THINK

H γυναίκα που επέβλεψε την κατασκευή της πασίγνωστης γέφυρας του Μπρούκλιν το 1883

Η Emily Roebling έπαιξε σημαντικότατο ρόλο σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 19ου αιώνα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΡ 17, 2023
H γυναίκα που επέβλεψε την κατασκευή της πασίγνωστης γέφυρας του Μπρούκλιν το 1883

Η γέφυρα του Μπρούκλιν, η γέφυρα που συνδέει το Μανχάταν και το Μπρούκλιν, ολοκληρώθηκε το 1883. Η Emily Warren Roebling (1843-1903) ήταν το πρώτο άτομο που διέσχισε τη Γέφυρα του Μπρούκλιν όταν άνοιξε, μια ιδιαίτερη τιμή που της δόθηκε λόγω του κεντρικού της ρόλου στην επίβλεψη ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 19ου αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1865, η Emily Warren παντρεύτηκε τον Washington Roebling, ο οποίος έγινε αρχιμηχανικός της Γέφυρας του Μπρούκλιν. Πέρασαν το μήνα του μέλιτος στην Ευρώπη μελετώντας τα κιβώτια, τις στεγανές κατασκευές συγκράτησης που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή γεφυρών.

Ο John Roebling, ο πεθερός της Emily, εργάστηκε ως ο πρώτος αρχιμηχανικός του έργου της Γέφυρας του Μπρούκλιν. Υπέκυψε σε δηλητηρίαση από τέτανο το 1868 μετά από τραυματισμό στο εργοτάξιο. Ο γιος του, Ουάσινγκτον, διορίστηκε τότε αρχιμηχανικός. Το 1870, ξέσπασε φωτιά σε ένα από τα κιβώτια και η Ουάσιγκτον μπήκε και έβγαινε επανειλημμένα από τα κιβώτια υπό πίεση σε μια προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά. Αρρώστησε βαριά από ασθένεια αποσυμπίεσης, η οποία τον έκανε τυφλό, κωφό, βουβό και μερικώς παράλυτο.

Η Έμιλυ παρενέβη, έγινε η de facto αρχιμηχανικός, κάνοντας τα πάντα, από την τήρηση των βιβλίων μέχρι τη διαπραγμάτευση συμβάσεων, τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και την παρακολούθηση της κατασκευής της γέφυρας. Αυτή επέβλεψε την κατασκευή της γέφυρας για πάνω από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την τελετή έναρξης, ο αμερικανός βουλευτής Abram Stevens Hewitt επαίνεσε τη συνεισφορά της, λέγοντας «Το όνομα της Emily Warren Roebling... θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλα όσα είναι αξιοθαύμαστα στην ανθρώπινη φύση και όλα όσα είναι υπέροχα στον εποικοδομητικό κόσμο της τέχνης».

Αν και πολλές ιστορίες της γέφυρας επικεντρώνονται στον πεθερό της που ξεκίνησε το έργο και τον σύζυγό της, η ίδια δεν αμφέβαλλε ποτέ πόσο σημαντική ήταν για την επιτυχία της. Σε μια επιστολή προς τον γιο της που έγραψε το 1898, είπε: «Έχω περισσότερο μυαλό, κοινή λογική και τεχνογνωσία γενικά από οποιονδήποτε άλλο μηχανικό, πολιτικό ή μη πολιτικό, και για μένα η Γέφυρα του Μπρούκλιν δεν θα είχε ποτέ το όνομα».

Τα επιτεύγματα της Emily σε έναν τομέα όπου κυριαρχούν οι άνδρες έχουν εμπνεύσει τις γυναίκες από τότε. Και δεν είναι μόνο αυτό που έκανε. Συνέχισε την εκπαίδευσή της και πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έγινε μέλος μιας σειράς οργανώσεων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών και μίλησε και έγραψε δοκίμια που υποστήριζαν τις διακρίσεις λόγω φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 307 / position2: 1129
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb