THINK

Η Francia Márquez γράφει πολιτική ιστορία

Στόχος της, να κάνει τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις να πληρώσουν αποζημιώσεις για όσα έχουν προκαλέσει στο περιβάλλον και τις κοινοτητες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Francia Márquez γράφει πολιτική ιστορία

Η Francia Márquez είναι Γαλλοκολομβιανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και δικηγόρος. Μετά από μια μεγάλη πορεία ως κοινωνική ακτιβίστρια για τους Αφρο-Κολομβιανούς και τη δικαιοσύνη για το κλίμα και το περιβάλλον, η Francia Márquez Mina αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία, και κέρδισε. Ο επόμενος στόχος της: να κάνει τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις να πληρώσουν αποζημιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Francia ξεκίνησε τον ακτιβισμό σε ηλικία 13 ετών, όταν μια κατασκευή φράγματος απείλησε την κοινότητά της. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έγινε η πρώτη Αφροκολομβιανη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Μετά τη Marta Lucía Ramírez, είναι η δεύτερη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση.

Τον Αύγουστο του 2020, η Márquez ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας του 2022, αναζητώντας υποψηφιότητα για τον συνασπισμό Ιστορικό Σύμφωνο για την Κολομβία. Αργότερα εξελέγη στο πεδίο από τον υποψήφιο του συνασπισμού.

Το 2018 κέρδισε το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman για το έργο του να σταματήσει την παράνομη εξόρυξη χρυσού και την κοινοτική οργάνωση στην κοινότητα La Toma. H Márquez ηγήθηκε μιας πορείας διαμαρτυρίας 80 γυναικών που ταξίδεψαν 560 χιλιόμετρα (350 μίλια) στη Μπογκοτά απαιτώντας την απομάκρυνση όλων των παράνομων ανθρακωρύχων από την κοινότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2019, το BBC συμπεριέλαβε τη Francia Márquez στη λίστα με τις 100 γυναίκες της χρονιάς.

Γράφεται πολιτική ιστορία

«Στο πρόσωπό της συναντώνται όλες οι μορφές αποκλεισμού – η πατριαρχία, ο ρατσισμός, η ταξική κοινωνία, η ηγεμονία του κέντρου έναντι των περιφερειακών περιοχών. Και εκείνη μάς επιστρέφει, σαν ένας καθρέφτης, την εικόνα όλων όσα ακόμη εκκρεμούν στην οικοδόμησή μας ως έθνους. Είναι ο καθρέφτης που απογυμνώνει την Κολομβία», έγραφε το ηλεκτρονικό περιοδικό Razón Pública.

Ως αντιπρόεδρος, συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις; Μόλις πριν από δύο ημέρες, η ομάδα ασφαλείας σας απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας. Πώς το επεξεργάζεστε αυτό και πιστεύετε ότι αυτό έχει να κάνει με τη φυλή και το φύλο σας; τη ρώτησε δημοσιογράφος.

Είναι δύσκολο. Έχω ζησει πολλή βία. Με έχουν συγκρίνει με μαϊμούδες, με ζώα και με έχουν απαξιώσει ως κάποιος που δεν έχει ικανότητα λογικής σκέψης. Ευτυχώς, έχω διαβάσει τα γραπτά του Μάλκολμ Χ και του Νέλσον Μαντέλα, κι έτσι βλέπω την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Έζησαν όλα αυτά, το ίδιο είδος βίας, που δεν έχει μεταρρυθμιστεί, που παραμένει ανέγγιχτο στην κοινωνία σήμερα. Αλλά πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε - έπρεπε να τους αντιμετωπίσουν οι προηγούμενοι, και τώρα είναι η σειρά της γενιάς μας να τους αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 294 / position2: 914
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb