THINK

Η συγκλονιστική ιστορία της πρώτης Αφροαμερικανίδας εκατομμυριούχου

Η Madam CJ Walker, ίδρυσε μία επιχείρηση με προϊόντα για τα μαλλιά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η συγκλονιστική ιστορία της πρώτης Αφροαμερικανίδας εκατομμυριούχου
Pink Collage

Όταν έφυγε από τη ζωή, το 1919, μία εφημερίδα την περιέγραψε ως την «πλουσιότερη έγχρωμη γυναίκα στον κόσμο, την πρώτη βιομήχανο και φιλάνθρωπο της φυλής της»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Maggie Lena (Mitchell) Walker (1864-1934) γεννήθηκε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια το 1864. Η μητέρα της ήταν πρώην σκλάβα που εργαζόταν ως πλύστρα. Ως παιδί, ήταν προσανατολισμένη στην κοινότητα και εντάχθηκε στην κοινωνία του Αγίου Λουκά, μια τοπική ομάδα που συγκέντρωνε κεφάλαια για να πληρώσει για τις ταφές των άπορων.

Όπως οι περισσότεροι εκείνη την εποχή, έτσι και η ίδια δεν είχε λουτρό στο σπίτι της. Έκανε μπάνιο σπάνια, ενώ λουζόταν ακόμα σπανιότερα. Άρχισε, λοιπόν, να χάνει τα μαλλιά της. Το 1906, αποφάσισε να παράξει η ίδια τα προϊόντα που χρειαζόταν, ξεκινώντας τη Madam CJ Walker Manufacturing Co. Πουλούσε μία θεραπευτική σειρά, η οποία περιλάμβανε ειδικές αλοιφές και έλαια για μασάζ της κεφαλής.

Μέχρι το 1916, είχε περισσότερους από δέκα χιλιάδες υπαλλήλους και ήταν υπεύθυνη για ένα δίκτυο σχολών στις οποίες οι γυναίκες εκπαιδεύονταν σωστά για να μπουν στο χώρο των μαλλιών – ήταν ένας από τους ελάχιστους τρόπους που μία έγχρωμη μπορούσε να κερδίσει τα προς το ζην, εάν δεν ήθελε να γίνει οικιακή βοηθός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Maggie κέρδισε το ενδιαφέρον όταν το 1903, ίδρυσε την τράπεζα St. Luke Penny Savings στο Ρίτσμοντ. Υπηρέτησε ως η πρώτη πρόεδρος της τράπεζας, γεγονός που την έκανε την πρώτη Αφροαμερικανίδα που είχε τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι πελάτες των τραπεζών ήταν ενήλικες, αλλά η Maggie ενθάρρυνε επίσης τα παιδιά να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να εξοικονομήσουν χρήματα. Μοίρασε ακόμη και κουμπαράδες με το όνομα της τράπεζας στο πλάι, σε παιδιά της περιοχής για να προωθήσει την αποταμίευση.

Όταν η τράπεζα συγχωνεύθηκε με δύο άλλες τράπεζες του Ρίτσμοντ η Maggie υπηρέτησε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Η τράπεζα ήταν μια ισχυρή αντιπροσώπευση της μαύρης επιχειρηματικότητας στον διαχωρισμένο Νότο. Μέχρι το 2009, η Consolidated Bank ήταν η παλαιότερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες που λειτουργούσε συνεχώς από Αφροαμερικανούς.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της αναγνώρισης του ονόματός της οφείλεται στην τράπεζά της, η Maggie Walker έκανε πολύ περισσότερα για την κοινότητά της. Ηγήθηκε σε μποϊκοτάζ κατά των χωρισμένων αυτοκινήτων δρόμου της πόλης. Ως επιχειρηματίας, άνοιξε ένα πολυκατάστημα, το St. Luke’s Emporium, το οποίο πρόσφερε στους κατοίκους μια εναλλακτική λύση σε επιχειρήσεις λευκών που αρνούνταν να αφήσουν μαύρους θαμώνες να δοκιμάσουν ρούχα. Βοήθησε επίσης στην ίδρυση του κεφαλαίου του Ρίτσμοντ του NAACP και ξεκίνησε την πρώτη μαύρη ομάδα προσκόπων στο Νότο. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Walker έλαβε τιμητικό μεταπτυχιακό από το Virginia Union University το 1925 και εισήχθη στο Junior Achievement U.S. Business Hall of Fame το 2001. Ένα άγαλμα της Walker αποκαλύφθηκε το 2017 στη γειτονιά της στο Ρίτσμοντ στην πλατεία στις οδούς Broad και Adams.

Μπορείς να δεις την ιστορία της ζωής της και στην ταινία του Netflix, Selfmade.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 326 / position2: 1043
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb