WELLNESS

6 πράγματα που λένε πάντα όσοι απιστούν, σύμφωνα με ένα σύμβουλο σχέσεων

Μήπως τα έχεις ακούσει;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
6 πράγματα που λένε πάντα όσοι απιστούν, σύμφωνα με ένα σύμβουλο σχέσεων
Φωτογραφία από Ozan Çulha

Όσον αφορά τη διατήρηση μιας υγιούς και αμοιβαία ισότιμης -τουλάχιστον συναισθηματικά- σχέσης, η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια είναι δύο από τα μεγαλύτερα κλειδιά της επιτυχίας — αλλά τι συμβαίνει όταν αυτή η εμπιστοσύνη σπάσει; Πολλοί ειδικοί σχέσεων θα συμφωνήσουν ότι όταν πρόκειται για απιστία, το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία πηγάζει από την αναγνώριση και την ευθύνη από το ένοχο μέρος. Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Πάντως το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι ενεργοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς άμυνας όταν έχουν απιστήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ανακαλύψουμε τα πιο συνηθισμένα πράγματα που λένε όσοι απιστούν όταν αμφισβητείται η ειλικρίνειά τους, η ψυχοθεραπεύτρια Holly Behiels έδωσε κάποια μικρά στοιχεία που θα βοηθήσουν... 

«Πρέπει να δουλεύω μέχρι αργά/να δουλεύω εκτός πόλης»

Αυτή είναι μια από τις πιο προφανείς κόκκινες σημαίες για τους συντρόφους που υποπτεύονται την απιστία, σύμφωνα με τον Behiels που αναφέρει αυτή τη δήλωση ως μια δήλωση που χρησιμοποιείται συνήθως για να λογοδοτήσει και να δικαιολογήσει τον χαμένο χρόνο. «Οι δικαιολογίες που δίνονται για το χρόνο μακριά πρέπει να είναι πιστευτές και κάτι που είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς», λέει.

«Είναι απλώς φίλη»

«Το να δηλώνεις μια σχέση ως πλατωνική φιλία είναι ένας τρόπος να βρίσκεις μια δικαιολογία για να περνάς χρόνο με ένα άτομο και να κρατάς την επικοινωνία χωρίς να κρύβεσαι», λέει η Behiels. 

«Είσαι τρελή»

Ενώ αυτού του είδους η απάντηση σε έναν σύντροφο που ερωτάται για την απιστία του είναι επιθετική και προσβλητική η Behiels σημειώνει ότι αυτή η δήλωση είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένη στην περίπτωση άπιστων συντρόφων. Το φταίξιμο είναι δικό σου, εσύ παρανοείς. 

«Είσαι υπερβολική»

Οι άπιστοι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τα συναισθήματά σας. Μια άλλη  Behiels εξηγεί, «Ένας άπιστος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι βλάπτετε τη σχέση ή βλάπτετε προσωπικά τον σύντροφό σας αναζητώντας απαντήσεις χωρίς να υπάρχει λόγος». Ο τελικός στόχος; «Να σε κάνει να νιώσεις τόσο άσχημα που να σταματήσεις να ρωτάς».

«Δε συμβαίνει τίποτα, εσύ είσαι ζηλιάρα»

Ναι. Ακριβώς αυτό που θέλει να ακούσει κάθε ύποπτος σύντροφος, σωστά; Αυτή η άκρως προσβλητική ανταπόκριση, εξηγεί ο Behiels, είναι απλώς μια περαιτέρω προσπάθεια «φωτισμού αερίου» να μετατοπιστεί η ευθύνη. «Το να σας κατηγορούμε για τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι ένας τρόπος να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις ανησυχίες και το ένστικτό σας, εκτρέποντας τις εξωτερικές σχέσεις τους (του συντρόφου σας).

Αν εν τέλει το παραδεχτούν...

«Δεν σήμαινε τίποτα»

Σύμφωνα με την Holly Behiels, όσοι απιστον χρησιμοποιούν συχνά αυτόν τον ισχυρισμό ως τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των πράξεών τους. «Μπορεί να είναι μια προσπάθεια να δείξουμε σε έναν σύντροφο ότι δεν υπήρχε συναίσθημα ή δέσμευση που συνδέεται με τη δράση», λέει.

Αυτές οι δηλώσεις, εξηγεί ο Behiels, εκφράζονται πιο συχνά από εκείνους που έχουν εμπλακεί σε μια βραχύβια περίοδο απιστίας, «όπως μια βραδιά ή μια σύντομη σχέση που τελείωσε, παρά μια συνεχιζόμενη συναισθηματική σχέση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
2 / position1: 2014 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb