ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Πώς να καλλιεργήσεις φυτά μόνο με νερό, χωρίς χώμα

Μια μέθοδος που απαιτεί ελάχιστο κόπο και δημιουργεί απίστευτα φυτά - έργα τέχνης με ορατές ρίζες!
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς να καλλιεργήσεις φυτά μόνο με νερό, χωρίς χώμα
Φωτ. αρχείου

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς που έχουν μηδενικό χώρο στο μπαλκόνι, δες πώς μπορείς να καλλιεργήσεις υπέροχα φυτά στο νερό, μέσα στο σπίτι σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σου έχουμε δείξει πώς να φτιάξεις το δικό σου terrarium, πώς να φροντίζεις τα αερόφυτα, αλλά γνωρίζεις πώς μπορείς να μεγαλώσεις φυτά χωρίς χώμα, μόνο με νερό;

Φωτ. αρχείου

Κι όμως, υπάρχουν φυτά που όχι μόνο ριζώνουν στο νερό, αλλά μεγαλώνουν κιόλας εκεί χωρίς ίχνος χώματος. Μία λύση για όσους αγαπούν τα φυτά αλλά δεν μπορούν να είναι συνεπείς ως προς τη φροντίδα τους.

Και το ακόμα καλύτερο: Η μέθοδος αυτή εξαλείφει τις κύριες αιτίες θαvάτου των φυτών: υπερβολικό ή λιγότερο από ότι πρέπει πότισμα.

Επίσης, χωρίς χώμα, τα φυτά σου έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ασθενειών ή παρασίτων.

Πώς μπορείς να καλλιεργήσεις ένα φυτό μέσα στο νερό;

Η καλλιέργεια φυτών στο νερό ή αλλιώς υδροπονία, χρησιμοποιείται για χρόνια στη γεωργία και στην καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου. Πρόκειται για μία μέθοδο καλλιέργειας η οποία προτιμάται διεθνώς όλο και περισσότερο καθώς είναι οικολογική επειδή προσφέρει τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε το νερό που χρησιμοποιούμε και να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων.

 

  • Για αρχή διάλεξε ένα γυάλινο δοχείο ή βάζο με στόμιο τόσο όσο να χωρέσει ο βλαστός που θα βάλεις. Είναι καλύτερα το στόμιο να είναι στενό γιατί έτσι θα στηρίζει το φυτό όσο θα μεγαλώνει.
  • Γέμισέ το με καθαρό νερό.
  • Κόψε ένα κλαδάκι από το φυτό που θέλεις (παρακάτω θα βρεις ιδέες για φυτά που μπορείς να καλλιεργήσεις σε νερό). Φρόντισε να κάνεις μία πλάγια τομή στο κλαδάκι, ώστε να παίρνει περισσότερο νερό.
  • Βάλε το κατευθείαν στο γυάλινο δοχείο που έχεις ετοιμάσει γιατί διαφορετικά θα στεγνώσει η τομή και δε θα παίρνει το νερό που του χρειάζεται.
  • Αν το φυτό είναι σε διαφορετικό χώρο από τον δικό σου και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να το μεταφέρεις, απλά τύλιξε το σημείο που το έκοψες με μία βρεγμένη χαρτοπετσέτα.

 

Μερικές συμβουλές:

  • Αν το νερό στο δοχείο θολώσει ήρθε η ώρα να το ανανεώσεις. 
  • Είναι σημαντικό να διατηρείς το δοχείο με το φυτό σε φωτεινό δωμάτιο για να παίρνει το απαραίτητο φως που χρειάζεται για να μεγαλώσει.
  • Αν με τον καιρό παρατηρήσεις ότι οι ρίζες έχουν γεμίσει το βάζο ασφυκτικά, μπορείς να τις κλαδέψεις για να ανανεωθούν.
  • Οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις, μπορείς να βγάλεις το φυτό με τις ρίζες του από το νερό και να το μεταφυτεύσεις σε κανονική γλάστρα με χώμα.

Φωτ. αρχείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πιο γνωστά φυτά που μεγαλώνουν στο νερό:

Αρωματικά: Μέντα, Βασιλικός, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Ρίγανη, Φασκόμηλο κ.α.
Φυτά εσωτερικού χώρου: Γεράνι, Φιλόδεντρο, Φίκος λυράτα, Μπιγκόνια, Χλωρόφυτο, Κρασούλα, Σπαθίφυλλο κ.α.

Φωτ. αρχείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
4 / position1: 565 / position2: 3074
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb