THINK

H Atena φυλακίστηκε λόγω ενός σκίτσου

Η ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
H Atena φυλακίστηκε λόγω ενός σκίτσου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Atena Farghadani βρέθηκε στη φυλακή Evin στην Τεχεράνη, στο Ιράν,  για κατηγορίες που απορρέουν από μια γελοιογραφία που απεικόνιζε μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου με κεφάλια ζώων.

Η ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014 μετά τη δημοσίευση μιας γελοιογραφίας που απεικόνιζε βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους ως ζώα αχυρώνας στο Facebook σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε σχέδιο νόμου που περιορίζει την πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν για πρώτη φορά την Atena Farghadani στις 23 Αυγούστου 2014. Έκαναν έρευνα στο σπίτι της, κατάσχεσαν τα προσωπικά της αντικείμενα και την άρπαξαν με δεμένα τα μάτια. Στη συνέχεια κρατήθηκε για πέντε ημέρες στην απομόνωση στο Τμήμα 2Α της φυλακής Evin, την οποία ελέγχουν οι Φρουροί της Επανάστασης, πριν μεταφερθεί σε ένα κοινό κελί με την Ghoncheh Ghavami, μια Βρετανο-Ιρανή κρατούμενη συνείδησης που συνελήφθη επειδή διαμαρτυρόταν για τον αποκλεισμό των γυναικών από το βόλεϊ. Η Atena Farghadani κρατήθηκε στην απομόνωση για άλλες 10 ημέρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για αδικήματα όπως «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας», «προσβολή βουλευτών μέσω πινάκων» και «διάδοση προπαγάνδας κατά του συστήματος».

Σε μια επιστολή που βγήκε λαθραία από τη φυλακή, η Farghadani είπε ότι είχε αναγκαστεί από τις αρχές να υποβληθεί σε «τεστ παρθενίας», μια διαδικασία που περιγράφεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα βασανιστήρια».

Και μπορεί αρχικά να είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση, αλλά μετά την έφεση αθωώθηκε από τις κατηγορίες για αντεπαναστατική δραστηριότητα και υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας, ενώ αρκετές άλλες ποινές μειώθηκαν, παραιτήθηκαν ή μετατράπηκαν σε πρόστιμα.

Η Farghadani ωστόσο, βασανίστηκε, τέθηκε σε απομόνωση, παρενοχλήθηκε σeξουαλικά όσο βρισκόταν στη φυλακή. Ωστόσο, λέει ότι θέλει να συνεχίσει να ζει και να εργάζεται ως καλλιτέχνις στο Ιράν. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 269 / position2: 1239
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb