THINK

Γυναίκες και πολιτική, μια ιστορία που μένει στη μέση

Oι γυναίκες εμποδίζονται σε μια σειρά τομείς λόγω του σεξισμού και πληθώρας διακρίσεων με έμφυλο πρόσημο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Γυναίκες και πολιτική, μια ιστορία που μένει στη μέση
Φωτογραφία από cottonbro studio

Η μάχη των φύλων είναι ακόμη εδώ - και ζει ανάμεσά μας, σε κάθε απόφαση καριέρας που πρέπει να κάνουμε, άσχετα με όσα λέγονται - Ειδικά στην πολιτική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτική είναι μια μάχη για την εξουσία, και ένας αγώνας για ταξικά συμφέροντα. Για κάποιους ο δρόμος μπορεί να είναι πιο δύσκολος - και αυτοί οι κάποιοι συνήθως είναι γυναίκες.

Η πρώτη γυναίκα βουλευτής εξελέγη στις επαναληπτικές του 1953, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η Ελένη Σκούρα (Ελληνικός Συναγερμός) και με τη Βιργινία Ζάννα (Κόμμα Φιλελευθέρων), ήταν οι δυο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα.

Η κάλπη των προηγούμενων εκλογών ανέδειξε 71 γυναίκες, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τους Έλληνες πολίτες.

Όσες περισσότερες γυναίκες βρίσκονται τα έδρανα τόσο καλύτερα για τα δικαιώματά τους - Ο νόμος των ποσωστώσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ana Catalano Weeks, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Bath, υποστηρίζει ότι οι πιο πετυχημένες δημόσιες πολιτικές για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας έχουν υιοθετηθεί σε χώρες που πρώτα φρόντισαν να αυξήσουν δραστικά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. 

Όπως εξηγεί η Δρ Weeks: «Αυτό που κάνει τις ποσοστώσεις διαφορετικές από τη σταδιακή αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών με την πάροδο του χρόνου είναι ότι αυξάνουν τον αριθμό των γυναικών στα πολιτικά κόμματα, ειδικά στα δεξιά. Υποστηρίζω και διαπιστώνω ότι οι ποσοστώσεις οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής για θέματα που χαρακτηρίζονται από χάσμα μεταξύ των φύλων στις προτιμήσεις, ειδικά εάν οι γυναίκες συμφωνούν στη σημασία αυτών των θεμάτων μεταξύ των κομμάτων».

Οι ποσοστώσεις κάνουν το φύλο πιο σημαντικό παρέχοντας στις γυναίκες μεγαλύτερη φωνή εντός των κομμάτων, πρόσβαση σε υπουργικούς ρόλους και ενθαρρύνοντας τους άνδρες ηγέτες κομμάτων να ανταγωνιστούν σε αυτά τα πλέον πιο κανονικά ζητήματα. Χωρίς νόμο περί ποσοστώσεων, οι χώρες είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα σε πολιτικές που βοηθούν τους γονείς να εξισορροπήσουν την εργασία και την οικογένεια, προτείνει ο Dr Weeks.

Και ενώ δεν αποτελούν πανάκεια, η ίδια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ποσοστώσεις φύλου είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη διευκόλυνση της συμφωνίας μεταξύ των προτιμήσεων και των αποτελεσμάτων της πολιτικής των γυναικών στις προηγμένες δημοκρατίες.

Ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνουμε την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαστε με την πολιτική, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες διαβίωσης και από τη δυνατότητα παρέμβασης και το αν κανείς νιώθει πως μπορεί να έχει συμμετοχή. Το πολιτικό σύστημα έχει δυο άξονες - τον ταξικό αλλά και αυτόν του φύλου. Οι γυναίκες είναι ριγμένες σε αυτή τη συμφωνία συμμετοχής "στα κοινά" αφού αν δείτε τώρα τη Βουλή, δεν θα βρείτε πολλές γυναίκες.

Η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 ήταν σημαντικό γεγονός τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, όμως η συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από εξήντα χώρες έχουν υιοθετήσει νόμους περί ποσοστώσεων φύλου και περισσότερες χώρες τους εξετάζουν.

*Διάβασε το βιβλίο ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 441 / position2: 749
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb