ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν νιώθεις άσχημα τις γιορτές, ήρθε η ώρα να σταματήσεις αυτές τις συνήθειες

Μας βλάπτει η κουλτούρα να ρομαντικοποιούμε τα Χριστούγεννα;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΔΕΚ 13, 2022
Αν νιώθεις άσχημα τις γιορτές, ήρθε η ώρα να σταματήσεις αυτές τις συνήθειες
Photo by Anastasia Shuraeva

Είναι πραγματικά η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου: Michael Bublé στο Spotify (μην κρίνετε), φως των κεριών, ζεστό κρασί, γλυκές χριστουγεννιάτικες ταινίες και σοκολάτες διάσπαρτες σε όλες τις διαθέσιμες επιφάνειες - τραπεζάκια, πάγκους, ράφια κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει κάτι ρομαντικό σε όλο το φως των κεριών τον πιο βαθύ, πιο σκοτεινό χειμώνα και στο γεγονός ότι όλοι είναι με τις πιτζάμες τους στον καναπέ. 

Πολλοί από εμάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κακή ψυχολογία κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων και η ιδέα ότι όλοι οι άλλοι περνούν τέλεια μπορεί να επιδεινώσει όλη αυτή τη διαδικασία. 

Είτε είναι το The Holiday είτε είστε περισσότερο φαν των Die Hard (μην προσπαθήσετε να μου πείτε ότι δεν είναι χριστουγεννιάτικη ταινία), όπου κι αν κοιτάξετε αυτή την εποχή του χρόνου υπάρχουν άνθρωποι που ερωτεύονται, άψογα διακοσμημένα σπίτια, τέλεια τοπία και όλοι φαίνονται χαρούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και οι ταινίες που προσπαθούν να απεικονίσουν μια πιο κανονικοποιημένη προσέγγιση των γιορτών, τελικά υποκύπτουν.

Δεν είναι επιστήμη να παρατηρήσετε ότι αυτό μπορεί να κάνει μερικούς από εμάς να αισθανόμαστε λιγότερο από τον καλύτερό μας εαυτό.

Σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας Mind, τα Χριστούγεννα είναι «μια εποχή του χρόνου που συχνά μας ασκεί επιπλέον πίεση και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», ενώ μια έρευνα της YouGov αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων λέει ότι τα Χριστούγεννα φτιάχνουν την ψυχική τους υγεία. 

Παρά το τι θα ήθελαν να πιστέψουμε οι ταινίες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την τέλεια πυρηνική οικογένεια. Οι οικογένειες είναι ακατάστατες και περίπλοκες στις καλύτερες στιγμές, και η επιβεβλημένη συντροφικότητα σε συνδυασμό με το αλκοόλ και τις υψηλές προσδοκίες μπορεί να κάνει την ψυχραιμία να ξεσπάσει. Παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα διαφημίζονται ως «οικογενειακή περίοδος», μπορούν να αναδείξουν τα χειρότερα μέσα μας, με προϋπάρχοντα ζητήματα να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Roxy Rhodes, το κλειδί εδώ είναι η διαχείριση των προσδοκιών. «Κάθε φορά που περιμένουμε μια μέρα να είναι τέλεια, ετοιμαζόμαστε να αποτύχουμε και μπορούμε να νιώθουμε σαν να χάνουμε τον έλεγχο», εξηγεί. «Αυτό που θέλουμε να συμβεί σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η ζωή είναι συχνά δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Μόλις παρατηρήσουμε ότι προσπαθούμε να προβλέψουμε πώς θα πάνε τα πράγματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, τότε είναι που πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε να εργαζόμαστε από την παρούσα στιγμή».

Αν μαζεύεστε όλοι στο δικό σου σπίτι τις γιορτές, η πίεση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη, ιδιαίτερα αν έχετε ένα μέλος της οικογένειας που είναι επιρρεπές στην κριτική.

Ο γιατρός ψυχιατρικής και ιδρυτής του Brain Based Connection Δρ Gauri Seth εξηγεί: «Ένας γονιός ή μια αδερφή μπορεί να έχει ασταμάτητα υψηλά πρότυπα για το πώς "πρέπει" να είναι τα πράγματα και με αυτό μπορούμε να νιώσουμε ηθική κρίση. Εάν τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στα αναμενόμενα πρότυπα, μπορεί να αισθανόμαστε ότι κάναμε κάτι λάθος ή ότι ήμασταν τεμπέληδες ή ασυλλόγιστοι. Με αυτή την απόγνωση να αποφύγουμε να αισθανόμαστε αποτυχημένοι, είναι εύκολο να δούμε πώς μερικοί άνθρωποι φοβούνται τα Χριστούγεννα».

 Η συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής ενισχύει την πίεση αυτά τα Χριστούγεννα, με μια έρευνα της Mind να αποκαλύπτει ότι το 41% των ερωτηθέντων χρωστάει αυτή την εποχή του χρόνου και οι υπερβολικές δαπάνες είναι πιο συχνές σε άτομα με υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αγνοήσετε τη λάμψη και την ελκυστικότητα των όμορφα συσκευασμένων, ακριβών δώρων, αλλά με έμφαση σε πιο ηθικές πρακτικές αγορών, φέτος είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε μια διαφορετική προσέγγιση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
11 / position1: 152 / position2: 655
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb