THINK

Aν υποστηρίζεις τo body positivity, τότε πρέπει σίγουρα να δεις το νέο κίνημα

Δεν έχουν να κάνουν όλα με τη θετικότητα!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Aν υποστηρίζεις τo body positivity, τότε πρέπει σίγουρα να δεις το νέο κίνημα
Photo by Womanizer Toys on Unsplash

Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα του body positivity έχει "εκραγεί" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι μια ιδέα που επικεντρώνεται στο να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου όπως είναι, με τα ελαττώματα του και όλα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το body positivity εστιάζει επίσης στη βελτίωση της εικόνας του σώματος προς το καλύτερο. Εξ ορισμού, η εικόνα σώματος είναι το πώς βλέπεις το σώμα σου και πώς πιστεύεις ότι το βλέπουν οι άλλοι. Περιττό να πούμε ότι η αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Αν και η θετικότητα του σώματος θεωρήθηκε αρχικά ως μια λύση για μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να φαίνεται ένα σώμα, υπάρχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα σε αυτό.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν επισημάνει ότι η θετικότητα του σώματος δίνει υπερβολική σημασία στην ομορφιά και διπλασιάζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι εκτιμώνται για αυτό που μοιάζουν πάνω από όλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το body neutrality;

Σε αντίθεση με το body positivity, έρχεται το body neutrality: ένας όρος που διαδόθηκε από την προπονήτρια της εικόνας σώματος Anne Poirier το 2015 (μέσω των New York Times).

H διαιτολόγος Casey Bonano, R.D., εξήγησε στο Shape: "Η ουδετερότητα του σώματος είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: γενικά να νιώθεις ουδέτερος για το σώμα σου τις περισσότερες μέρες. Σημαίνει ότι μερικές φορές αισθάνεσαι θετικά για το σώμα σου, μπορεί να έχεις κάποιες αρνητικές σκέψεις, αλλά συχνά μπορεί να απλά μην σκέφτεσαι καθόλου το σώμα σου».

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι η σημαντική αλλαγή στη ζωή που χρειάζεσαι για να σταματήσεις να έχεις εμμονή με το πώς φαίνεσαι συνέχεια – ειδικά αν το body positivity δεν σου λέει κάτι πραγματικά.

Δεν έχει να κάνει με την αγάπη προς το σώμα σου

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry (μέσω της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής), περίπου το 20% έως 40% των γυναικών και το 10% έως το 30% των ανδρών είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Η ουδετερότητα του σώματος στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε για τον εαυτό μας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη θετικότητα του σώματος, έχει ελάχιστη σχέση με την εμφάνιση. Όπως διευκρίνισε η Anne Poirier στους New York Times: «Η ουδετερότητα του σώματος δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία του σώματος και στο τι μπορεί να κάνει το σώμα, παρά στην εμφάνισή του». Έτσι, "Δεν χρειάζεται να το αγαπάς ή να το μισείς. Μπορείς να νιώθεις ουδέτερος απέναντί του."

Με άλλα λόγια, η ουσία της ουδετερότητας του σώματος είναι η ευγνωμοσύνη. Σου επιτρέπει να εκτιμήσεις μόνο ότι το σώμα σου σε κρατά ζωντανό. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να νιώθεις αρνητικά για το σώμα σου, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πάντα θετική με αυτό. Αντίθετα, η ουδετερότητα του σώματος ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση να αποδοθεί σε αυτό που είσαι ως άτομο και όχι σε αυτό που μοιάζεις. Αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αλλάξεις το πώς νιώθεις για τον εαυτό σου και την εικόνα του σώματός σου!

Όπως ανέπτυξε η διαιτολόγος Maria Sorbara Mora, R.D. στο Shape: "Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση της ευγνωμοσύνης υποστηρίζει τη θετική ψυχική υγεία τόσο σε ψυχικά ισορροπημένους ανθρώπους όσο και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας." Πρόσθεσε, «Αυτό υποδηλώνει ότι η άσκηση της ουδετερότητας του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ευημερία για όσους ήδη εκτιμούν το σώμα τους καθώς και για εκείνους που μπορεί να δυσκολεύονται με την αποδοχή του σώματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 329 / position2: 737
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb