ΤΑΞΙΔΙΑ

Πάσχα στη Μύκονο: Τι να κάνεις και πόσο θα σου κοστίσει

Για σένα που θες φέτος το Πάσχα να ταξιδέψεις σε ένα Κυκλαδονήσι
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Δημοσίευση ΑΠΡ 05, 2023
Πάσχα στη Μύκονο: Τι να κάνεις και πόσο θα σου κοστίσει

Έχεις σίγουρα ακούσει για το Πάσχα στη Μύκονο! Η βασίλισσα των Κυκλάδων είναι ένας υπέροχος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Ειδικά όταν μπαίνει η άνοιξη είναι στα καλύτερά της. Η Μύκονος είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να υποδεχτεί τα πλήθη που θα την τιμήσουν φέτος το Πάσχα. Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις τι να κάνεις στη Μύκονο, πως θα το κάνεις και πόσο θα σου κοστίσει για να περάσεις ένα ονειρεμένο Πάσχα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να φτάσεις στο νησί των ανέμων, υπάρχει καθημερινά ακτοπλοϊκή σύνδεση από τη Ραφήνα και διαρκεί από 2,5 έως και 4 ώρες με μόνο 38 ευρώ! Μπορείς να πας και από το λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί το ταξίδι σου θα διαρκέσει από 3 έως 7 ώρες, ανάλογα τις ημερομηνίες και την εταιρεία που θα επιλέξεις. Οι τιμές κυμαίνονται από 52 ευρώ και πάνω.

Είναι γεγονός πως η ανοιξιάτικη περίοδος είναι low season και εκτός από αυτό, είναι η καλύτερη ευκαιρία να περιπλανηθείς στο νησί και να κάνεις τις βόλτες σου χωρίς τα έντονα πλήθη που υπάρχουν το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επισκεφθείς τη Μύκονο είτε θέλεις να παρτάρεις όλη μέρα είτε θέλεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη φύση και τη θάλασσά.

Επομένως, θα βρεις πολλά πράγματα να κάνεις. Θέλεις καφέδες και ποτά μέχρι το πρωί; Θέλεις πολυτελή μαγαζιά; Θέλεις χαλαρές γωνιές για να αράξεις με φίλους; Όλα υπάρχουν εκεί! Επιπλέον, τα έθιμα του Πάσχα στη Μύκονο είναι ιδιαίτερα και με πίστη στην παράδοση.

Τα πασχαλινά έθιμα στη Μύκονο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έθιμα ξεκινούν ήδη από την Καθαρά Δευτέρα, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι κουλούρες της Λαμπρής ή λαμπροκουλούρες δίνουν και παίρνουν. Φτιάχνονται σε διάφορα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αβγά. Τις τοποθετούν στο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ κάποιες τις κρατάνε μέχρι την Πεντηκοστή. Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, φτιάχνουν το ψωμί σε σχήμα σταυρού και συμβολικά το κόβουν με το χέρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι γυναίκες ψέλνουν το Μοιρολόι της Παναγιάς σε όλες τις ενορίες της Χώρας και της Άνω Μεράς και η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στο Ματογιάννι, στη Χώρα. Το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση γίνεται στο γραφικό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μερά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα, οι Μυκονιάτες γιορτάζουν και τρώνε στα σπίτια τους και στα παραδοσιακά παραθαλάσσια ταβερνάκια, και το απόγευμα καίνε τον «Ιούδα» στην πλατεία της Χώρας.

Στο Γιαλό και στην Άνω Μερά στήνονται υπαίθριες σούβλες. Επιπλέον, το Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο της «κούνιας», με μια  κούνια γεμάτη λουλούδια που περιμένει να «κουνήσει» τους ερωτευμένους.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, το τραπέζι είναι πλούσιο και λαχταριστό, με τον οβελία και όλα τα παραδοσιακά φαγητά, ξινότυρο και λούζα, κρεμμυδόπιτα, κεφτεδάκια, τηγανητά συκωτάκια και –φυσικά– κόκκινα πασχαλινά αβγά! Ένα Πάσχα διαφορετικό, με θέα τη θάλασσα και τα γαλανόλευκα νησιώτικα χρώματα να πρωταγωνιστούν.

Στο ταξίδι σου στη Μύκονο μη χάσεις τα εξής

Είναι εξαιρετική ιδέα αυτό το Πάσχα στη Μύκονο, να τολμήσεις μια βουτιά στα νερά του Αιγαίου. Το πού πρέπει να το αποφασίσεις εσύ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, αφού υπάρχουν λάτρεις της γυαλιστερής εικόνας της Μυκόνου, των beach bar και των οργανωμένων παραλιών. Επομένως, θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα δύο Paradise, στην Ψαρού, την Παράγκα και την Ελιά. Από την άλλη, ο Ορνός και η Φτελιά συγκεντρώνουν αυτούς που δεν έχουν ανάγκη από beach parties, αλλά τους αρέσεις ο κόσμος και η παρέα.

Η τελευταία αυτή κατηγορία συχνάζει στην Κάπαρη με τα υπέροχα τιρκουάζ νερά της, στον Άγιο Σώστη με τη χρυσαφένια αμμουδιά του και τον Φώκο με το μαγευτικό τοπίο γύρω του. Ακόμα και αν δεν έχεις σκοπό να βουτήξεις, μια βόλτα αξίζει.

Μύκονος χωρίς nightlife δε γίνεται. Dance parties αλλά και glamorous στέκια, ατμοσφαιρικά μπαράκια με κοκτέιλ και ωραίες μουσικές. Όσο για αυθεντικές μυκονιάτικες γεύσεις, θα τις απολαύσεις στα πιο δημοφιλή ταβερνάκια του νησιού και σε πολύ καλές τιμές λόγω της χαμηλής περιόδου. Ένα από αυτά είναι το «Μαερειό» που θα σου προσφέρει ολοκληρωμένα γεύματα σε άριστη ποιότητα και γεύση.

Εκτός από αυτά, στη Μύκονο, μπορείς να επισκεφθείς τη Μικρή Βενετία. Αυτό που την κάνει ελκυστική εκτός από την ομορφιά της, είναι ότι θα βρεις τα πάντα. Είναι η τέλεια περιοχή για να βγάλεις φωτογραφίες, να απολαύσεις ένα γεύμα σε ένα από τα μικρά εστιατόρια – κάποια από τα οποία παλιά ήταν σπίτια καπετάνιων – ή ακόμα να δεις τους διάσημους λευκούς και καφέ ανεμόμυλους που βρίσκονται λίγο έξω από τη γειτονιά της Μικρής Βενετίας.

Στη Μύκονο θα βρεις ακόμα το Ναυτικό και το Λαογραφικό Μουσείο, που αξίζουν μία επίσκεψη, όπως επίσης και την Εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής. Τέλος, μην παραλείψεις να θαυμάσεις τον Φάρο Αρμενιστή. Αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του τόπου και είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Προσφέρει μια καταπληκτική θέα για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, τη περιοχή Φανάρι. Από τον φάρο μπορείς να διακρίνεις και το νησί της Τήνου!

Αν δεν έκλεισες διακοπές για Πάσχα και αν δε θέλεις να πηγαίνεις κάθε χρόνο στα ίδια μέρη, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις... Πάσχα στη Μύκονο!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
13 / position1: 345 / position2: 1060
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb