WELLNESS

Πόσα λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τι έδειξε μια πρόσφατη έρευνα
Από το NEWSROOM
Πόσα λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, 15 μόλις λεπτά σωματικής άσκησης μέσα σε μια εβδομάδα έχει άμεση σύνδεση με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 72.000 άτομα με ηλικία από 40 έως 69 ετών, σε διάστημα επτά ετών. Όσοι από αυτούς δεν έκαναν καθόλου άσκηση μέσα στην εβδομάδα, είχαν 4% μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο στο χρονικό διάστημα της έρευνας, ενώ εκείνοι που ασκούνταν μέχρι 10 λεπτά, 2%.

Όσοι πάλι αθλούνταν για 60 ή και περισσότερα λεπτά την εβδομάδα, είχαν κίνδυνο σε ποσοστό μόλις 1%. Οι ερευνητές συμπέραναν πως μια έντονη σωματική δραστηριότητα κατά 15 με 20 λεπτά την εβδομάδα, συνδεόταν με μείωση στον κίνδυνο θανάτου κατά 16% με 40%.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε σε έντονη σωματική δραστηριότητα, τόσο πιο κοντά στη μακροζωία είμαστε. Ακόμα κι αν δεν έχουμε χρόνο για γυμναστήριο, οι ερευνητές τόνισαν πως ακόμα κι αν επιταχύνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως τις δουλειές του σπιτιού, τότε θα έχουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη έρευνα, έδειξε και αυτή ότι η ένταση της σωματικής δραστηριότητας και όχι απαραίτητα ο χρόνος που της αφιερώνουμε, έχει συμβολή στην αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων. Δυο μελέτες του 2011 και του 2014 μάλιστα είχαν συμπεράνει, ότι 5 με 10 λεπτά τρέξιμο την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Στην παρούσα έρευνα, το συμπέρασμα ήταν πως η σπουδαιότητα της έντασης δεν αναιρεί την σπουδαιότητα του χρόνου που αφιερώνουμε στις σωματικές δραστηριότητες. Εάν παρολ’ αυτά δεν υπάρχει χρόνος, τότε η προσθήκη λίγης έντασης στις καθημερινές μας δραστηριότητες μπορεί να μας ωφελήσει σημαντικά, χαρίζοντάς μας μια καρδιά ανθεκτική στον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 293 / position2: 878
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb