ΥΓΕΙΑ

Η επιστήμη πίσω από το γιατί όλες οι καλές ιδέες σου έρχονται όταν κάνεις ντουζ

Το ντους μπορεί να είναι μια διαλογιστική και χαλαρωτική εμπειρία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΙ 12, 2023
Η επιστήμη πίσω από το γιατί όλες οι καλές ιδέες σου έρχονται όταν κάνεις ντουζ
Φωτογραφία από Yaroslav Shuraev

Η έμπνευση είναι παντού και ειδικά στο… ντους; Αλλά γιατί συμβαίνουν μερικές από τις πιο λαμπρές σκέψεις μας όταν είμαστε γυμνοί και κάτω από το ντουζ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να φαίνεται σαν ένα περίεργο μέρος για να σας επισκεφθεί η έμπνευση, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένας καλός (επιστημονικός) λόγος για αυτό το φαινόμενο: DMN.

Όχι, το DMN δεν είναι η πιο πρόσφατη συντομογραφία για την αποστολή μηνυμάτων. Αντιπροσωπεύει το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας.

Μια πρόσφατη μελέτη ορίζει το DMN ως ένα «σύνολο διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου». Είναι ένα δίκτυο «αρνητικό ως προς την εργασία», που σημαίνει ότι ενεργοποιείται όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε παθητική κατάσταση, σε ηρεμία ή χωρίς εστίαση, γνωστό και ως όταν το μυαλό περιπλανιέται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια συνήθων δραστηριοτήτων όπου απαιτείται πολύ λίγη προσοχή, όπως το να κάνετε ντους. Όταν ο εγκέφαλός σας δεν εστιάζεται μεμονωμένα ή δεν εμπλέκεται σε αναλυτικές και λογικές συμπεριφορές, το DMN επιτρέπει τη ροή δημιουργικών ιδεών, λύσεων και προτάσεων.

Παρακάτω είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το DMN ενεργοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του ντους, κάνοντας το τελετουργικό καθαρισμού σας χαλαρωτικό και πολυμήχανο.

Το ζεστό νερό και οι καταπραϋντικοί ήχοι του νερού μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος. Όταν το άγχος μειώνεται, το μυαλό μας χαλαρώνει και αισθάνεται ελεύθερος να περιπλανηθεί, οδηγώντας σε νέες ιδέες.

Το ντους είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου ένα άτομο είναι εντελώς μόνο του. Χωρίς περισπασμούς, οι σκέψεις μας είναι ελεύθερες να παρασύρονται αδιάκοπα.

Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως το λούσιμο των μαλλιών μας ή το ξύρισμα των ποδιών μας. Η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Η ντοπαμίνη μας κάνει να νιώθουμε καλά και με κίνητρο, οδηγώντας σε αύξηση της δημιουργικότητας και στην επίλυση προβλημάτων.

Τα ντουζ είναι ένα μέρος όπου κουβαλάμε χαμηλότερο γνωστικό φορτίο, την ποσότητα νοητικής προσπάθειας που απαιτείται για την επεξεργασία πληροφοριών ή την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται με πληροφορίες που δημιουργούν υψηλότερο γνωστικό φορτίο.

Στο ντουζ, δεν χρειάζεται να εστιάσουμε σε βασικές κινήσεις που έχουμε κάνει χιλιάδες φορές, επομένως το γνωστικό φορτίο μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος μεταβαίνει σε μια παθητική κατάσταση που είναι καλή για τη δημιουργία νέων σκέψεων, συνδέσεων και ανακαλύψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 216 / position2: 651
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb