ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να ξαναβρείς τον εαυτό σου μετά από μια κακοποιητική σχέση

Παρόλο που ο αντίκτυπος και οι συνέπειες της συναισθηματικής κακοποίησης είναι συνήθως κάτι ... αόρατο!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Πώς να ξαναβρείς τον εαυτό σου μετά από μια κακοποιητική σχέση
Photo by Odonata Wellnesscenter @Pexels

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να μην αφήνει φυσικά σημάδια, αλλά το βάθος των ουλών και το μέγεθος του πόνου δημιουργεί ένα βάρος που οι άνθρωποι δεν μπορούν ή δε θέλουν να δουν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Oι συναισθηματικά κακοποιητικές τακτικές περιλαμβάνουν συνεχή κριτική ή και έλεγχο, λεκτική επίθεση, υποτιμητική γλώσσα, συνεχή παιχνίδια του μυαλού, παντελή άρνηση επικοινωνίας και απομόνωση του θύματος από υποστηρικτικούς φίλους και οικογένεια.

Το πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι ότι το θύμα απομονώνεται και αποξενώνεται από όλους και καταλήγει να μην πιστεύει καθόλου στις δικές του δυνάμεις. 

Ο δρόμος για να επιστρέψει και πάλι στον εαυτό του και να βρει ξανά κουράγιο και ψυχική δύναμη, είναι μακρύς. Όχι, όμως, ακατόρθωτος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παρακάτω στάδια που πρέπει να διαβείς για να βρει ένα συναισθηματικά κακοποιημένο άτομο τη ζωή που το αξίζει είναι βγαλμένα μέσα από εμπειρίες ατόμων που έχουν περάσει μέσα από την ίδια κατάσταση.

Παρε το χρονο σου

Ο θύτης θέλει να αισθάνεσαι χαμένη, φοβισμένη και μόνη και η ζωή σου να μοιάζει σα να μην έχει κανένα νόημα χωρίς αυτούς, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Δεν ήταν ποτέ. Η ζωή σου είναι δική σου για να ζήσεις και μπορείς να αφιερώσεις όσο χρόνο θέλεις, για το τι θέλεις, ποιον θέλεις και πού, πότε και πώς θέλεις να το κάνεις! Ενώ η κακοποιητική σχέση καταχράζεται το χρόνο σου και σου ρουφάει την ενέργεια, τώρα έχεις όλο το χρόνο με το μέρος σου. Μπορείς να κάνεις με τους δικούς σου ρυθμούς όλα αυτά που δε σου "επιτρέπονταν" παλιά: να παρακολουθήσεις το μάθημα κεραμικής, το σεμινάριο δημιουργικής γραφής, να πας βόλτα μόνη σου όπου θες και όποτε θες και με το κυριότερο ...με όποιον θες!

Θεσε ξανα τα ορια σου

Τα όρια είναι ένα ουσιαστικό μέρος της εξάσκησης της αγάπης με τον εαυτό σου και της αλληλεπίδρασης σου με τους άλλους. Όταν θεσπίζονται υγιή όρια μέσω της συνεπούς επικοινωνίας, οι άνθρωποι αποκτούν μεταξύ τους υπευθυνότητα, συμπόνια και κατανόηση. Μπορεί τώρα να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά έχεις τη δύναμη στα χέρια σου ξανά και ελέγχεις εσύ τα πράγματα γύρω σου.

Συγχωρεσε τον εαυτο σου

Αυτό που πέρασες ήταν δύσκολο. Επειδή, ο θύτης καθ' όλη τη διάρκεια σε έκανε να αισθάνεσαι ενοχές και ντροπή, έχεις κατάλοιπα που σου δημιουργούν το ίδιο συναίσθημα και τώρα. Όχι, δεν είναι έτσι. Είσαι πια ελεύθερη. Δεν έχει σημασία γιατί έμεινες και πόσο καιρό έμεινες. Σημασία έχει ότι έφυγες και είσαι πάλι ο εαυτός σου!

Η γνωση ειναι δυναμη

Το να προσπαθείς να κατανοήσεις την κακοποιητική σχέση και τι πρέπει να κάνεις μετά, φαίνεται δύσκολο έργο τις καλές μέρες και εντελώς αδύνατο στις κακές. Μετά από όσο καιρό αναγκάστηκες  να γνωρίσεις και να κατανοήσεις τον κόσμο μόνο μέσα από την οπτική γωνία του θύτη, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνεις σύγχυση και φόβο σχετικά με το πού να ξεκινήσεις. Για πολλούς, η θεραπεία μπορεί επίσης να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στο δρόμο για την απελευθέρωση, την ίαση και την αγάπη για τον εαυτό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
7 / position1: 250 / position2: 552
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb