THINK

Δες πως θα μάθεις τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου

Αυτό που περιμένει η κοινωνία από εσένα και τι θέλεις πραγματικά στη ζωή μπορεί να είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Δες πως θα μάθεις τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου
Photo by Kristopher Roller on Unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η ζωή είναι γεμάτη από «πρέπει» — πρέπει να πας στο πανεπιστήμιο, να παντρευτείς, να αγοράσεις αυτοκίνητο και ένα ωραίο σπίτι, να κάνεις παιδιά, να πάρεις προαγωγή κ.λ.π. — υπάρχει πολύ λίγος χώρος για αυτοσχεδιασμό.

Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα ορόσημα συνδέονται με τον πλούτο, όσοι δεν έχουν τα μέσα να αντέξουν οικονομικά τα δίδακτρα ενός καλού πανεπιστημίου ή την αγορά ενός σπιτιού, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι εύκολο και δε ξέρουν τον τρόπο να προσεγγίσουν τη ζωή. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος, την κατάθλιψη, το άγχος και μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στη ζωή.

Το να καταλάβεις τι θέλεις στη ζωή είναι σημαντικό γιατί σου δίνει σκοπό, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επαγγελματική σου πορεία και κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζεις!

Για να μάθεις, λοιπόν, τι πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι από τη ζωή, κάνε στον εαυτό σου μερικές ερωτήσεις και θα ανακαλύψεις πολλά.

Τι σε κανει χαρουμενη;

Πώς θέλεις να ζήσεις; Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, αλλά ευτυχία δεν είναι μόνο να νιώθεις χαρά. Είναι επίσης το να νιώθεις χρήσιμος, να έχεις έναν σκοπό και να διατηρείς αυτή την ευτυχία μέσα στην αβεβαιότητα. Τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία μας. Το πρώτο μπορεί να περιλαμβάνει τη γειτονιά ή τη χώρα στην οποία ζούμε, ενώ το δεύτερο μπορεί να περιλαμβάνει τα σύνολα δεξιοτήτων και την αυτοεκτίμησή μας. Το να κάνεις μια λίστα με όλα όσα σε κάνουν χαρούμενη είναι ένα καλός τρόπος για να ξεκινήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες ειναι οι αναγκες σου;

Μερικές φορές, τα θέλω και οι ανάγκες μας πάνε χέρι-χέρι. Άλλες φορές, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αναρωτήσου ποιες από τις ανάγκες σου ικανοποιούνται και ποιες όχι. Αυτό θα μπορούσε να αφορά στις συναισθηματικές, οικονομικές ή σωματικές σας ανάγκες. Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις και τι να κάνεις στη συνέχεια.

Ποιες ειναι οι προσωπικες σου αξιες;

Να θυμάσαι ότι οι αξίες δεν είναι ίδιες με τους στόχους. Οι βασικές σου αξίες είναι οι αρχές που σε καθοδηγούν στη ζωή. Μπορούν να είναι οτιδήποτε: από την υπομονή, την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα, την πίστη, μέχρι την οικογένεια και την ελευθερία. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας και η αναγνώριση των δικών σου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι θες.

Τι σου δινει σκοπο;

Ο καθένας είναι παθιασμένος με κάτι. Ίσως είναι το μαγείρεμα, η φροντίδα των μελών της οικογένειας ή η εργασία με ζώα ή άρρωστα παιδιά. Όταν κάνουμε αυτό που μας ικανοποιεί, αυτή η επιδραστική ενέργεια που εκπέμπουμε επηρεάζει θετικά και τους άλλους.

Τι θα εκανες αν δεν υπηρχαν ορια;

Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, εμποδίζουμε τους εαυτούς μας να ονειρεύονται επειδή αισθανόμαστε περιορισμένοι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως χρήματα ή διαθέσιμες μέρες άδειας. Δεν υπάρχει λόγος όμως να φοβάσαι να κάνεις μεγάλα όνειρα. Αν αυτά τα όρια που υπάρχουν, δεν ήταν ένας παράγοντας, τι θα έκανες; Εάν υπάρχει κάτι που θέλεις, μπορείς να φτιάξεις ένα πλάνο για να το αποκτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 658 / position2: 1557
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb