THINK

Odetta, η τραγουδίστρια που έδωσε φωνή στα δικαιώματα των ανθρώπων

Συνδύασε τα λόγια και τη μουσική της μουσικής με τις πεποιθήσεις της
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Odetta, η τραγουδίστρια που έδωσε φωνή στα δικαιώματα των ανθρώπων
pink Collage

Η Odetta Holmes (1930-2008) ήταν τραγουδίστρια, κιθαρίστρια, στιχουργός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδύασε τα λόγια και τη μουσική της μουσικής με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μέσων του εικοστού αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνδυασμός της από μπλουζ και φολκ μπαλάντες ενέπνευσε μουσικούς όπως ο Bob Dynal, Janis Choplin και άλλους. Ενέπνευσε επίσης την ακτιβίστρια Rosa Parks, η οποία όταν ρωτήθηκε ποια τραγούδια σήμαιναν περισσότερο για εκείνη, απάντησε. «Όλα τα τραγούδια που τραγουδά η Odetta».

Η Odetta τραγούδησε σε μικρά κλαμπ στη Νέα Υόρκη και καφετέριες στο Σαν Φρανσίσκο. Έπαιξε επίσης σε διάσημους χώρους όπως το Carnegie Hall, όπου κάποτε έδωσε μια σόλο παράσταση και αρκετά χρόνια αργότερα επέστρεψε για να εμφανιστεί με διακεκριμένους όπως ο Bob Dylan, ο Pete Seeger, η Judy Collins σε ένα αφιέρωμα στον Woody Guthrie.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις πιο διάσημες εμφανίσεις της ήταν στην Πορεία των Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1963 στην Ουάσιγκτον, όπου τραγούδησε τα «Oh, Freedom» και «I’m on my Way».

Το 1999 ο Πρόεδρος Bill Clinton της απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Τέχνες. Το 2003 έδωσαν το όνομά της σε τμήμα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τη δημιουργική της συνεισφορά στην αμερικανική ζωή.

Η Odetta ανυπομονούσε να υπογράψει στην ορκωμοσία του Barack Obama τον Ιανουάριο του 2009, αλλά υπέκυψε σε καρδιακή νόσο στις 2 Δεκεμβρίου 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 281 / position2: 842
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb