ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί η διατροφή να σου χειροτερέψει το άγχος;

Δεν είναι μυστικό ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τη σωματική μας υγεία.
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Μπορεί η διατροφή να σου χειροτερέψει το άγχος;
Unsplash

Δεν είναι μυστικό ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τη σωματική μας υγεία. Μπορεί να μην είναι τόσο ευρέως γνωστό ότι υπάρχουν επίσης κάποιες στενές συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών μας επιλογών και της ψυχικής μας υγείας, ειδικά όταν πρόκειται για αγχώδη και καταθλιπτικά συναισθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, αυτό που τρως μπορεί να αλλάξει δραματικά τη διάθεσή σου. Εάν δεν νιώθεις στα καλύτερά σου, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ποιες τροφές έχουν συνδεθεί με αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Ορισμένα από αυτά, όπως οι ντομάτες, μπορεί να σε εκπλήξουν, ενώ άλλα, όπως τα τεχνητά γλυκαντικά, είναι πιο γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα.

Fast Food

Το γρήγορο φαγητό τείνει να είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση όταν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις. Έρευνες έχουν συνδέσει τη φλεγμονή τόσο με το άγχος όσο και με την κατάθλιψη.

Γαλακτοκομικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό ισχύει σίγουρα για τα γαλακτοκομικά. Ενώ μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, άλλοι αναφέρουν αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης ή και των δύο μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο λόγος είναι πιθανότατα ότι το 10 τοις εκατό των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και ακόμη περισσότερο από αυτό δυσκολεύονται να αφομοιώσουν την καζεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα.

Τεχνητά γλυκαντικά

Μερικοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι εφόσον η ζάχαρη είναι «κακή», τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο ασφαλή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το τεχνητό υλικό μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στα συναισθήματά μας.

Η ασπαρτάμη, το πιο κοινό συστατικό που βρίσκεται σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης, μπλοκάρει την παραγωγή σεροτονίνης του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας, των αλλαγών στη διάθεση και της κατάθλιψης. Επιπλέον, οι βαφές που χρησιμοποιούνται σε πολλά γλυκαντικά είναι νευροτοξίνες που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε αυξημένα συμπτώματα άγχους.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Για καλή υγεία του εντέρου, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το ξινολάχανο, το κεφίρ και η κομπούχα. Ωστόσο, όσοι έχουν προβλήματα άγχους μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και της ωρίμανσης, οι πρωτεΐνες των τροφίμων διασπώνται και οι ισταμίνες είναι υποπροϊόν αυτής της διάσπασης. Η περίσσεια ισταμινών μπορεί να δημιουργήσει ένα συναίσθημα παρόμοιο με μια κρίση πανικού, ειδικά σε άτομα που έχουν ευαισθησία. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα ισταμίνης προκαλούν επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους.

Στρυχνοειδή τρόφιμα

Τα φυτά της οικογένειας των στρυχνοειδών περιλαμβάνουν ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, γκότζι μπέρι και πιπεριές. Πολλά από αυτά είναι αντικείμενα που συνήθως θεωρούνται υγιεινά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα των ευαίσθητων ατόμων.

Αυτά τα φυτά παράγουν φυσικά φυτοφάρμακα που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή. Προορίζονται να σκοτώσουν αρπακτικά όπως τα σκουλήκια, αλλά είναι επίσης τοξικά για τα ανθρώπινα κύτταρα! Μπλοκάρουν το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και σε συναισθήματα άγχους. Εάν τρως συχνά τέτοια, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να συσσωρευτούν στο σύστημα, απαιτώντας περίπου πέντε ημέρες για να καθαριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
12 / position1: 212 / position2: 979
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb