλλυντικά προϊόντα. 

Πιο συγκεκριμένα, η νιασιναμίδη, που είναι παράγωγο της νιασίνης, βελτιώνει την όψη των διευρυμένων πόρων, λεπτών γραμμών και του κουρασμένου δέρματος. Έπειτα, η πανθενόλη, που αποτελεί παράγωγο του παντοθενικού οξέος, προσδίδει κυρίως ενυδάτωση σε ξηρά δέρματα, ενώ η βιοτίνη κατατάσσεται στις κυριότερες βιταμίνες για μαλλιά και νύχια.

Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, θαλασσινά, μοσχαρίσιο κρέας, σαρδέλες, διατροφική μαγιά.

 

Βιταμίνη F

Αυτή η άγνωστη βιταμίνη F αναφέρεται ως λινολεϊκό οξύ, ένα βασικό λιπαρό οξύ για το δέρμα, πλούσιο σε Ω-6!  Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και άρα καταπολεμά τα σημάδια του χρόνου πριν καν αυτά εμφανιστούν, ενώ ενισχύει την ανανέωση του δέρματος. Το δέρμα που έχει έλλειψη σε βιταμίνη F είναι θαμπό, ξεφλουδίζει εύκολα και έχει τάση προς ακμή. Η βιταμίνη F συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των λιπιδίων στο ξηρό και με ρυτίδες δέρμα.

Πηγές: Λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, λάδι κολοκύθας, τόφου, καρύδια, λάδι κάνναβης.

 

*Αν έχεις οποιαδήποτε απορία σχετικά με το αν είναι ασφαλές να πάρεις ένα συμπλήρωμα διατροφής ή για το ποιο να επιλέξεις, η πιο συνετή κίνηση είναι να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
28 / position1: 32 / position2: 595
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb