SKIN CARE

Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός; Πώς να σώσεις την κατεστραμένη επιδερμίδα

Επιδερμικός φραγμός: Πώς θα καταλάβεις αν είναι κατεστραμμένος
Γράφει η ΛΟΥΚΙΑ ΣΑΝΙΔΑ
Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός; Πώς να σώσεις την κατεστραμένη επιδερμίδα
@bellinispdx

Μήπως έχεις καταστρέψει τον επιδερμικό σου φραγμό; Παρατηρείς αλλαγή στην επιδερμίδα σου; Πώς μπορείς να το καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις για να διορθώσεις το πρόβλημα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελευταία, ίσως έχεις παρατηρήσει στα καταστήματα καλλυντικών όλο και περισσότερα προϊόντα που να γράφουν ότι βοηθούν στη διατήρηση του επιδερμικού φραγμού. Αυτά μπορεί να είναι cleansers, serums, αλλά και κρέμες. Εννοείται ότι δεν αναφερόμαστε μόνο στα προϊόντα προσώπου, αλλά και σώματος. 

Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός

Ο επιδερμικός φραγμός, είναι σημαντικός, καθώς αποτελεί την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας. Είναι η τελευταία στρώση της και πάρα πολύ σημαντική, καθώς εμποδίζει σαν φίλτρο, να περάσουν μέσα διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση και πολλά άλλα. Στην ουσία, η κεράτινη στιβάδα, λειτουργεί σαν τοίχος από τούβλα, όπως την παρομοιάζουν οι ειδικοί. Επομένως, όταν καταστρέφεις αυτό το φράγμα, καταστρέφεις τον τοίχο από τούβλα. Έτσι, περνάει πολύ εύκολα μέσα στα βαθύτερα στρώματα οτιδήποτε.

Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει καταστραφεί ο επιδερμικός φραγμός

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι ο επιδερμικός φρραγμός έχει καταστραφεί. Όταν το δέρμα σου εμφανίζει κοκκινίλες, ξεφλούδισμα, ή αισθάνεσαι ξηρότητα ή κάψιμο και κνησμό, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ως συνέπεια, δημιουργείται φλεγμονή, που επιτρέπει στη ρύπανση και την υπεριώδη ακτινοβολία να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα το δέρματος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ems  (@skincareby_ems)

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους αποδυναμώνεται, όπως οι θεραπείες και τα προϊόντα που κάνουν χημικό peeling, ή η χρήση της ρετινόλης. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και με πιο απλούς τρόπους, όπως το σαπούνι, το καυτό νερό, ακόμα και την ατμόσφαιρα. Όταν πλένεσαι συνεχώς, χαλάς τον επιδερμικό φραγμό. 

Πώς θα τον διατηρήσεις

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να τον διατηρήσεις, είναι η ενυδάτωση. Όλα τα πλούσια προϊόντα σε ενυδατικά στοιχεία, υποστηρίζουν τον φραγμό σε μεγάλο βαθμό. Αν έχεις κάποια δερματική πάθηση, όπως έκζεμα, ροδόχρου ακμή και δερματίτιδα, θα χρειαστείς σίγουρα υποστήριξη γιατί αυτά χειροτερεύουν. Τα ενυδατικά προϊόντα, βελτιώνουν την φλεγμονή και την όψη της επιδερμίδας.

Επιπλέον, το καθαριστικό προσώπου, ή το αφρόλουτρό σου, πρέπει να έχει ισορροπημένο PH και το νερό θα πρέπει να μην είναι καυτό. Σύμφωνα με ειδικούς, το skin cycling, που είναι η τάση του TikTok, μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά με αυτό το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb