THINK

Η πρώτη γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Πενήντα χρόνια πριν οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου σε ολόκληρη τη χώρα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΔΕΚ 06, 2022
Η πρώτη γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, δεν πήρε ούτε μία ψήφο - Η Victoria Claflin Woodhull (1838-1927) έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1872, σχεδόν πενήντα χρόνια πριν οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτρεξε με το Κόμμα των Ίσων Δικαιωμάτων, το πρόγραμμα των οποίων  περιελάμβανε ίσα δικαιώματα και ψήφους για τις γυναίκες.

Η Woodhull δεν πήρε ούτε μία ψήφο.

Η υποψηφιότητα για πρόεδρος δεν ήταν η μόνη. Η Victoria και η αδερφή της, Tennessee "Tennie" Claflin, ήταν οι πρώτες γυναίκες χρηματίστριες της Wall Street, που διαχειρίζονταν την εταιρεία Woodhull and Claflin. Το εγχείρημά τους χρηματοδοτήθηκε από τον μεγιστάνα των σιδηροδρόμων και της ναυτιλίας Cornelius Vanderbilt!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Woodhull και η αδερφή τς πάντας, έκαναν μια περιουσία στη Wall Street, την οποία χρησιμοποίησαν για να ξεκινήσουν μια εφημερίδα, "Woodhull & Claflin's Weekly". Η εφημερίδα υποστήριξε τον πνευματισμό, τη γυναικεία χειραφέτηση και την «ελεύθερη αγάπη», που γι' αυτές σήμαινε ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να μπορούν να χωρίσουν τους συζύγους τους εάν είναι σε γάμο χωρίς αγάπη.

Όλα πήγαν στραβά όταν το «Woodhull & Claflin’s Weekly» δημοσίευσε ενα ρεπορτάζ για έναν παντρεμένο κληρικό και τα κρυφά ερωτικά του κατορθώματα με μερικούς από τους ενορίτες του!

Η Woodhull και η αδερφή της συνελήφθησαν με κατηγορίες αισχρότητας και φυλακίστηκαν, αν και τελικά αθωώθηκαν. Το 1877, η Victoria έφυγε από τη Νέα Υόρκη για την Αγγλία και παντρεύτηκε έναν πλούσιο τραπεζίτη του Λονδίνου, τον John Biddolph Martin. Όταν εκείνος πέθανε το 1893, η ίδια έζησε τη ζωή μιας πλούσιας Αγγλίδας επαρχιώτισσας στο κτήμα της 1.200 στρεμμάτων μέχρι που πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Μέχρι τότε, το πολύχρωμο παρελθόν της ως η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία της Αμερικής είχε σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 169 / position2: 536
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb