THINK

Mary Walker: H γιατρός που πολέμησε τον ακραίο μισογυνισμό και έγραψε ιστορία

Κατάφερε να ξεπεράσει τον ακραίο σεξισμό για να κερδίσει μια θέση στην αμερικανική ιστορία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΝΟE 07, 2022
Mary Walker: H γιατρός που πολέμησε τον ακραίο μισογυνισμό και έγραψε ιστορία

Η μόνη γυναίκα που έλαβε το Μετάλλιο της Τιμής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες του 19ου αιώνα αναμενόταν να φορούν κορσέδες, να κάνουν παιδιά και να ασχολούνται με τις εγχώριες τέχνες. Αλλά η Mary Edwards Walker αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες. Αντίθετα, σπούδασε στην ιατρική σχολή και έγινε γιατρός.

Το 1855, πήρε το πτυχίο της ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο των Συρακουσών στη Νέα Υόρκη,  παντρεύτηκε και ξεκίνησε ιατρική πρακτική.

Προσπάθησε να ενταχθεί στον Στρατό της Ένωσης στο ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και της αρνήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπηρέτησε ως χειρουργός σε ένα προσωρινό νοσοκομείο στην Ουάσιγκτον, DC . προτού προσληφθεί από τις δυνάμεις της Ένωσης και διοριστεί στον Στρατό του Κάμπερλαντ και αργότερα στο 52ο Πεζικό του Οχάιο, που έγινε η πρώτη γυναίκα χειρουργός στον στρατό των ΗΠΑ.

Συνελήφθη από τις Συνομοσπονδιακές δυνάμεις αφού διέσχισε τις γραμμές του εχθρού για να περιθάλψει τραυματισμένους πολίτες και συνελήφθη ως κατάσκοπος. Στάλθηκε αιχμάλωτη πολέμου στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, μέχρι την απελευθέρωση σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Μετά τον πόλεμο, εγκρίθηκε για το Μετάλλιο της Τιμής, για το έργο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Walker είναι η μόνη γυναίκα που έλαβε το μετάλλιο και ένας από τους μόλις οκτώ πολίτες που το έλαβαν γενικώς.

Το όνομά της διαγράφηκε από το Army Medal of Honor Roll το 1917. Ωστόσο, αποκαταστάθηκε το 1977.

Μετά τον πόλεμο, ήταν συγγραφέας και λέκτορας που υποστήριζε το κίνημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών μέχρι τον θάνατό της το 1919.

Το 1855, η Walker παντρεύτηκε τον φοιτητή ιατρικής Albert Miller. Μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της, στο γάμο της, η Walker φόρεσε μια κοντή φούστα με ένα παντελόνι από κάτω. 

Μπορεί να φαινόταν περίεργο όμως η Walker μεγάλωσε σε μια φάρμα και ποτέ δεν φορούσε παραδοσιακά γυναικεία ρούχα - γιατί θεωρούσε τους κορσέδες και τα κορδόνια πολύ περιοριστικά αφού εργαζόταν στη φάρμα και έκανε πολλές δουλειές που ήθελαν ελευθερία κινήσεων.

Αντιτάχθηκε στις μακριές φούστες και τα μεσοφόρια, όχι μόνο για την ενόχλησή τους και την αναστολή της κινητικότητας του χρήστη, αλλά επειδή ήταν ανθυγιεινά καθώς μάζευαν και σκορπούσαν σκόνη και βρωμιά.

Επικρίθηκε και χλεύαζε για το στυλ της ένδυσής της, και μάλιστα συνελήφθη επειδή ντυνόταν ανδρικά, αλλά ήταν πεπεισμένη ότι αν τα γυναικεία ρούχα επέτρεπαν περισσότερη ελευθερία, τότε οι γυναίκες θα ήταν πιο ελεύθερες.

Έγραψε ότι το γυναικείο φόρεμα πρέπει να «προστατεύει το άτομο και να επιτρέπει την ελευθερία κίνησης και κυκλοφορίας»

Όσον αφορά την κατηγορία ότι ντυνόταν σαν άντρας, είπε: «Δεν φοράω ανδρικά ρούχα, φοράω τα δικά μου ρούχα». Φορούσε ανδρικά ρούχα και κατά τη διάρκεια της εργασίας της, ισχυριζόμενη ότι ήταν πιο εύκολο για τις υψηλές απαιτήσεις της δουλειάς της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
14 / position1: 253 / position2: 508
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb