WELLNESS

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου αν παίρνεις συμπληρώματα διατροφής για τη γυμναστική

Τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση είναι φίλοι ή εχθροί;
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου αν παίρνεις συμπληρώματα διατροφής για τη γυμναστική
Pexels

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι πριν τη γυμναστική, είναι να παίρνουν τα συμπληρώματα διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την ενέργεια, την εστίαση και την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ μερικοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτά, άλλοι διστάζουν να τα δοκιμάσουν λόγω των πιθανών παρενεργειών τους.

Τι είναι τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση;

Εάν ασκείσαι τακτικά, πιθανότατα έχεις ακούσει για συμπληρώματα πριν την προπόνηση. Αυτά τα συμπληρώματα ενισχύουν την ενέργεια, την εστίαση και την απόδοσή σου για να σε βοηθήσουν να δυναμώνεις μέσα από έντονες προπονήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση υπάρχουν σε διάφορες μορφές, από σκόνες που αναμιγνύεις σε νερό ή χυμό μέχρι κάψουλες που καταπίνεις με ένα ποτήρι νερό. Συχνά περιέχουν ένα μείγμα συστατικών όπως η καφεΐνη, η βήτα-αλανίνη, η κρεατίνη και τα αμινοξέα, τα οποία συνεργάζονται για να ενισχύσουν τις σωματικές και πνευματικές σας ικανότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιθανά οφέλη από τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση

Αυξημένη ενέργεια και αντοχή

Ένα κοινό συστατικό στα συμπληρώματα πριν από την προπόνηση είναι η καφεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγρήγορσης και της εστίασης ενώ μειώνει την κούραση. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα πριν την προπόνηση περιέχουν συστατικά όπως η βήτα-αλανίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της μυϊκής κόπωσης και στη βελτίωση της αντοχής.

Καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση

Ορισμένα συστατικά πριν από την προπόνηση, όπως η καφεΐνη, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική απόδοση και την εγρήγορση. Επιπλέον, η βήτα-αλανίνη μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 στο Nutrients.

Βελτιωμένα αποτελέσματα μυϊκής δόμησης

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, τα συμπληρώματα πριν από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση μεγαλύτερων μυϊκών κερδών με την πάροδο του χρόνου, όταν συνδυάζονται με μια τακτική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τοξικότητα

Τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση περιέχουν συχνά πολλά συστατικά, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή σε υψηλές δόσεις. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ακόμη και καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με τη μελέτη του 2023 που αναφέρθηκε παραπάνω, η βήτα-αλανίνη, ένα άλλο κοινό συστατικό, μπορεί να προκαλέσει μια αβλαβή αίσθηση μυρμηγκιάσματος στο δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα σε ακραίες περιπτώσεις.

Αφυδάτωση

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πριν την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Και η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινωθεί από το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται δίψα ενώ λαμβάνουν συμπληρώματα πριν από την προπόνηση λόγω των διεγερτικών τους επιδράσεων. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση και μειωμένη αθλητική απόδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
15 / position1: 319 / position2: 1033
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb