WELLNESS

Όσα έπρεπε να ξέρεις για το δείκτη μάζας σώματός σου, αλλά δεν έμαθες ποτέ

Κάθε μέρα στα ιατρεία σε όλο τον κόσμο ως τώρα, οι μετρήσεις των ασθενών γίνονταν με απαρχαιωμένο τρόπο. Τι πρέπει να προσέξεις
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Όσα έπρεπε να ξέρεις για το δείκτη μάζας σώματός σου, αλλά δεν έμαθες ποτέ
@javiera

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ταξινόμηση του ανθρώπινου βάρους σε σχέση με το ιδεατό βάρος για το κάθε ύψος αλλά σίγουρα θέλει πολλή περισσότερη ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε μέρα στα ιατρεία σε όλη τη χώρα, οι μετρήσεις των ασθενών γίνονται με απαρχαιωμένο τρόπο τη στιγμή που τους ζητείται να πατήσουν σε μια ζυγαριά και το βάρος τους τοποθετείται σε ένα διάγραμμα που υπολογίζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι μια γενικευμένη μέτρηση που βασίζεται στην αναλογία βάρους προς το τετράγωνο του ύψους που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και επικίνδυνη, αλλά εξακολουθεί να είναι ο κανόνας.

Εάν το βάρος κάποιου πέφτει πάνω από το όριο του ΔΜΣ για την παχυσαρκία, ο γιατρός πιθανότατα θα ενημερώσει τον ασθενή ότι διατρέχει κίνδυνο για κάθε είδους ασθένειες και ο ασθενής θα πει, φυσικά, «να χάσει βάρος». Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει φράσεις σαν αυτές και τείνουν να προκαλούν ντροπή καθώς οι γιατροί συχνά κάνουν αυτές τις δηλώσεις χωρίς διακριτικότητα ή ενσυναίσθηση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για τον ΔΜΣ είναι ότι δημιουργήθηκε από έναν Βέλγο μαθηματικό – όχι από γιατρό. Στη δεκαετία του 1830, ο Lambert Adolphe Jacques Quetelet ξεκίνησε να βρει τον «l’homme moyen» ή τον «μέσο άνθρωπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πεποίθησή του ήταν ότι αν μπορούσατε να κάνετε χιλιάδες μετρήσεις και να τις συγκρίνετε, θα μπορούσατε να βρείτε το «ιδανικό βάρος». Μέσω του υπολογισμού αυτών των δειγμάτων, διαπίστωσε ότι το βάρος συνήθως αυξάνεται σε σχέση με το τετράγωνο ύψος ενός ατόμου και η μελέτη έγινε ο τυπικός ΔΜΣ που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Υπάρχουν μόνο μερικά σημαντικά προβλήματα με αυτό. Σε ένα πείραμα που προοριζόταν να είναι για τον «μέσο άνδρα», ας γίνει γνωστό ότι ο Quetelet το έκανε αυτό μόνο σε συμμετέχοντες που ήταν άνδρες της Δυτικής Ευρώπης. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτό το πείραμα και τα αποτελέσματά του δεν προορίζονταν ποτέ να εφαρμοστούν σε άτομα. Ο ΔΜΣ δημιουργήθηκε αρχικά με σκοπό τη μελέτη πληθυσμών και, ως εκ τούτου, είναι κοινώς αποδεκτό από πολλούς επαγγελματίες υγείας ότι ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής μέτρηση της υγείας. 

Αναλύοντας το περαιτέρω, ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση που καθορίζεται από δύο φυσικά χαρακτηριστικά: το ύψος και το βάρος. Ο τύπος είναι απλός: ΔΜΣ = (βάρος σε κιλά ÷ ύψος σε μέτρα) Ο ΔΜΣ αντικατοπτρίζει μόνο αυτά τα δύο φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, ενώ αγνοεί όλες τις άλλες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιος με φυσιολογικό ΔΜΣ είναι υγιής και κάποιος με υψηλό ΔΜΣ (που κατηγοριοποιείται ως «υπέρβαρος» και «παχύσαρκος») είναι ανθυγιεινός. Αυτό υποστηρίζει τις ψευδείς αφηγήσεις ότι 1) όσο μεγαλύτερο είναι ένα άτομο, τόσο πιο ανθυγιεινό είναι, 2) όλοι οι γεμάτοι άνθρωποι εχουν προβλήματα υγείας και 3) όλοι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι υγιείς – όλα αυτά απλά δεν είναι αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα άτομα μπορούν να είναι υγιή ή όχι σε οποιοδήποτε μέγεθος, μια αρχή που συνήθως αναφέρεται ως Υγεία σε Κάθε Μέγεθος (HAES).

Για πολλές δεκαετίες, ο ορισμός της σωματικής υγείας ήταν ο πιο κοινός ορισμός της «υγείας», περίοδος, αλλά η πραγματική έννοια της «υγείας» είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων λέει ότι η υγεία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, της συμπεριφοράς, των περιβαλλοντικών και σωματικών επιρροών, της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών παραγόντων.

Ο ΔΜΣ δεν θα πρέπει να θεωρείται ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για την υγεία, αλλά θα πρέπει να είναι μόνο ένα στοιχείο που στερείται προτεραιότητας μαζί με την ψυχική υγεία, τη συναισθηματική και πνευματική ευημερία, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, τη σωματική και πνευματική ικανότητα, τις συμπεριφορικές συνήθειες, τις πολιτισμικές επιρροές και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 436 / position2: 1108
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb