THINK

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Με το πέρας των χρόνων, η ιστορία έχει αναδείξει μερικές πανέξυπνες, ισχυρές και γυναίκες γεμάτες έμπνευση, που υπήρξαν πρωτοπόρες για τα δικαιώματα των γυναικών και τη φυλετική ισότητα και καθόρισαν τον κόσμο της επιστήμης, των μαθηματικών, της αεροπορίας και της λογοτεχνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διάσημες γυναίκες σε αυτή τη λίστα μνημονεύονται ως αντικομφορμίστριες ή "παραβάτες" των κανόνων και πρωτοπόρες που έδειξαν στους άντρες σύγχρονούς τους τι σημαίνει να είσαι πρότυπο.

Ό,τι κι αν ήταν αυτό που έκαναν, αυτές οι 6+1 ισχυρές γυναίκες αναμφισβήτητα άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο. 

Amelia Earhart

Η Amelia Earhart ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας και συγγραφέας, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ακόμα, ήταν από τους πρώτους αεροπόρους που προώθησαν τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια. Έπαιξε επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη σύσταση του The Ninety-Nines, μιας οργάνωσης για γυναίκες πιλότους.

«Το πιο δύσκολο είναι η απόφαση να δράσεις, τα υπόλοιπα θέλουν απλά επιμονή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Sally Ride

Η Sally Ride ήταν αστροναύτης και φυσικός, ενώ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα και η τρίτη γυναίκα στην ιστορία. Εντάχθηκε στη NASA το 1978 και ταξίδεψε στο διάστημα για πρώτη φορά το 1983. Μέχρι το 2021, ήταν επίσης η νεότερη Αμερικανίδα αστροναύτης που πήγε στο διάστημα, καθώς ήταν μόλις 32 ετών τότε. Έφυγε από τη NASA το 1987, αφού είχε δύο φορές πετάξει με το Orbiter Challenger. Είναι το μόνο άτομο που έχει υπηρετήσει στις επιτροπές που διερευνούν τις καταστροφές του διαστημικού λεωφορείου, του Challenger και του Columbia.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τα μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν και τις νέες γυναίκες να έχουν ένα σε κάθε τομέα της ζωής, γι' αυτό είμαι περήφανη που είμαι πρότυπο»

Maya Angelou

Η Μάγια Αγγέλου ήταν ποιήτρια και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι περισσότερο γνωστή για τη σειρά των 7 αυτοβιογραφιών της που επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και τις εμπειρίες της ως νεαρή ενήλικας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου, I Know Why the Caged Bird Sings, το 1969, έλαβε διεθνή αναγνώριση και σεβασμό. Θεωρήθηκε εκπρόσωπος των γυναικών και της μαύρης φυλής και το έργο της θεωρείται υπεράσπισης της έγχρωμης κουλτούρας.

«Έμαθα ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτό που είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν».

Ruth Bader Ginsburg

Η Ruth Bader Ginsburg ήταν αναπληρωτής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 έως το 2020. Υπηρέτησε επίσης ως δικαστής του Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Κολούμπια από το 1980 έως το 1993. Ήταν η πρώτη Εβραία γυναίκα, αλλά και μόνο η δεύτερη γυναίκα, που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μεγάλο μέρος της νομικής της σταδιοδρομίας της, το πέρασε υπερασπιζόμενη την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, κερδίζοντας πολλά επιχειρήματα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Πάλεψε για τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν, αλλά κάν' το με τρόπο που θα οδηγήσει τους άλλους να ενωθούν μαζί σου». / «Η πραγματική αλλαγή, η διαρκής αλλαγή, συμβαίνει με ένα βήμα τη φορά»

Malala Yousafzai

Η Malala Yousafzai είναι Πακιστανή ακτιβίστρια για τη γυναικεία εκπαίδευση και η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ. Είναι περισσότερο γνωστή ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των γυναικών και των παιδιών στην κοιλάδα Swat, της πατρίδας της στο Khyber Pakhtunkhwa, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου κατά καιρούς είχε απαγορευτεί στα κορίτσια να πηγαίνουν στα σχολεία. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν, Shahid Khaqan Abbasi, είναι η πιο εξέχουσα πολίτης της χώρας. Συνίδρυσε το Malala Found, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την εκπαίδευση των κοριτσιών. 

«Κανένας αγώνας δεν μπορεί ποτέ να πετύχει χωρίς τις γυναίκες να συμμετέχουν δίπλα-δίπλα με τους άνδρες. Υπάρχουν δύο δυνάμεις στον κόσμο: το ένα είναι το σπαθί και το άλλο η πένα. Υπάρχει μια τρίτη δύναμη ισχυρότερη και από τις δύο: αυτή των γυναικών»

Amanda Gorman

Η Amanda Gorman είναι μια Αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια, το πρώτο άτομο που ονομάστηκε National Youth Poet Laureate. Η δουλειά της επικεντρώνεται σε θέματα καταπίεσης, φεμινισμού, φυλής και περιθωριοποίησης, αλλά και στην αφρικανική διασπορά. Το 2021, προσκλήθηκε να απαγγείλει το ποίημά της The Hill We Climb στην ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Baiden. Τον Φεβρουάριο του 2021, το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στη λίστα 100 Επόμενων στην κατηγορία «Φαινόμενα». Τον ίδιο μήνα, ήταν επίσης η πρώτη ποιήτρια που έπαιξε στο Super Bowl, διαβάζοντας το ποίημά της Chorus of the Captains.

«Πάντα υπάρχει φως. Αρκεί να είμαστε αρκετά τολμηροί να το δούμε. Αρκεί να είμαστε αρκετά γενναίοι για να γίνουμε αυτό». / "Η μόνη έγκριση που χρειάζεσαι είναι η δική σου»

Kamala Harris

Η Kamala harris είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η υψηλότερη γυναίκα αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και η πρώτη Αφροαμερικανίδα (και Ασιάτισσα) Aντιπρόεδρος. Είναι, επίσης, δικηγόρος. Ενώ υπηρετούσε ως γερουσιαστής από το 2017 έως το 2021, ζήτησε να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, για έναν ομοσπονδιακό αποπρογραμματισμό της κάνναβης, για μια πορεία προς την υπηκοότητα για μετανάστες χωρίς έγγραφα, για τον νόμο DREAM, για την απαγόρευση των όπλων επίθεσης, καθώς και για προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση.

«Η ψήφος σου είναι η φωνή σου και η φωνή σου είναι η δύναμή σου. Μην αφήσεις κανέναν να σου αφαιρέσει την εξουσία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
20 / position1: 486 / position2: 966
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb