ΥΓΕΙΑ

Αν έχεις αϋπνίες, αυτό το κόλπο θα σου σώσει τη ζωή

Το έχεις ξανακούσει;
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Αν έχεις αϋπνίες, αυτό το κόλπο θα σου σώσει τη ζωή
Pexels

Μετά από μια κουραστική μέρα μετακινήσεων, κοιτάζοντας επίμονα τις οθόνες και σημειώνοντας τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου, ο ύπνος μπορεί να είναι κάτι πολύ μακρινό για σένα, ακόμα και όταν είναι κάτι που το θέλεις απεγνωσμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιο είδος χρόνιας διαταραχής ύπνου. Είτε πρόκειται για πρόβλημα με τον ύπνο είτε για αδυναμία παραμονής στον κύκλο REM, ένα σημαντικό μέρος της χώρας δεν μπορεί να κοιμηθεί όπως θα έπρεπε. Πράγματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες συχνά συμβάλλουν στην αποτυχία να κοιμηθείτε αμέσως. Ενώ αυτά τα τρία πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σωματικής υγείας, η έλλειψη ύπνου δε διαφέρει.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού, βέβαια, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν δεν κοιμάσαι, μπορεί να προκύψουν προβλήματα υγείας όπως κατάθλιψη, γνωστικά προβλήματα, αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση βάρους. Εάν έχεις βαρεθεί να μετράς πρόβατα χωρίς αποτέλεσμα, διάβασε για μια μέθοδο που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος είναι ο κανόνας του ενός τετάρτου;

Θυμάσαι που σου είπαν οι γονείς σου ότι μέχρι να κοιμηθείς έπρεπε να πας για ύπνο, είτε νύσταζες είτε είχες υπερένταση; Λοιπόν, ο κανόνας του τετάρτου το απορρίπτει. Αντίθετα, ο κανόνας του τετάρτου απαιτεί να σηκώνεσαι για 15 λεπτά και να πηγαίνεις για ύπνο όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι κούραση!

Σύμφωνα με ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αυτοί που έχουν αϋπνίες δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν βρίσκονται στο κρεβάτι τους, αρχίζουν να το συσχετίζουν ως ένα μέρος για να είναι ξύπνιοι. Αντίθετα, θα πρέπει να σηκωθείς, κατά προτίμηση να πας σε άλλο δωμάτιο για να κάνεις μια δραστηριότητα που θα σε κουράσει. Προσπάθησε να ακούς χαλαρωτική μουσική, να διαβάζεις ένα βιβλίο χωρίς πολλή δράση ή να τρως φαγητά που εγγυημένα θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς τη νύχτα, όπως κεράσια, μπανάνες ή δημητριακά.

Αν και ονομάζεται κανόνας του τετάρτου, δε χρειάζεται να παρακολουθείς με ευλάβεια το ρολόι. Υπολόγισε πώς νιώθεις τα 15 λεπτά και αφιέρωσε το χρόνο κάνοντας πράγματα που σου προκαλούν υπνηλία. Όταν αρχίσεις να νιώθεις τα μάτια σου να γέρνουν, επίστρεψε στην κρεβατοκάμαρα και δες εάν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου.

Προσπάθησε να κάνεις κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις ημερολόγιο. Μπορείς επίσης να τελειώσεις με μια καθοδηγούμενη εφαρμογή διαλογισμού ύπνου, όπως το Insight Timer ή το Calm – απλώς αύξησε την ένταση και κλείδωσε το τηλέφωνό σου, ώστε το φως να μη διακόπτει τον ύπνο σου. Η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κοιμηθείς βαθιά. Οι μυρωδιές όπως η λεβάντα, το ξύλο κέδρου και το γιασεμί είναι ανακουφιστικές από το στρες που διευκολύνουν τον ύπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 149 / position2: 1011
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb